Home Το Επάγγελμα Πως Επηρεάζουν οι Αυταπάτες την Άσκηση της Ιατρικής

Πως Επηρεάζουν οι Αυταπάτες την Άσκηση της Ιατρικής

Μπορούμε να μάθουμε πολλά για τον εαυτό μας κοιτάζοντας και σκεπτόμενοι τις αντιληπτές αυταπάτες και τις προκαταλήψεις μας.

Αυτό που αντιλαμβανόμαστε σαν οπτική πραγματικότητα δεν είναι η πραγματικότητα αλλά ένας συνδυασμός οπτικών ερεθισμάτων, «πεποιθήσεων» και κατανόησης του μυαλού μας για τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί ο κόσμος, με βάση πρότυπα που γνωρίζει.

Προσπαθούμε στη συνέχεια να δημιουργήσουμε σύντομες σκέψεις που θα μας βοηθήσουν να περιηγηθούμε και να αντιληφθούμε τα πράγματα αυθόρμητα, χωρίς τόσο μεγάλη νοητική προσπάθεια.

Υπάρχουν πολλές σύντομες αυθόρμητες σκέψεις, γνωστές ως «ευριτικές», που δημιουργούν υποσυνείδητα οι εγκέφαλοί μας για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε ευκολότερα τον κόσμο.

Οι εγκέφαλοί μας δεν είναι οι ορθολογικοί, λογικοί μηχανισμοί που κάποτε θεωρούσαμε ότι ήταν.

Παίρνουμε παράλογες αποφάσεις συνεχώς με βάση ελαττωματική λογική, σφάλματα αντίληψης και συναισθηματικές επιρροές.

Όλα αυτά, επηρεάζουν πολύ τον τρόπο άσκησης της ιατρικής, γι’ αυτό είναι σημαντικό να αναθεωρήσετε μερικά από αυτά.

Αγκυροβόληση

Είναι μια τάση να στηρίζεται κάποιος υπερβολικά στην πρώτη προσφερόμενη πληροφορία κατά τη λήψη μιας απόφασης και συμβαίνει όταν καταλήγει σε μια διάγνωση πριν εξεταστούν όλα τα άλλα διαθέσιμα στοιχεία.

Ευρετική διαθεσιμότητα

Είναι ένας σύντομος τρόπος σκέψης που βασίζεται σε εύκολα προσβάσιμα και πρόσφατα παραδείγματα κατά την αξιολόγηση συγκεκριμένου θέματος.

Προκατάληψη επιβεβαίωσης

Συχνά αναζητούμε πληροφορίες για να επιβεβαιώσουμε πράγματα που πιστεύουμε ότι είναι αληθή και συχνά αγνοούμε τις πληροφορίες που δεν συνάδουν με αυτή την άποψη.

Εάν έχουμε ήδη καταλήξει σε μια διάγνωση, έχουμε την τάση να ψάχνουμε για συμπτώματα για να την επιβεβαιώσουμε και μπορεί να αγνοήσουμε άλλες λεπτές και χρήσιμες πληροφορίες.

Ηδονική προσαρμογή

Επιστρέφουμε στο βασικό επίπεδο ευτυχίας παρά τις θετικές ή αρνητικές αλλαγές της ζωής μας.

Φυσικά, οι εγκέφαλοί μας κάνουν αυτούς τους σύντομους τρόπους σκέψης για κάποιο λόγο.

Εξελικτικά, αυτό όμως δεν είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να λειτουργούμε και αυτοί οι σύντομοι τρόποι σκέψης μπορούν να οδηγήσουν σε προβλήματα αφού πιστεύουμε συχνά ότι κάτι είναι αληθινό επειδή είναι αυτό που «βλέπουμε» ή αυτό που «σκεφτόμαστε», αλλά δεν έχουμε πλήρη επίγνωση των τυφλών μας σημείων.

Κάνουμε σκέψεις για το τι είναι σωστό και τι λάθος και τι είναι αυτό που θα μας κάνει ευτυχισμένους ενώ μήπως θα ήμασταν καλύτερα αν «αυτό» και «αυτό» ήταν διαφορετικά;

Γνωρίζουμε, από στοιχεία, ότι η ευτυχία δεν εξαρτάται από εξωτερικά πράγματα εκτός των απλών ανέσεων και επειδή πιστεύουμε ακράδαντα ότι αυτό πρέπει να είναι αλήθεια, όπως και άλλες γνωστικές προκαταλήψεις μας, παίρνουμε εσφαλμένες αποφάσεις υποστηρίζοντας αυτές τις λανθασμένες πεποιθήσεις και κάποια στιγμή επιστρέφουμε πίσω στις βασικές γραμμές και αξίες μας.

Εσφαλμένες επιθυμίες

Στη δική σας ζωή, ως φοιτητής ιατρικής, σκεφτήκατε ότι ήσασταν πιο ευτυχισμένος με ένα μικρό χαρτζιλίκι ή όταν ήσασταν ειδικευόμενος και είχατε ένα μικρό μισθό ή όταν ήσασταν βοηθός σε μια κλινική και είχατε ένα μεγαλύτερο μισθό;

Κοιτάζοντας πίσω, ήσασταν εξίσου ικανοποιημένος και ευτυχής όπως είστε τώρα ή ίσως περισσότερο;

Επιθυμώντας συνεχώς να είναι διαφορετικά τα πράγματα στο μέλλον, ίσως χάνετε ευκαιρίες για να ευχαριστηθείτε αυτό που είναι υπέροχο τώρα.

Γνωστική προκατάληψη

Έχουμε την τάση να υπερεκτιμούμε την επίδραση που θα έχουν τα γεγονότα στο μέλλον στην τρέχουσα ευτυχία μας.

Αυτός ο όρος έχει ονομαστεί «εσφαλμένες επιθυμίες» όπου τα περισσότερα πράγματα, απλά δεν μας κάνουν τόσο ευτυχισμένους όσο νομίζουμε.

Ο κόσμος που αντιλαμβανόμαστε και ο κόσμος που δημιουργούμε στο μυαλό μας δεν είναι πάντα ακριβής και οι σκέψεις μας είναι μια ακουστική αντίληψη με ίσως οπτικό και αισθητήριο στοιχείο, ένα ερέθισμα μερικών νευρώνων και το πέρασμα ενός μικρού ηλεκτρικού ρεύματος κάπου στο κρανίο μας.

Αυτές οι σκέψεις γίνονται πεποιθήσεις όταν συνδεόμαστε με αυτό που ακούμε και πιστεύουμε ότι είναι αληθινό και η πραγματικότητά μας είναι, από πολλές απόψεις, μια ψευδαίσθηση του νου.

Αυτό που πιστεύουμε είναι αντικειμενικά αληθινό;

Ας επανεξετάσουμε τη ζωή μας με άλλο βλέμμα αφού σίγουρα, υπάρχουν πράγματα στη ζωή μας που πρέπει να επιδιώξουμε και να προσπαθήσουμε για να επιτύχουμε τους στόχους μας όπως και σημαντικό είναι να συνειδητοποιήσουμε ότι ίσως να μην είμαστε πιο ευτυχισμένοι όταν επιτύχουμε αυτούς τους στόχους.

Στην πραγματικότητα, η ευτυχία μας μπορεί να μην εξαρτάται μόνο από τα πράγματα που επιτυγχάνουμε.

Γνωστική προκατάληψη

Προσπαθούμε για αυτούς τους στόχους για χάρη της επιτυχίας ώστε να προωθήσουμε τον εαυτό μας και να δοκιμάσουμε τις δυνατότητές μας αλλά δεν τον κάνουμε πάντα πιο ευτυχισμένο.

Σίγουρα όταν επιτυγχάνουμε τους στόχους μας, τα πράγματα γύρω μας και οι άνθρωποι στη ζωή μας είναι ασφαλώς καλύτερα και τα υπόλοιπα είναι απλώς μια ψευδαίσθηση.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων