Home Τεχνολογία - Λογισμικό Τα Δεδομένα Υγείας και η Χρήση τους
Μια ματιά στην καθημερινότητα, αναδεικνύει πράξεις που όλοι οι ιατροί εφαρμόζουν, οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε πολύτιμα δεδομένα υγείας.

Τα Δεδομένα Υγείας και η Χρήση τους

Μια ματιά στην καθημερινότητα, αναδεικνύει πράξεις που όλοι οι ιατροί εφαρμόζουν, οι οποίες μπορούν να μεταφραστούν σε πολύτιμα δεδομένα υγείας.

O Ιπποκράτης είναι o πρώτος ιατρός – θεραπευτής που καταγράφει και δημοσιοποιεί τα καταχωρημένα για αιώνες αρχεία των Ασκληπιείων.

Με αυτή τη δημοσιοποίηση, η Ιατρική Γνώση των Αρχαίων Ελλήνων βγαίνει από τα ιατρικά ιερατεία και προσφέρεται απλόχερα σε όλους.

Τι είναι όμως τα δεδομένα υγείας;

Είναι μια πληθώρα δεδομένων που αφορούν ιατρικές παθήσεις, αναπαραγωγικά αποτελέσματα, αιτίες θνησιμότητας και ποιότητα ζωής του ατόμου ή του συνόλου του πληθυσμού.

Χωρίζονται σε:

– Δομημένα-καταγεγραμένα στα συστήματα υγείας, π.χ. Όνομα, ημερομηνία γέννησης, ομάδα αίματος, ΑΜΚΑ και σε

– Μή καταγεγραμένα, π.χ. ιατρικές σημειώσεις, δοσολογίες φαρμάκων, προφορικές συμβουλές.

Το 80% των ιατρικών δεδομένων που υπάρχουν είναι σε μη καταγεγραμένη μορφή.

Χρήση δεδομένων υγείας και λήψη αποφάσεων

Η καθημερινή αλληλεπίδραση με τους ασθενείς-πελάτες, κρύβει πάντα την ύπαρξη μιας ανάγκης υγείας και γίνεται με σκοπό την επίλυσή της.

Η θεραπεία σε κάθε ασθενή για την επίλυση ενός προβλήματος υγείας διαφέρει και σύμφωνα με αρκετές έρευνες, η κλινική ευθύνη (Πρόσβαση στην υγεία, Φαρμακευτική αγωγή) ευθύνεται μόνο για το 20% του συνολικού αποτελέσματος υγείας.

Συνεργασία με άλλους επαγγελματίες υγείας

Στο υπάρχον ελληνικό σύστημα υγείας, η κινητικότητα των δεδομένων υγείας είναι αλληλένδετη με την κινητικότητα του ασθενή.

Ειδικότερα, ο ασθενής έπειτα από την επίσκεψη ή νοσηλεία σε μονάδες υγείας και ιδιώτες ιατρούς, πηγαίνει στο φαρμακείο προκειμένου να προμηθευτεί τη φαρμακευτική του αγωγή και με το πέρας αυτής, επισκέπτεται ξανά τον ιατρό του για περαιτέρω αξιολόγηση.

Όπως είναι κατανοητό, η μεταφορά πληροφοριών μεταξύ των διαφορετικών επαγγελματιών υγείας, μαζί με πληθώρα συμβουλών είναι χαοτική για τον εκάστοτε ασθενή, ειδικά αν λάβουμε υπόψη σαν παράγοντα την ηλικία και την πολυφαρμακία.

Παράλληλα, συχνά είναι τα φαινόμενα συγκρούσεων των επαγγελματιών υγείας σε όλα τα επίπεδα (ελλείψεις φαρμάκων, αντενδείξεις, αλληλεπιδράσεις, διαφορετικές ιατρικές προσεγγίσεις), τα οποία οδηγούν σε δυσχερή επικοινωνία με αποδέκτη τον ασθενή.

Με την ψηφιοποίηση της υγείας και τη δυνατότητα άμεσης επικοινωνίας των ιατρών με τις υπόλοιπες δομές υγείας, είτε με προσθήκη πληροφοριών στους φακέλους υγείας, είτε με αποστολή σχολίων περί θεραπείας, είτε με την καταγραφή κλινικών μετρήσεων, προάγεται μια ολοκληρωμένη θεραπευτική προσέγγιση, χωρίς επιβάρυνση για τον ασθενή και με καλύτερη συνέργια μεταξύ των επαγγελματιών υγείας.

Πώς προχωράμε στο μέλλον

Το Υπουργείο Υγείας ενεργοποίησε τον Ατομικό Ηλεκτρονικό Φάκελο Υγείας (ΑΗΦΥ) ο οποίος είναι ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και καταχώρησης των δεδομένων υγείας που, μεταξύ των άλλων, αντικατέστησε τα βιβλιάρια υγείας.

Μέσα στον ατομικό φάκελο, εμπεριέχονται πληροφορίες οι οποίες σχετίζονται με ατομικές πληροφορίες του ασθενή, το ιστορικό διάγνωσης καθώς και φαρμακευτική αγωγή που συνταγογραφήθηκε.

Ωστόσο, τα στοιχεία αυτά δεν αποτελούν ολοκληρωμένο προφίλ υγείας και δεν μπορούν να προάγουν σε μεγάλο βαθμό τη βελτίωση της υγείας.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων