Home Επικαιρότητα ΙΣΑ – Οι Παρατηρήσεις του Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία
Ο ΙΣΑ θεωρεί ατυχές το γεγονός ότι η υγειονομική δομή της χώρας δεν συμβαδίζει με τη διοικητική της δομή.

ΙΣΑ – Οι Παρατηρήσεις του Αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία

Τις παρατηρήσεις του αναφορικά με το Σχέδιο Νόμου για τη Δημόσια Υγεία, κατέθεσε στη δημόσια διαβούλευση ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών (ΙΣΑ).

«Το σύνολο του νομοσχεδίου φαίνεται περισσότερο να αποτελεί ένα ευχολόγιο δράσεων και αρμοδιοτήτων των δομών δημόσιας υγείας, την προσπάθεια σύστασης νέων επιτροπών και διευθύνσεων, χωρίς αξιοποίηση των υφιστάμενων δομών, γνώσεων και εμπειριών» αναφέρει, χαρακτηριστικά, η ανακοίνωση του ΙΣΑ.

Όπως τονίζει ο ΙΣΑ, «Από την ίδια την εισηγητική έκθεση είναι προφανής ο σκοπός που αναφέρεται μάλιστα ως επιτακτική ανάγκη για τη συγκέντρωση όλων των δράσεων των επιμέρους δημόσιων φορέων, αλλά και του κοινωνικού κεφαλαίου υπό κοινή εποπτεία και συντονισμό, προκειμένου να εξασφαλιστεί η καλύτερη δυνατή διάθεση των πόρων και να κατανεμηθούν οι δράσεις μεταξύ των πλέον αποτελεσματικών επιχειρησιακά φορέων, κατά το πρότυπο άλλων κρατών».

Ο συντονισμός θα πρέπει όμως να διακρίνεται του συγκεντρωτισμού, που εν προκειμένω θα συμβεί, όπως εκτιμά ο ΙΣΑ.

«Είναι χαρακτηριστικό ότι από το σύστημα, τον επιχειρούμενο εξορθολογισμό, λείπουν οι κύριοι συντελεστές που είναι οι γιατροί και οι ιατρικοί σύλλογοι, των οποίων εκπρόσωπος δεν υπάρχει καν στην Εθνική Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων Δημόσιας Υγείας» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Παράλληλα, όπως τονίζει ο ΙΣΑ, ενώ δεν έχει θεσμοθετηθεί η αδειοδότηση των φορέων πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας των Δήμων, γίνεται αναφορά στις υπηρεσίες δημόσιας υγείας των Οργανισμών Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) Α’ βαθμού.

«Ομοίως δεν συμπεριλαμβάνονται στο σχεδιασμό τα τμήματα κοινωνικής ιατρικής, επιδημιολογίας, δημόσιας υγείας των ιατρικών σχολών και των σχολών υγείας που μπορούν να συμβάλλουν σε μία τέτοια προσπάθεια ιδίως στον τομέα της έρευνας» συμπληρώνει ο ΙΣΑ.

Επιπλέον, ο ΙΣΑ θεωρεί ατυχές το γεγονός ότι η υγειονομική δομή της χώρας δεν συμβαδίζει με τη διοικητική της δομή.

«Τέλος, φαίνεται να μην λαμβάνονται υπ΄ όψιν διατάξεις που ισχύουν και προβλέπουν είτε υπηρεσίες δημόσιες υγείας (στη Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας των Περιφερειών) ή αρμοδιότητες άλλων φορέων για την έγκριση προγραμμάτων πρόληψης (παραδείγματος χάριν, άρθρο 7 του νόμου 3418/2005)» συνεχίζει η ανακοίνωση.

Οι δράσεις Δημόσιας Υγείας θα έπρεπε να εκκινούν και να συντονίζονται πρωτίστως σε επίπεδο ΟΤΑ Αʹ και Βʹ βαθμού, χωρίς να έχει τον πρώτο ρόλο η Κεντρική Διοίκηση, καταλήγει ο ΙΣΑ.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων