Home Επικαιρότητα Στην Τελική Ευθεία η ΚΥΑ για το Clawback Μετά την Υπογραφή Κικίλια
Στόχος είναι το ποσό επενδύσεων που θα συμψηφιστεί για το 2020 να ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ.

Στην Τελική Ευθεία η ΚΥΑ για το Clawback Μετά την Υπογραφή Κικίλια

Η έκδοση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης (ΚΥΑ) σχετικά με τον συμψηφισμό του clawback με επενδύσεις που πραγματοποιούν οι φαρμακευτικές εταιρείες, φαίνεται πως βρίσκεται πλέον στην τελική ευθεία.

Η δημοσίευση της ΚΥΑ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης αναμένεται άμεσα, μετά και την υπογραφή της από τον Υπουργό Υγείας, Βασίλη Κικίλια.

Πλέον, αναμένονται οι υπογραφές του υπουργού Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνη Γεωργιάδη και του υφυπουργού Δημοσιονομικής Πολιτικής, Θεόδωρου Σκυλακάκη.

Η εν λόγω ΚΥΑ προσδιορίζει τη διαδικασία, τους όρους και τις προϋποθέσεις του συμψηφισμού ποσοστών επί των δαπανών έρευνας και ανάπτυξης και των δαπανών επενδυτικών σχεδίων ανάπτυξης προϊόντων ή υπηρεσιών ή γραμμών παραγωγής με το clawback, το οποίο επιβαρύνει τις φαρμακευτικές εταιρείες. 

Ο συμψηφισμός του clawback, που ανέρχεται στα 50 εκατ. ευρώ για το δεύτερο εξάμηνο του 2019, θα αφορά επενδύσεις στους τομείς της παραγωγής, της έρευνας και ανάπτυξης, αλλά και της διενέργειας κλινικών μελετών.

Το ποσό θα κατανεμηθεί ισόποσα στις δύο κατηγοριών δαπανών, δηλαδή, 50% για δαπάνες έργων Έρευνας και Ανάπτυξης και 50% στις δαπάνες για επενδυτικά σχέδια.

Διευκρινίζεται, δε, ότι στην περίπτωση που μια από τις δυο κατηγορίες δαπανών δεν απορροφήσει όλο το ποσό που αντιστοιχεί σε εκείνη, ενώ, παράλληλα, η άλλη το υπερβεί, τότε το πλεονάζον ποσό μεταφέρεται στη δεύτερη κατηγορία. 

Επίσης, οι επενδύσεις που συμψηφίζονται θα πρέπει να είναι αποκλειστικά αυτοχρηματοδοτούμενες.

Στόχος είναι το ποσό επενδύσεων που θα συμψηφιστεί για το 2020 να ανέλθει σε 100 εκατ. ευρώ, αν και το ακριβές ύψος του θα καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από την πρώτη εφαρμογή του μέτρου. 

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων