Home Επικαιρότητα Πως Κινήθηκε η Αγορά των Φαρμάκων Μέσα στο 2019;
Στις περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες σημειώθηκε άνοδος στη μέση τιμή ανά σκεύασμα, ενώ συνολικά η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 3,2%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Πως Κινήθηκε η Αγορά των Φαρμάκων Μέσα στο 2019;

Μέσα στο 2019 διακινήθηκαν περισσότερα φάρμακα σε σχέση με το προηγούμενο έτος, ενώ αυξήθηκε και η μέση τιμή ανά σκεύασμα.

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα κατά την περσινή χρονιά η συνολική αξία των συνταγογραφούμενων σκευασμάτων να διαμορφωθεί στα 2,66 δισ. ευρώ έναντι 2,54 δισ. ευρώ που ήταν το 2018, σύμφωνα με την εταιρεία Pharmacy Insights Hellas, που ασχολείται με τη συλλογή στοιχείων πωλήσεων από συμβεβλημένα ιδιωτικά φαρμακεία σε όλη την Ελλάδα.

Στις περισσότερες θεραπευτικές κατηγορίες σημειώθηκε άνοδος στη μέση τιμή ανά σκεύασμα, ενώ συνολικά η μέση τιμή αυξήθηκε κατά 3,2%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία.

Παράλληλα, ο όγκος των φαρμάκων αυξήθηκε κατά 2,3%.

Τη μεγαλύτερη αύξηση τιμής είχαν τα φάρμακα κατά των λοιμώξεων για συστηματική χορήγηση, που σημείωσαν αύξηση της τάξης του 9%, καθώς και αυτά που αφορούσαν την πεπτική οδό και τον μεταβολισμό, που αυξήθηκαν κατά 7%.

Αντίθετα, τη μικρότερη αύξηση είχαν τα φάρμακα που σχετίζονται με τους αντινεοπλασματικούς και ανοσοτροποποιητικούς παράγοντες που αυξήθηκαν κατά 0,5%, καθώς και αυτά που σχετίζονται με το ουροποιητικό σύστημα και τις ορμόνες του φύλου, που αυξήθηκαν κατά 0,7%.

Όσον αφορά, δε, τα γενόσημα, το μερίδιό τους στις συνολικές πωλήσεις των ιδιωτικών φαρμακείων αυξήθηκε στο 22,3% το 2019, από 21,3% που ήταν το 2018.

Παράλληλα, η συνολική αξία τους έφτασε πέρυσι στα 783,8 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας άνοδο 9,2%.

Επίσης και από πλευράς όγκου σημειώθηκε αύξηση η οποία διαμορφώθηκε στο 5,9%, διευρύνοντας έτσι και το μερίδιο της κατηγορίας, όσον αφορά τα διακινηθέντα τεμάχια στο 25% από 23,9%.

Συνολικά διακινήθηκαν στα 92,16 εκατομμύρια συσκευασίες γενοσήμων, έναντι 87 εκατομμυρίων το 2018.

Τα Μη Συνταγογραφούμενα Φάρμακα παρουσίασαν μέση αύξηση τιμής της τάξης του 8,4%, μέσα στο 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία μελέτης της Pharmacy Insights.

Πέρυσι τα διακινηθέντα τεμάχια αυξήθηκαν στα 68,7 εκατομμύρια έναντι 68,4 εκατομμύρια το 2018, πραγματοποιώντας συνολικό τζίρο της τάξης των 287 εκατ. ευρώ από 264,2 εκατ. ευρώ.

www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων