Home Επικαιρότητα Μειώσεις κατά 50% στη Συμμετοχή των Ασθενών στα Φάρμακα
Η μείωση θα ισχύει για φάρμακα στα οποία έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση στην τιμή αποζημίωσής τους, από τη σχετική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Μειώσεις κατά 50% στη Συμμετοχή των Ασθενών στα Φάρμακα

Ισχύει πλέον στο σύστημα Ηλεκτρονικής Συνταγογράφησης της ΗΔΙΚΑ (Ηλεκτρονική Διακυβέρνηση Κοινωνικής Ασφάλισης) η μειωμένη – κατά 50% – συμμετοχή των ασθενών στην τιμή αποζημίωσης φαρμάκων κατά την εκτέλεση της συνταγής στο φαρμακείο.

Η μείωση θα ισχύει για φάρμακα στα οποία έχει καταλήξει η διαπραγμάτευση στην τιμή αποζημίωσής τους, από τη σχετική Επιτροπή του Υπουργείου Υγείας.

Πρόκειται για μια υλοποίηση απόφασης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υγείας, που είχε ψηφιστεί από τον περασμένο Μάιο και η οποία προέβλεπε μείωση στο μισό της συμμετοχής των ασθενών στα φάρμακα, τα οποία ολοκληρώνουν τη διαδικασία της διαπραγμάτευσης.

Σε ποιες περιπτώσεις περιορίζεται το ποσοστό συμμετοχής

Σύμφωνα με την τροπολογία, το ποσοστό συμμετοχής που ίσχυε μέχρι σήμερα μειώνεται κατά το ήμισυ στα φάρμακα όλων των κατηγοριών που έχουν περάσει από διαπραγμάτευση.

Αυτό σημαίνει ότι η συμμετοχή του 25% πέφτει στο 12,5% και η συμμετοχή του 10% στο 5%.

Το μέτρο θα συμβάλλει σημαντικά στην ανακούφιση των ασθενών και στη μείωση της ιδιωτικής δαπάνης των ασφαλισμένων για τις θεραπείες τους.

Ταυτόχρονα, όμως, όπως αναφέρεται και στην αιτιολογική έκθεση της τροπολογίας, η διάταξη δίνει ένα σημαντικό κίνητρο για την επιτυχή κατάληξη της διαπραγμάτευσης, που επιφέρει σημαντικά δημοσιονομικά οφέλη στο πλαίσιο της αποζημιωτικής πολιτικής φαρμάκων.

Την ίδια στιγμή, παρέχει και σημαντικό κίνητρο για την καλύτερη διείσδυση των γενοσήμων στην αγορά, αφού αυτά συνεπάγονται μικρότερο κόστος, τόσο για την κρατική αποζημίωση, όσο και για την ιδιωτική.

Οι μειώσεις στη συμμετοχή των ασθενών στα γενόσημα, πάντως, ο ίδιος νόμος προβλέπει ότι μπορεί να γίνει μόνο με Υπουργική Απόφαση.

Εκτός από τα Φάρμακα Υψηλού Κόστους (ΦΥΚ), πάντως, τα οποία εμπίπτουν σε άλλο καθεστώς αποζημίωσης και είναι ούτως ή άλλως δωρεάν για τους ασθενείς, σταδιακά αναμένεται να περάσουν από διαδικασία αξιολόγησης και διαπραγμάτευσης και αρκετές νέες θεραπείες, που διατίθενται μέσω των ιδιωτικών φαρμακείων και για τις οποίες υπάρχει συμμετοχή για τον ασθενή.

Αναμένονται 150 νέες θεραπείες, εκ των οποίων οι 50 από αυτές βρίσκονται στο στάδιο της Υπουργικής Υπογραφής

Οι διαδικασίες ωστόσο εμφανίζονται ακόμα ιδιαίτερα αργές.

Από τους περίπου 200 φακέλους νέων θεραπειών που έχουν κατατεθεί εδώ και πάνω από έναν χρόνο από τους ΚΑΚ (Κατόχους Άδειας Κυκλοφορίας) στην Επιτροπή Αξιολόγησης και Διαπραγμάτευσης των Τιμών των Φαρμάκων, έχουν ολοκληρώσει τη διαδικασία μόλις περίπου 22 θεραπείες, οι οποίες τελικά και εντάχθηκαν στη θετική λίστα των αποζημιούμενων θεραπειών.

Σύντομα, ωστόσο, αναμένονται ακόμη 50 θεραπείες, οι οποίες ολοκλήρωσαν τη διαδικασία διαπραγμάτευσης τιμής και αναμένουν τελική έγκριση από τον Υπουργό Υγείας.

Οι φάκελοι που έχουν αξιολογηθεί και αναμένεται να φτάσουν το επόμενο διάστημα στα χέρια της Επιτροπής Διαπραγμάτευσης, θα είναι συνολικά λιγότεροι από 80.

Ιωάννης – Ευάγγελος Χαραμής
Χαραμή ΑΕ
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων