Home Επικαιρότητα Λύση για το Clawback Εδώ και Τώρα Ζητά η Φαρμακοβιομηχανία
Απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο.

Λύση για το Clawback Εδώ και Τώρα Ζητά η Φαρμακοβιομηχανία

Μέσω δηλώσεων, αντιδηλώσεων, επιστολών και τελεσιγράφων, Ελληνική και ξένη φαρμακοβιομηχανία επιχειρούν από κοινού αλλά και μεμονωμένα τις τελευταίες ημέρες, να ασκήσουν πίεση στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας να προχωρήσει στα απαραίτητα μέτρα αποκατάστασης των αδικιών εις βάρος των επιχειρήσεων, αλλά και σε νέες ισορροπίες στη φαρμακευτική πολιτική.

Μετά από 8 χρόνια ύφεσης, αποεπένδυσης και αποσταθεροποίησης που έχει δοκιμάσει τα όρια της φαρμακοβιομηχανίας κι έχει οδηγήσει στην οικονομική αφαίμαξή της, ο Υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός παραδέχεται μεν ότι ο κλάδος έχει υποφέρει εξαιτίας των άδικων μέτρων των υποχρεωτικών εκπτώσεων και επιστροφών, καθυστερεί όμως να λάβει αποφάσεις που θα ανακουφίσουν τον κλάδο, όπως π.χ. τον περιορισμό των clawback και rebate.

Τον τόνο των ημερών στις διεκδικήσεις της φαρμακοβιομηχανίας έδωσαν:

Η παραδοσιακή τελετή κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας της Πανελλήνιας ‘Ενωσης Φαρμακοβιομηχανίας (ΠΕΦ), που έγινε την Τρίτη το βράδυ σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, η επιστολή-τελεσίγραφο του ΣΦΕΕ και του PIF στον αντιπρόεδρο της κυβέρνησης &υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, Γιάννη Δραγασάκη, αλλά και η επιστολή προς τη διοίκηση του Εθνικού Οργανισμού Παροχής Υπηρεσιών Υγείας (ΕΟΠΥΥ), του Διονύση Φιλιώτη, προέδρου της EPhForT και CEO της Φαρμασερβ-Lilly,  μέσω της οποίας εξέφρασε την αδυναμία της εταιρείας του να συνεχίσει να προμηθεύει τα φαρμακεία του Οργανισμού με δύο σημαντικά για τους ασθενείς ογκολογικά φάρμακα κατηγορίας 1Α «λόγω υπερβολικού clawback και rebate, που έχει αγγίξει το 70%, καθιστώντας τη διάθεσή τους από την εταιρεία πλέον απαγορευτική».

ΠΕΦ: Σκληρή κριτική στην κυβέρνηση σε… εορταστικό κλίμα

Σκληρή γλώσσα χρησιμοποίησε κατά τη διάρκεια της κοπής της Πρωτοχρονιάτικης πίτας και παρουσία άνω των 600 καλεσμένων, ο Πρόεδρος της ΠΕΦ Θεόδωρος Τρύφων.

Όπως τόνισε στην ομιλία του, παρά το γεγονός ότι η ελληνική φαρμακοβιομηχανία όλα τα αυτά τα χρόνια και σε αντίξοο περιβάλλον έχει προσφέρει και έχει στηρίξει την εθνική οικονομία με σχέδια, όρεξη, στρατηγική και επιστημονικό προσωπικό, η πολιτεία δεν έχει κατανοήσει το μέγεθος του προβλήματος:

«Θέλουμε να μείνουμε και να επενδύσουμε εδώ, να παράγουμε για όλο τον κόσμο με έδρα την Ελλάδα.

Ζητάμε από την Πολιτεία να σταματήσει να δημιουργεί μία νέα γενιά υπερχρεωμένων και προβληματικών επιχειρήσεων.

Η διάλυση του παραγωγικού ιστού είναι μόνιμη, μη αναστρέψιμη, ενώ το clawback προσωρινό», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τρύφων και πρόσθεσε ότι τα τεράστια χαράτσια στα οικονομικά φάρμακα δεν μπορούν να πληρωθούν και δεν θα πληρωθούν:

«Απέτυχε η πολιτική γενοσήμων, που παρά τις πολύ χαμηλές τιμές δεν πήραν όγκο.

Λύση για το Clawback Εδώ και Τώρα Ζητά η Φαρμακοβιομηχανία

Απαιτείται λοιπόν νέα φαρμακευτική πολιτική με πιο δίκαιη τιμολόγηση που θα διασφαλίζει την βιωσιμότητα των οικονομικών φαρμάκων, με έλεγχο της συνταγογράφησης και στοχευμένη πολιτική γενοσήμων όπως συμβαίνει στις ευρωπαϊκές χώρες», τόνισε ο Πρόεδρος της ΠΕΦ.

Υπουργός Υγείας: «Καταλαβαίνουμε τα προβλήματά σας, αλλά…»

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Υγείας κ. Ανδρέας Ξανθός, δήλωσε ότι υπάρχει αγαστή συνεργασία και κατανόηση μεταξύ κυβέρνησης και ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, ενώ η κυβέρνηση, όπως είπε, αναγνωρίζει τη σημαντική συμβολή που μπορεί να έχει στην επούλωση των πληγών που υπέστη η χώρα από την κρίση:

«Η Ελλάδα βγαίνει από τον κύκλο της κρίσης, της λιτότητας και της επιτήρησης και ο χώρος του φαρμάκου είναι ένας χώρος παραγωγικής ανασυγκρότησης, ένα πεδίο για θέσεις εργασίας υψηλής ειδίκευσης.

Καταλαβαίνουμε τα προβλήματα σας, είστε ένας κλάδος που ταλαιπωρήθηκε και προσπαθούμε με κοινωνικές συναινέσεις να δημιουργήσουμε όρους αναπτυξιακής πολιτικής και αξιοποίησης της προστιθέμενης αξίας που παράγετε», τόνισε ο Υπουργός, απέφυγε όμως, να ανακοινώσει συγκεκριμένα μέτρα για την ανακούφιση του κλάδου.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας
www.MedicalManage.gr

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων