Home Επικαιρότητα Φαρμακοεπαγρύπνηση
Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης M1

Φαρμακοεπαγρύπνηση

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ), συμμετέχοντας στις δράσεις της εβδομάδας φαρμακοεπαγρύπνησης ξεκινά την 3η ετήσια ενημερωτική εκστρατεία για την προώθηση της σημασίας αναφοράς τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα, με σύνθημα «Βοηθήστε να κάνουμε τα φάρμακα πιο ασφαλή: Αναφέρετε τυχόν ανεπιθύμητες ενέργειες σε παιδιά και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης».

Στο πλαίσιο της εβδομάδας αυτής, από τις 19 έως τις 23 Νοεμβρίου, 32 αρμόδιες αρχές φαρμάκων στην ΕΕ, τη Λατινική Αμερική, την Αυστραλία, την Ασία και τη Μέση Ανατολή, επικεντρώνονται στην προαγωγή των αναφορών τυχόν παρενεργειών από τα φάρμακα, σε βρέφη και παιδιά, καθώς και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και του θηλασμού.

Οι αρμόδιες ρυθμιστικές αρχές, όπως ο ΕΟΦ, βασίζονται στην αναφορά των πιθανολογούμενων παρενεργειών ώστε να σιγουρευτούν ότι τα φάρμακα στην αγορά είναι επαρκώς ασφαλή.

Εβδομάδα Φαρμακοεπαγρύπνησης M

Ο ΕΟΦ αναφέρει ότι, «Παρόλο που τα φάρμακα είναι ασφαλή και αποτελεσματικά, παρενέργειες μπορεί να συμβούν.

Είναι σημαντικό οι κίνδυνοι που σχετίζονται με όλα τα φάρμακα να γίνονται κατανοητοί και να επικοινωνούνται στους επαγγελματίες υγείας και στους ασθενείς τους, συμπεριλαμβανομένων των γονέων και των φροντιστών, αλλά και αυτών που σχεδιάζουν να αποκτήσουν ή περιμένουν μωρό».

Η αναφορά, είτε από τους ασθενείς είτε από τους επαγγελματίες υγείας προς τον ΕΟΦ μπορεί να γίνει με τους ακόλουθους τρόπους:

• Ηλεκτρονική υποβολή της Κίτρινης Κάρτας μέσω της ιστοσελίδας του ΕΟΦ και απευθείας στην ηλεκτρονική διεύθυνση kitrinikarta.gr

• Έντυπη μορφή, με αποστολή μέσω ταχυδρομείου, ατελώς, προς το Τμήμα Ανεπιθύμητων Ενεργειών του ΕΟΦ (Μεσογείων 284, 15562), τηλέφωνο επικοινωνίας: 213-2040380 ή 213-2040337.

• Υποβολή μέσω ΦΑΞ, στο 210 6549585.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων