Home Επικαιρότητα Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη – Τι Σημαίνει να Είσαι Διαβητικός στην Ελλάδα του 2018
Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη - Τι Σημαίνει να Είσαι Διαβητικός στην Ελλάδα του 2018

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη – Τι Σημαίνει να Είσαι Διαβητικός στην Ελλάδα του 2018

Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, από την οποία πάσχουν 425 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, ενώ την ίδια στιγμή στη χώρα μας, οι ασθενείς ξεπερνούν το 1 εκατομμύριο.

Οι μισοί από αυτούς, μάλιστα, δεν γνωρίζουν ότι πάσχουν.

Σύμφωνα δε με τις πιο πρόσφατες επιστημονικές εκτιμήσεις, ο αριθμός αυτός αναμένεται να εκτοξευθεί στα …630 εκατ. άτομα, το έτος 2045.

Η επιδημική αύξηση του Σ.Δ. -με τις ταυτόχρονες αυξημένες νοσηλείες, αλλά και θανάτους- καθιστά τον φετινό εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας κατά του Σακχαρώδη Διαβήτη, πολύ σημαντικό.

Γι’αυτό και η σημερινή ημέρα είναι αφιερωμένη στην οικογένεια του διαβητικού ασθενή, με στόχο να τονίσει τον σημαντικό ρόλο του περιβάλλοντος στην στήριξη του.

Ποια είναι, όμως, η κατάσταση των Ελλήνων Διαβητικών;

Ποιές είναι οι δυσκολίες και τα προβλήματά τους;

Το PharmaManage.gr επικοινώνησε με τον Πρόεδρο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σωματείων Συλλόγων Ατόμων με Σακχαρώδη Διαβήτη (ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ) Χρήστο Δαραμήλα και συγκέντρωσε τα σημαντικότερα προβλήματα, αλλά και αιτήματα των Ελλήνων Διαβητικών:

Απουσιάζουν οι “Σχολικοί Νοσηλευτές” από τα σχολεία

Μετά από αγώνες χρόνων, οι γονείς των παιδιών με διαβήτη τελικά κατόρθωσαν να πετύχουν τη θέσπιση του θεσμού του “σχολικού νοσηλευτή” στην πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση.

Όμως, παρά το γεγονός ό,τι οι σχολικοί νοσηλευτές θα πρέπει να προσλαμβάνονται -ως αναπληρωτές καθηγητές- στις σχολικές δομές από την αρχή της χρονιάς, ο αριθμός τους δεν επαρκεί για να καλύψει το σύνολο των αναγκών της χώρας.

Όπως λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ κ. Δαραμήλας: “Προσλαμβάνονται κατά διαστήματα και καθ’όλη τη διάρκεια της χρονιάς, με αποτέλεσμα μέχρι να εμφανιστούν, την υποστήριξη των παιδιών να την αναλαμβάνουν οι ίδιοι οι γονείς, οι οποίοι αναγκάζονται να απέχουν από την εργασία τους”.

Σακχαρώδης Διαβήτης: Μια σοβαρή χρόνια ασθένεια, από την οποία πάσχουν 425 εκατ. άνθρωποι σε όλο τον κόσμο

Υπάρχουν, όμως και προβλήματα με τους διευθυντές των σχολείων, οι οποίοι δεν επιτρέπουν στους γονείς να εισέρχονται στους χώρους του σχολείου, λέει ο πρόεδρος: “Ετσι οι γονείς αναγκάζονται να είναι κρεμασμένοι στα κάγκελα και να πλησιάζει το παιδί κοντά, ώστε να του κάνουν τη μέτρηση ή τη χορήγηση ινσουλίνης.

Ο γονιός απ’έξω και το παιδί από μέσα.

Είναι ανεπίτρεπτη όλη αυτή η χρονοκαθυστέρηση, καθώς οι αιτήσεις στα γνωστά περιστατικά τουλάχιστον, γίνονται από το κλείσιμο της περασμένης χρονιάς, στις αρχές Ιουνίου”, τονίζει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Πάγια αιτήματα της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ σε σχέση με την ευαίσθητη ομάδα των παιδιών με διαβήτη, αποτελούν, επίσης:

1) το μειωμένο ωράριο στο κλείσιμο της βάρδιας εργασίας των γονιών, ώστε να μπορούν να παίρνουν τα παιδιά τους οι ίδιοι από το σχολείο, καθώς επίσης, και

2) η τοποθέτηση ετικέτας με θρεπτικά συστατικά στα σχολικά γεύματα, ώστε να μπορούν να παιδιά να γνωρίζουν το περιεχόμενο και να προχωρούν στην τροποποίηση της δόσης ινσουλίνης.

Επικίνδυνες και πανάκριβες οι εξετάσεις για την Πιστοποίηση Αναπηρίας

Από την αρχή του χρόνου, ένας νέος πίνακας προσδιορισμού των ποσοστών αναπηρίας που έκανε την εμφάνισή του στα ΚΕΠΑ (Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας), προκάλεσε “πονοκέφαλο” στους διαβητικούς ασθενείς.

Από τη μία η επώδυνη (και ίσως και επικίνδυνη σε περιπτώσεις ενδοφλέβιας χορήγησης) εξέταση της δοκιμασίας ανοχής στη γλυκαγόνη και από την άλλη, η μη αποζημίωση αυτών των ακριβών εξετάσεων από τον ΕΟΠΥΥ, πρόσθεσε παρά έλυσε προβλήματα.

Σύμφωνα με τον κ. Χρήστο Δαραμήλα: “Η συγκεκριμένη εξέταση είναι παράλογη, καθώς το φάρμακο που χορηγείται δεν έχει έγκριση για ενδοφλέβια χορήγηση, με αποτέλεσμα να μπορεί να γίνει ακόμη και επικίνδυνη για τον άνθρωπο με σακχαρώδη διαβήτη.

Ήδη, η ειδική επιστημονική επιτροπή αποφάσισε την τροποποίηση της συγκεκριμένης εξέτασης, όμως, ακόμη δεν έχουμε δει την τροποποίηση στον σχετικό πίνακα, με αποτέλεσμα τα μέλη της επιτροπής να συνεχίσουν να την ζητάνε.

Το χειρότερο μάλιστα είναι ότι η εξέταση αυτή -όπως και εξέταση αντισωμάτων- δεν αποζημιώνονται από τον ΕΟΠΥΥ, παρ’ότι το κόστος τους είναι εξαιρετικά υψηλό.

Μπορεί να κυμανθεί αναλόγως, από 80 έως και 250 ευρώ”, λέει ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας.

Παγκόσμια Ημέρα κατά του Διαβήτη - Τι Σημαίνει να Είσαι Διαβητικός στην Ελλάδα του 2018

Αποζημίωση σε φάρμακα και αναλώσιμα…δύο ταχυτήτων

Το μεγάλο παράδοξο που επικρατεί σήμερα στον σακχαρώδη διαβήτη, είναι το γεγονός ότι τα άτομα με διαβήτη τύπου 1 (αποτελούν το 10% των διαβητικών) έχουν μηδενική συμμετοχή στη δαπάνη των αναλώσιμων υλικών και των φαρμάκων -το οποίο είναι κατά βάση η ινσουλίνη-, ενώ οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 (αποτελούν το 90% των διαβητικών) πληρώνουν συμμετοχή 10%, τόσο στα αντιδιαβητικά δισκία, όσο και στα χάπια και την ενέσιμη ινσουλίνη.

“Δηλαδή αυτοί που βρίσκονται σε αποκλειστική χρήση ινσουλίνης αναγκάζονται να πληρώνουν για το φάρμακο που θα τους κρατήσει στη ζωή.”, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ.

Οσο για το ποσό;

Μπορεί να κυμαίνεται από 80 έως 250 ευρώ μηνιαίως.

“Είναι πολύ μεγάλο το ποσό, αν σκεφθείτε ότι στον διαβήτη 2, υπάρχουν συννοσηρότητες, αλλά και πολλές επιπλοκές.

Στις θεραπείες δε για τα άλλα νοσήματα που προκαλεί ο διαβήτης (π.χ.καρδιά, νεφροί κ.α.) η συμμετοχή είναι 25%”, λέει ο κ. Δαραβήλας.

Οι μεγάλοι ζημιωμένοι είναι οι ηλικιωμένοι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 , οι οποίοι αναγκάζονται να πληρώσουν απίστευτα ποσά από την τσέπη τους, ώστε να καταφέρουν να έχουν μια σχετική ποιότητα ζωής.

Εισαγωγή καινοτόμων θεραπειών

Αγωνία για τη φημολογούμενη καθυστέρηση ή ακόμη και τη μη εισαγωγή νέων καινοτόμων θεραπειών έχουν οι διαβητικοί ασθενείς.

Ζητούν πρόσβαση στην πραγματική καινοτομία, χωρίς γραφειοκρατικές παρεμβάσεις και προσκόμματα, λέει ο πρόεδρος της ΠΟΣΣΑΣΔΙΑ: “Εμείς αυτό που ζητάμε για τα πραγματικά καινοτόμα φάρμακα, είναι να διευκολυνθεί το σύστημα ώστε να δίνεται η δυνατότητα να εισέρχεται το φάρμακο πιο γρήγορα στη χώρα.

Οσον αφορά στην επιτροπή HTA και την Επιτροπή Διαπραγμάτευσης του Φαρμάκου, η άποψη του φορέα μας είναι ότι οι άνθρωποι οι οποίοι θα εμπλακούν σε τέτοιες επιτροπές, θα πρέπει να είναι καλοί γνώστες της φαρμακολογίας, ώστε να μπορούν να εκφράσουν μια σωστή και τεκμηριωμένη άποψη”, καταλήγει ο κ. Χρήστος Δαραμήλας.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων