Home Επικαιρότητα Νέα Έρευνα για τη Θρόμβωση
Νέα Έρευνα για τη Θρόμβωση M

Νέα Έρευνα για τη Θρόμβωση

Σύμφωνα με τα στοιχεία έρευνας που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα σχετικά με το επίπεδο ενημέρωσης του κοινού γύρω από τη σχέση καρκίνου και φλεβικής θρόμβωσης, το 68% των Ελλήνων δεν γνωρίζει ότι οι ασθενείς με καρκίνο διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο σχηματισμού φλεβικού θρόμβου και το 75,7% δεν γνωρίζει καν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης.

Τη σχέση μεταξύ φλεβικής θρόμβωσης και καρκίνου και τις συνέπειές της συζήτησαν στις 9 Νοεμβρίου 2018, ο κ. Ιωάννης Π. Μπουκοβίνας, Παθολόγος Ογκολόγος, Πρόεδρος της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδος (ΕΟΠΕ), η κα Καίτη Αποστολίδου, Αντιπρόεδρος European Cancer Patient Coalition, ECPC, (Ευρωπαϊκός Συνασπισμός Ασθενών με Καρκίνο) και Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου, καθώς και ο κ. Κυριάκος Σουλιώτης, Αναπληρωτής Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στη Σχολή Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών Πανεπιστημίου Πελοποννήσου, σε Συνέντευξη Τύπου που διοργανώθηκε υπό την αιγίδα της Εταιρείας Ογκολόγων Παθολόγων Ελλάδας (ΕΟΠΕ).

Όπως ανέφερε και ο κ. Μπουκοβίνας η φλεβική θρόμβωση αποτελεί τη δεύτερη αιτία θανάτου στους ασθενείς με καρκίνο και σχετίζεται με την πρώιμη θνησιμότητα στο στάδιο της χημειοθεραπείας.

Η φλεβική θρόμβωση στους ασθενείς με καρκίνο επηρεάζει αρνητικά την πορεία της χημειοθεραπείας, προκαλώντας καθυστέρηση ή και αναβολή αυτής.

Ο Πρόεδρος της ΕΟΠΕ μάλιστα επισήμανε:«Η συζήτηση για την αντιμετώπιση της θρόμβωσης που σχετίζεται με καρκίνο είναι ιδιαίτερα επίκαιρη καθώς πρόσφατα συζητήθηκε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, και σύμφωνα με την Ευρωβουλευτή  NessaChilders “παραμένει άδικα άγνωστη”.

Η φλεβική θρόμβωση στους ασθενείς με καρκίνο επηρεάζει αρνητικά την πορεία της χημειοθεραπείας

 

Αν και υπάρχουν τόσο διεθνείς όσο και ελληνικές κατευθυντήριες οδηγίες για την εξατομίκευση στην προσέγγιση των ασθενών, φαίνεται ότι χρειάζεται να γίνουν ακόμη  περισσότερα, ώστε οι ασθενείς να είναι ενήμεροι για τα συμπτώματα και να απευθύνονται άμεσα στον ιατρό τους.

Η ΕΟΠΕ αναλαμβάνει δράσεις για την ενημέρωση των Ογκολόγων με εκπαιδευτικές πρωτοβουλίες, για την ενημέρωση της Πολιτείας και για την ενημέρωση των ασθενών».

Σύμφωνα με τα ευρήματα αυτά, μόλις το 8% των ασθενών δέχθηκε ενημέρωση από τον ιατρό τους και τους επαγγελματίες υγείας για τον κίνδυνο της σχετιζόμενης με τον καρκίνο θρόμβωσης, και μάλιστα προφορικά.

Στη συνέχεια η Κυρία Αποστολίδου δήλωσε ότι «Τα αποτελέσματα της έρευνας παρουσιάζουν ανάγλυφα το έλλειμμα ενημέρωσης των ασθενών από την ιατρική τους ομάδα για τον κίνδυνο θρόμβωσης κατά τη διάρκεια της θεραπείας για τον καρκίνο.

Η ΕΛΛ.Ο.Κ. έχει ήδη αναπτύξει δράσεις ενημέρωσης σχετικά με τη θρόμβωση που σχετίζεται με τον καρκίνο και επιδιώκει τη συνεργασία των Επιστημονικών Ιατρικών και Νοσηλευτικών Εταιρειών, των Ιατρικών Σχολών  και του Υπουργείου Υγείας, με σκοπό την κατάρτιση ενός κοινού προγράμματος δράσης για την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της ιατρικής και νοσηλευτικής κοινότητας σχετικά με την ανάγκη ενημέρωσης των ογκολογικών ασθενών για τον κίνδυνο εμφάνισης θρόμβωσης, τα μέτρα πρόληψης και θεραπείας.

Είναι απαράδεκτο να φροντίζουμε για τη θεραπεία του καρκίνου και να παραμελείται ο κίνδυνος εμφάνισης θρόμβωσης».

Νέα Έρευνα για τη Θρόμβωση

Ο κ. Σουλιώτης από την πλευρά του παρουσίασε αναλυτικά την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Ινστιτούτο Πολιτικής Υγείας σύμφωνα με την οποία, στην Ελλάδα, το 58,1% των ερωτωμένων που έχουν νοσήσει από θρόμβωση, ενημερώθηκαν για τον κίνδυνο θρόμβωσης μετά την διάγνωση της.

Εντυπωσιακό είναι το γεγονός ότι μόλις το 24,1% γνωρίζουν τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης ενώ, ακόμα και σε όσους έχουν ιστορικό κακοήθειας, το ποσοστό αυτό ανέρχεται σε μόλις 36,2%.

Μεταξύ άλλων δήλωσε: «Όπως προκύπτει από το σύνολο των επιστημονικών δεδομένων που παράγονται στη χώρα μας αλλά και διεθνώς, η ενημέρωση του κοινού είναι ευθύνη της πολιτείας και εντάσσεται στη σφαίρα των παρεμβάσεων που οφείλει να υλοποιεί στο πλαίσιο της λειτουργίας του συστήματος υγείας. Άλλωστε, η σωστή πληροφόρηση, εν προκειμένω των ογκολογικών ασθενών, για τον κίνδυνο και τα συμπτώματα της φλεβικής θρόμβωσης, περιορίζει, μεταξύ άλλων και τον κίνδυνο αύξησης του κόστους διαχείρισης της νόσου».

Η Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε με την υποστήριξη της LEO Hellas.

www.MedicalManage.gr 

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων