Home Επικαιρότητα Οι Ασθενείς σε Πρώτο Πλάνο στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής
Οι Ασθενείς σε Πρώτο Πλάνο στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής M

Οι Ασθενείς σε Πρώτο Πλάνο στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής

Η χάραξη μακροπρόθεσμης εθνικής στρατηγικής για το φάρμακο ήταν το θέμα που απασχόλησε την πρόσφατη συνεδρίαση της σχετικής Διακομματικής Επιτροπής της Βουλής.

Μια συνεδρίαση που δεν θα μπορούσε να μη δώσει βήμα ευθύς εξαρχής στους πρώτους κοινωνικούς εταίρους και πιο άμεσα ενδιαφερόμενους για τη χάραξη αυτών των πολιτικών, που δεν είναι άλλοι, παρά οι ίδιοι χρήστες υγείας, δηλαδή οι ασθενείς.

Εικοσιδύο Ομοσπονδίες και Σύλλογοι Ασθενών παρουσίασαν, λοιπόν, στην Επιτροπή υπόμνημα με τις θέσεις και τα αιτήματά τους, με στόχο να τεθούν ξεκάθαρα και από την αρχή οι “καυτές” προτεραιότητες και να μην υπάρξει κανένα περιθώριο παρερμηνείας σε τυχόν μελλοντικές αποφάσεις.

Οι ασθενείς μεταξύ άλλων αιτημάτων που αφορούν τη φαρμακευτική πολιτική τόνισαν με έμφαση την ανάγκη αύξησης του ορίου της δημόσιας φαρμακευτικής δαπάνης σε αντίστοιχο ποσοστό με την αύξηση του ΑΕΠ.

Αύξηση την οποία ζητούν να συνοδεύεται και από αντίστοιχη ελάφρυνση της συμμετοχής των πολιτών, με τελικό στόχο τη διασφάλιση καθολικής πρόσβασης των πολιτών στις θεραπείες.

Η όποια εξοικονόμηση πόρων που επιτεύχθηκε τα τελευταία χρόνια με τη μείωση της εξωνοσοκομειακής φαρμακευτικής δαπάνης, τόνισε στη συνεδρίαση της επιτροπής ο τομεάρχης Υγείας της Ν.Δ. κ. Βασίλης Οικονόμου, ήταν δαπάνη που μετακυλήθηκε στις πλάτες των ασθενών και της φαρμακοβιομηχανίας.

Όπως είπε χαρακτηριστικά: “Αυτή η ελάφρυνση έχει γίνει από το κρατικό χρήμα, γιατί έχει φορτωθεί στις πλάτες σας.

Βλέπω, δηλαδή, τι λένε τα νούμερα.

Εάν πλήρωναν 600 εκατ. οι ασθενείς συμμετοχή το 2014 τώρα πληρώνουν 860 εκατομμύρια, 260 εκατομμύρια περισσότερα το 2014-2017!

Δηλαδή, σε τρία χρόνια, εσείς φορτωθήκατε το 1/3 της τότε δαπάνης για να μπορέσει να φαίνεται ότι ο ΕΟΠΥΥ έχει λιγότερα ποσά και βέβαια το φορτώθηκε και η βιομηχανία και από 200 εκατ. με τα claw back το rebate έχει φτάσει τα 800 εκατομμύρια.

Θα μου πείτε «δεν με ενδιαφέρει, ας τα πληρώνουν οι βιομήχανοι».

Δεν είναι έτσι γιατί η φαρμακοβιομηχανία είναι χιλιάδες εργαζόμενοι, είναι η επιστημονική έρευνα που γίνεται και φέρνει το φάρμακο, είναι ο αναπτυξιακός τομέας της χώρας”, κατέληξε ο κ.Οικονόμου.

Το υπόμνημα των ασθενών περιλαμβάνει, επίσης, ένα ευρύ φάσμα θέσεων και προτάσεων, που αποτελούν πάγια αιτήματά τους.

Στις πρώτες θέσεις κυριαρχούν: η υιοθέτηση διαγνωστικών και θεραπευτικών πρωτοκόλλων, η ανά θεραπευτική κατηγορία αξιολόγηση των αναγκών των ασθενών, η διασύνδεση της ηλεκτρονικής συνταγογράφησης με την επιβεβλημένη και ταυτόχρονη δημιουργίας σοβαρού και αξιόπιστου Εθνικού Μητρώου Ασθενών και η επέκταση των εργαλείων ελέγχου για την προκλητή ζήτηση και υπερσυνταγογράφηση, η οποία τελικά ζημιώνει και τους ίδιους τους ασθενείς εκτός από το δημοσιονομικό σύστημα.

Ανάμεσα στα αιτήματα των ασθενών, επίσης, ήταν η δημιουργία ευνοϊκού κλίματος για την προσέλκυση και την ανάπτυξη των κλινικών μελετών, η αναβάθμιση του ρόλου του ΕΟΦ και η επέκταση της χρήσης των γενοσήμων, ώστε να επιτευχθεί εξοικονόμηση πόρων για νέες επενδύσεις στην καινοτομία.

Οι Ασθενείς σε Πρώτο Πλάνο στη Διακομματική Επιτροπή της Βουλής M2

Οι ασθενείς ζήτησαν τέλος μετ’ επιτάσεως την επίσημη και θεσμοθετημένη συμμετοχή τους στον σχεδιασμό των πολιτικών της υγείας, όπως είναι για παράδειγμα η συμμετοχή τους στις επιτροπές διαπραγμάτευσης τιμών και αξιολόγησης τεχνολογιών Υγείας, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει, δικαίωμα το οποίο στην ομιλία του, ο κ. Οικονόμου παραδέχθηκε ότι αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δομηθεί ένα ασθενοκεντρικό σύστημα υγείας.

Οπως είπε χαρακτηριστικά: “Θέλουμε οι σύλλογοι ασθενών να συμμετέχουν επιτέλους στη λήψη των αποφάσεων που αφορούν τους ίδιους.

Δε γίνεται σε μια σειρά Επιτροπών να μην έχουμε ως μοναδική χώρα εξαιρούμενη της Ευρώπης την παρουσία των εκπροσώπων των ασθενών.

Εμείς δεν πιστεύουμε, ότι έχει να φοβηθεί κάτι η πολιτεία, το κράτος από την παρουσία των ανθρώπων που βιώνουν και γνωρίζουν – το υπόμνημα αυτό το φανερώνει – καλύτερα τα ζητήματα”.

Το υπόμνημα θέσεων και προτάσεων που κατατέθηκε στη Βουλή συνυπογράφεται από τις παρακάτω ομοσπονδίες και συλλόγους:

• Agora – Πλατφόρμα Οργανισμών Ασθενών με ρευματικά νοσήματα Νοτίου Ευρώπης

• Ελληνική Εταιρεία Οζώδους Σκληρύνσεως

• Ελληνικός Σύλλογος Πνευμονικής Ίνωσης – Lungs of Life

• Ελληνική Ομοσπονδία Διαβήτη

• Όμιλος Ασθενών με VHL Ελλάδος (Family Alliance – Greece)

• Πανελλήνια Ένωση Σπανίων Παθήσεων

• Πανελλήνια Ομοσπονδία Νόσου Alzheimer

• Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Ασθενών, Γονέων, Κηδεμόνων και φίλων παιδιών με ρευματικά νοσήματα «Ρευμαζην»

• Πανελλήνιο Σωματείο Ατόμων με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής Υπερκινητικότητας ΔΕΠΥ – ADHD Hellas

• Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών και Φίλων πασχόντων από Λυσοσωμικά Νοσήματα «Η Αλληλεγγύη»

• Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Αυτοάνοσα Ρευματικά Νοσήματα ΑΚΕΣΩ

• Πανελλήνιος Σύλλογος Ασθενών με Ψωρίαση και Ψωριασική Αρθρίτιδα ΕΠΙΔΕΡΜΙΑ

• Πανελλήνιος Σύλλογος για την Κυστική Ίνωση

• Σύλλογος Ασθενών Ήπατος Ελλάδας «Προμηθέας»

• Σύλλογος Ατόμων με Νόσο του Crohn και Ελκώδη Κολίτιδα Ελλάδας

• Σύλλογος Ατόμων με Σκλήρυνση κατά Πλάκας

• Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των Παιδιών με Χρόνιες Ρευματοπάθειες

• Σύλλογος Μυασθενών Ελλάδος (H-MGA)

• Σύλλογος Οροθετικών Ελλάδας «Θετική Φωνή»

• Σύλλογος Ρευματοπαθών Κρήτης

• Σύλλογος Ρευματοπαθών Πάτρας

• Σωματείο φροντίδας ατόμων με νευρομυϊκές παθήσεις – MDA.

Ιωάννα Σουλάκη, Δημοσιογράφος Υγείας

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων