Home Επικαιρότητα ΕΟΦ – Ελλείψεις Φαρμάκων και Εμβολίων
ΕΟΦ Ελλείψεις Φαρμάκων και Εμβολίων Medical 2

ΕΟΦ – Ελλείψεις Φαρμάκων και Εμβολίων

Σύμφωνα με τα πρόσφατα στοιχεία του Εθνικού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΟΦ), 79 σκευάσματα λείπουν από τα ράφια των φαρμακείων της Ελλάδας.

Τα 39 από αυτά είναι σκευάσματα για διάφορες παθήσεις, τα 22 είναι νοσοκομειακά φάρμακα, τα 5 είναι εμβόλια και τα 13 είναι φάρμακα που εισάγει το Ινστιτούτο Φαρμακευτικής Έρευνας και Τεχνολογίας (ΙΦΕΤ).

Οι ελλείψεις είναι χρόνιο ζήτημα στην ελληνική αγορά και αποδίδεται κατά ένα μέρος στις “παράλληλες” εξαγωγές.

Πρόκειται για εξαγωγές φαρμάκων, τα οποία έχουν εισαχθεί στη χώρα μας για εγχώρια κατανάλωση και λόγω των μεγάλων διαφορών στις τιμές που επικρατούν σε άλλες χώρες, εξάγονται σε αυτές, αντί να διατεθούν στους Έλληνες ασθενείς.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΕΟΦ για την εξέλιξη των “παράλληλων” εξαγωγών τα τελευταία χρόνια, το 2014 εξήχθησαν 10,06 εκατομμύρια συσκευασίες φαρμάκων και το 2015, σχεδόν διπλασιάστηκαν, φτάνοντας τις 19,12 εκατομμύρια συσκευασίες.

Το 2016, υπήρξε μία μικρή αύξηση (19,44 εκατομμύρια συσκευασίες), για να ξεπεράσουν πέρυσι τις 20 εκατομμύρια συσκευασίες.

ΕΟΦ Ελλείψεις Φαρμάκων και Εμβολίων Medical

Ο ΕΟΦ έχει τη δυνατότητα να απαγορεύσει προσωρινά τις “παράλληλες” εξαγωγές και σε όποιον εξάγει ή συλλέγει φάρμακα προς εξαγωγή επιβάλλεται πρόστιμο ύψους 100.000 έως 1.000.000 ευρώ.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις οφείλουν να ενημερώσουν τον ΕΟΦ για κάθε τυχόν διακοπή της διάθεσης του προϊόντος στην ελληνική αγορά, είτε προσωρινή είτε οριστική και η γνωστοποίηση γίνεται τουλάχιστον τρεις μήνες πριν τη διακοπή της διάθεσης του προϊόντος.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων