Home Επικαιρότητα Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Εργαλείο Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας
Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Εργαλείο Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας.

Η Πολιτιστική Συνταγογράφηση ως Εργαλείο Προαγωγής της Ψυχικής Υγείας

Στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Συνταγογράφησης εστίασε ο υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης, μιλώντας στο 1ο Διεθνές Wellbeingr Forum, το οποίο διοργανώθηκε υπό την αιγίδα του υπουργείου Υγείας στις 10 Οκτωβρίου, με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας Ψυχικής Υγείας.

Στην παρέμβασή του ο υφυπουργός Πολιτισμού τόνισε ότι «η Πολιτιστική Συνταγογράφηση εντάσσει τις τέχνες και τον πολιτισμό τόσο στην προληπτική όσο και στη θεραπευτική αγωγή για την προαγωγή της ψυχικής υγείας».

Ανέφερε ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα, το οποίο έχει ενταχθεί στο Ταμείο Ανάκαμψης με προϋπολογισμό 10.500.000 ευρώ, «δημιουργεί μεταξύ άλλων τις προϋποθέσεις για την ένταξη της πολιτιστικής συνταγογράφησης στην πλατφόρμα άυλης συνταγογράφησης, ώστε οι επαγγελματίες ψυχικής υγείας να μπορούν να συνταγογραφούν πολιτιστικές δράσεις, παράλληλα με τυχόν φαρμακευτική αγωγή».

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 ο υφυπουργός Πολιτισμού και η υφυπουργός Υγείας, αρμόδια για θέματα ψυχικής υγείας Ζ. Ράπτη, υπέγραψαν μνημόνιο συνεργασίας με αντικείμενο την Πολιτιστική Συνταγογράφηση.

«Από την πλευρά του, το υπουργείο Πολιτισμού στηρίζει τους εποπτευόμενους φορείς πολιτισμού προκειμένου να αναπτύξουν υπηρεσίες πολιτιστικής συνταγογράφησης για τους πολίτες.

Σε αυτές, μεταξύ άλλων, εντάσσονται το πρόγραμμα εικαστικής ψυχοθεραπείας και το πρόγραμμα για άτομα με χρόνιο πόνο και τους φροντιστές τους στο Εθνικό Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης, το πρόγραμμα Musigait του Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης, με στόχο την αξιοποίηση της μουσικής διέγερσης για τη βελτίωση της ποιότητας βάδισης ασθενών με Πάρκινσον, προγράμματα πολιτιστικής συνταγογράφησης της Κρατικής Ορχήστρας Αθηνών, του Εθνικού Θεάτρου και της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, πρόγραμμα για ογκολογικούς ασθενείς από το MOMus κ.ά.» τόνισε ο υφυπουργός Πολιτισμού.

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων