Home Επικαιρότητα Εξέταση Αίματος Ικανή να Ανιχνεύσει Έγκαιρα Περισσότερες από 50 Μορφές Καρκίνου
Εξέταση Αίματος Ικανή να Ανιχνεύσει Έγκαιρα Περισσότερες από 50 Μορφές Καρκίνου.

Εξέταση Αίματος Ικανή να Ανιχνεύσει Έγκαιρα Περισσότερες από 50 Μορφές Καρκίνου

Σε μία μελέτη, ένα τεστ κατέστησε δυνατή την έγκαιρη ανίχνευση περισσότερων από 50 τύπων καρκίνου, από το DNA του όγκου που κυκλοφορεί στο αίμα.

Ένα νέο τεστ αίματος έγκαιρης ανίχνευσης πολλαπλών καρκινικών κυττάρων (MCED test), το οποίο βρίσκεται υπό ανάπτυξη, έδειξε τρομερά αποτελέσματα σε μία μελέτη που παρουσιάστηκε στις 11 Σεπτεμβρίου στο συνέδριο της Ευρωπαϊκής Εταιρείας Ιατρικής Ογκολογίας (ESMO).

Αυτό το τεστ είναι ικανό να ανιχνεύσει ένα χαρακτηριστικό σήμα καρκίνου (από το κυκλοφορούν DNA όγκου) για περισσότερους από 50 τύπους καρκίνου και να προβλέψει από ποιο μέρος του σώματος προήλθε.

Σε αυτήν τη μελέτη, ένα τεστ MCED εντόπισε αυτό το σήμα καρκίνου στο 1,4% των 6.621 συμμετεχόντων, άτομα ηλικίας 50 ετών και άνω χωρίς γνωστό καρκίνο.

Η διάγνωση του καρκίνου επιβεβαιώθηκε στο 38% των ατόμων που βρέθηκαν θετικά.

Από τα 6.290 άτομα που ήταν απαλλαγμένα από καρκίνο, το 99,1% έλαβε αρνητικό αποτέλεσμα εξέτασης.

Για όσους είχαν λάβει θετικό αποτέλεσμα, ο διάμεσος χρόνος που χρειαζόταν για να φθάσουν στη διάγνωση, είτε με την επιβεβαίωση της παρουσίας καρκίνου είτε με την απόφαση να σταματήσουν τις έρευνες ελλείψει ενδείξεων παθολογίας, ήταν 79 ημέρες.

Η διάγνωση θα μπορούσε να επιβεβαιωθεί ή να ακυρωθεί σε λιγότερο από τρεις μήνες για το 73% των ατόμων που βρέθηκαν θετικά.

«Αυτά τα αποτελέσματα είναι ένα σημαντικό πρώτο βήμα για τις δοκιμές έγκαιρης ανίχνευσης καρκίνου, επειδή δείχνουν υψηλό ποσοστό ανίχνευσης σε άτομα που είχαν καρκίνο και εξαιρετικό ποσοστό για εκείνους που δεν είχαν καρκίνο», εξηγεί ο Δρ Deb Schrag του Memorial Sloan. Kettering Cancer Center στη Νέα Υόρκη, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Εάν αυτά τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά, ο Δρ Schrag επιμένει στη σημασία της συνέχισης του τυπικού προσυμπτωματικού ελέγχου για όγκους του μαστού ή καρκίνο του παχέος εντέρου, ενώ οι δοκιμές MCED θα τελειοποιηθούν και θα επικυρωθούν για ασθένειες όπως ο καρκίνος του παγκρέατος, του εντέρου και στομάχου, για τις οποίες δεν υπάρχει επί του παρόντος κανένα μέσο του προληπτικού ελέγχου.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων