Home Επικαιρότητα Η Ευλογιά των Πιθήκων και τα Μυστήρια της
Η Ευλογιά των Πιθήκων και τα Μυστήρια της.

Η Ευλογιά των Πιθήκων και τα Μυστήρια της

Απαντήσεις, από τη διεθνή βιβλιογραφία,
σε ερωτήσεις για την επιδημία
της ευλογιάς των πιθήκων.

Υπάρχει εξήγηση για την εμφάνιση της επιδημίας της ευλογιάς στις ανεπτυγμένες χώρες;

Δυστυχώς όχι. Σε ιολογικό επίπεδο, δεν γνωρίζουμε ακριβώς εάν βρισκόμαστε στην παρουσία ενός στελέχους διαφορετικού από αυτό που εξελίσσεται στην κεντρική και δυτική Αφρική.

Και επιδημιολογικά, δεν υπάρχει σαφής εξήγηση των διαφορών μεταξύ των κλινικών μορφών στην Ευρώπη και την Αφρική, όσον αφορά τους σχετικούς πληθυσμούς (άνδρες που κάνουν σεξ με άνδρες στην Ευρώπη έναντι του γενικού πληθυσμού στην Αφρική) και τα συμπτώματα (πρωκτικές βλάβες, εκτός από δερματικές βλάβες).

Ποιος είναι ο τρόπος μετάδοσης;
Μπορούμε να μιλήσουμε για σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη;

Η ασθένεια μπορεί να μεταδοθεί με δύο τρόπους.

Είτε με άμεση επαφή με το δέρμα με βλάβες ασθενούς, είτε με σταγονίδια (σάλιο, φτέρνισμα, ψεκασμό κ.λπ.) στο πλαίσιο στενής επαφής.

Επομένως, δεν μιλάμε για ΣΜΝ, αλλά ο κίνδυνος στην πραγματικότητα επιδεινώνεται κατά τη διάρκεια μιας σεξουαλικής σχέσης, εάν ένας από τους συντρόφους είναι συμπτωματικός.

Επομένως, είναι σημαντικό να διευκρινιστεί ότι, σε αντίθεση με τα ΣΜΝ, το προφυλακτικό δεν προστατεύει πλήρως από την ευλογιά των πιθήκων.

Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές;

Είναι σπάνιες, γύρω στο 3%, και η θνησιμότητα είναι πολύ χαμηλή (13 θάνατοι παγκοσμίως).

Όμως, όσον αφορά τη νοσηρότητα, παρατηρούνται πολύ επώδυνες μορφές, ιδιαίτερα σε περίπτωση βλάβης της στοματοφαρυγγικής βλεννογόνου και της βλεννογόνου του πρωκτού, ενώ οι δερματικές βλάβες είναι τις περισσότερες φορές ανώδυνες.

Βλέπει κανείς επίσης επιμολύνσεις των δερματικών βλαβών με τον τύπο του μολυσματικού κηρίου ιδιαίτερα.

Τέλος, πολύ σπάνια συναντώνται πνευμονία και εγκεφαλοπάθεια από ευλογιά, οφθαλμικές βλάβες ή μυοκαρδίτιδα, κυρίως σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς.

Τι θεραπείες έχουμε;

Η θεραπεία είναι συμπτωματική, ειδικά για τον πόνο, γνωρίζοντας ότι τα ΜΣΑΦ και η ασπιρίνη αντενδείκνυνται, όπως και τα κορτικοστεροειδή και τα τοπικά κορτικοστεροειδή κατά την έναρξη της θεραπείας.

Στα κυστίδια δεν συνιστώνται αντισηπτικά, παρά μόνο σε περιπτώσεις υπερλοίμωξης. Τέλος, στις κρούστες μπορούν να εφαρμοστούν λιπαρές κρέμες (τύπου βαζελίνης) για την προώθηση της ανάπτυξής τους.

Υπάρχει επίσης μια θεραπεία για άτομα υψηλού κινδύνου σοβαρών μορφών, το tecovimat.

Διατίθεται μόνο σε νοσοκομεία, υπό ειδική εξουσιοδότηση.

Και ο εμβολιασμός;

Εκτελείται είτε μετά την έκθεση, ιδανικά εντός των πρώτων 5 ημερών μετά την έκθεση και έως και 14 ημερών μετά, ή στην πρόληψη πριν από την έκθεση, αλλά μόνο σε άτομα με πολύ υψηλό κίνδυνο μόλυνσης, όπως η σεξουαλική επαφή με πολλούς συντρόφους.

Και στις δύο περιπτώσεις, το πρόγραμμα εμβολιασμού είναι δύο δόσεις και τρεις δόσεις σε ανοσοκατεσταλμένους.

Ωστόσο, ένα σχήμα μιας δόσης εφαρμόζεται σε άτομα που έχουν γεννηθεί πριν από το 1980, δηλαδή σε όσους έχουν προηγουμένως εμβολιαστεί κατά της ευλογιάς και δεν είναι ανοσοκατεσταλμένοι.

Βέβαια, εξακολουθούν να υπάρχουν αβεβαιότητες σχετικά με αυτό το πρωτόκολλο και άλλα ερωτήματα παραμένουν αναπάντητα: ποια είναι η αντοχή της προστασίας μετά από δύο δόσεις;

Θα χρειαστεί αναμνηστικό μετά από μια πρώτη μόλυνση όπως στο πλαίσιο της Covid-19;

Όλα αυτά τα ερωτήματα θα εξεταστούν από τις υγειονομικές αρχές, προκειμένου να επικαιροποιηθούν τα πρωτόκολλα εμβολιασμού.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων