Home Επικαιρότητα Δύο Μελέτες Καταλήγουν στο Συμπέρασμα ότι η Covid-19 Ξεκίνησε στην Αγορά της Wuhan
Δύο Μελέτες Καταλήγουν στο Συμπέρασμα ότι η Covid-19 Ξεκίνησε στην Αγορά της Wuhan.

Δύο Μελέτες Καταλήγουν στο Συμπέρασμα ότι η Covid-19 Ξεκίνησε στην Αγορά της Wuhan

Δύο νέες μελέτες που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό “Science” επιβεβαιώνουν τη ζωική προέλευση του ιού και ενοχοποιούν την αγορά της πόλης Wuhan.

Από πολύ νωρίς, οι φήμες στόχευσαν την αγορά της πόλης Wuhan, ως το μέρος όπου εμφανίστηκε η επιδημία Covid-19.

Ακολούθησαν άλλες υποψίες, αναφέροντας και άλλες πηγές για αυτή την πανδημία που μαίνεται πλέον στον πλανήτη από τον Δεκέμβριο του 2019.

Η γένεση της Covid-19 δεν παύει να απασχολεί τους επιστήμονες και διάφορες μελέτες αλληλοσυγκρούονται.

Η επιδημία της Covid-19 θα πρόκυπτε από την άμεση μετάβαση του ιού από τις νυχτερίδες στον άνθρωπο, από τις νυχτερίδες σε ένα ζώο ξενιστή και στη συνέχεια στον άνθρωπο, από το πέρασμα μέσω τροφίμων που εισάγονται μέσω του ζώου ή από διαρροή του ιού από εργαστήριο…

Αυτή η τελευταία τοποθέτηση αμφισβητήθηκε ωστόσο έντονα από μια επιτροπή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ), μετά από μια επίσκεψη στο εργαστήριο της Γουχάν στις αρχές του 2021.

Θα καταφέρουν οι δύο μελέτες που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στο περιοδικό “Science” να βάλουν τέλος στη συζήτηση;

Τίποτα δεν είναι λιγότερο σίγουρο.

Ωστόσο, τα διασταυρούμενα αποτελέσματα της εργασίας που πραγματοποιήθηκε από δύο ομάδες ερευνητών από την Αριζόνα και την Καλιφόρνια, καταλήγουν σε παρόμοιο συμπέρασμα.

Η πρώτη μελέτη επικεντρώνεται στην ανάλυση των πρώτων 155 κρουσμάτων που εντοπίστηκαν τον Δεκέμβριο του 2019.

Όλα αυτά συγκεντρώνονται γύρω από τη διάσημη αγορά της Γουχάν, σε αντίθεση με τα άλλα κρούσματα που καταγράφηκαν τους επόμενους μήνες.

Έτσι, οι πρώτοι Κινέζοι που επλήγησαν από την πανδημία, ζούσαν κοντά σε αυτήν την αγορά, ακόμα και αν δεν είχαν πάει απαραίτητα εκεί για να κάνουν τις αγορές τους.

Οι ερευνητές ανέλυσαν δείγματα που ελήφθησαν τον Ιανουάριο του 2020, από ένα κλουβί ή από καρότσια της αγοράς στη Γουχάν, για παράδειγμα.

Τα θετικά δείγματα για το SARS-Cov-2 συγκεντρώθηκαν στα νοτιοδυτικά της αγοράς, ακριβώς όπου πωλούνταν ζωντανά ζώα, συμπεριλαμβανομένων σκύλων ρακούν, ενός είδους ασβού, αλεπούδων…

Ωστόσο, μέχρι σήμερα, ο ενδιάμεσος ξενιστής των ζώων μεταξύ νυχτερίδων και ανθρώπων δεν έχει ακόμα εντοπιστεί.

Η δεύτερη μελέτη εστιάζει στη γονιδιωματική ανάλυση του ιού των πρώτων περιπτώσεων.

Επιβεβαιώνει την άποψη της ζωικής του προέλευσης, επειδή φαίνεται πολύ απίθανο ο ιός να κυκλοφορεί ευρέως στους ανθρώπους πριν από το Νοέμβριο του 2019.

Σύμφωνα με αυτή τη μελέτη, δύο γενεαλογίες του ιού, η Α και η Β, υπήρχαν πριν από τον Φεβρουάριο του 2020.

Ένα εύρημα που επικυρώνει την υπόθεση ότι δύο γενεαλογίες πιθανότατα προέκυψαν από δύο ξεχωριστά συμβάντα μετάδοσης από άνθρωπο σε άνθρωπο – και τα δύο στην αγορά της Γουχάν – ενώ προηγούμενες μελέτες έχουν υποθέσει ότι η γενεαλογία Β προέρχεται από τη γενεαλογία Α.

Οι ίδιοι οι επιστήμονες έχουν εξελιχθεί στην προσέγγισή τους στο φαινόμενο.

Ενώ εξακολουθούσε να θεωρεί σοβαρή την περίπτωση μιας διαρροής από το εργαστήριο της Γουχάν πέρυσι, ο Michael Worobey, ιολόγος στο Πανεπιστήμιο της Αριζόνα, και συν-συγγραφέας μιας από τις δύο μελέτες, πιστεύει τώρα σταθερά «ότι «απλά δεν είναι εύλογο ότι ο ιός εισήχθη με οποιονδήποτε άλλο τρόπο εκτός από το εμπόριο ζώων στην αγορά της Γουχάν».

Ωστόσο, οι γκρίζες περιοχές εξακολουθούν να υπάρχουν και οι επιστήμονες τονίζουν τη δέσμευσή τους να θέλουν να κατανοήσουν από πού προέρχονται τα ζώα που πωλούνται στην αγορά της Γουχάν, προκειμένου να κατανοήσουν καλύτερα τους μελλοντικούς κινδύνους.

Η δημοσίευση αυτής της εργασίας χαιρετίστηκε από τη Maria Van Kerkhove, τεχνική υπεύθυνη στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) για τη διαχείριση της επιδημίας Covid-19.

«Είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να μελετάμε την προέλευση της πανδημίας Covid-19 για να διασφαλίσουμε ότι είμαστε καλύτερα προετοιμασμένοι για την πρόληψη και τον μετριασμό μελλοντικών επιδημιών και πανδημιών».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων