Home Επικαιρότητα Μία Λοίμωξη από την Omicron δεν Ισοδυναμεί με Μία Δόση Εμβολίου
Μία Λοίμωξη από την Omicron δεν Ισοδυναμεί με Μία Δόση Εμβολίου.

Μία Λοίμωξη από την Omicron δεν Ισοδυναμεί με Μία Δόση Εμβολίου

«Μία μόλυνση = μία δόση»…

Αυτό λέγαμε εδώ και καιρό κατά τη διάρκεια της πανδημίας της Covid.

Για την Omicron φαίνεται να είναι διαφορετικά, όπως δείχνει μελέτη του Imperial College του Λονδίνου που δημοσιεύτηκε στο Περιοδικό “Science”.

Αυτή η παραλλαγή – που συνδυάζει τις μεταλλάξεις της πρωτεΐνης Spike (σχεδόν σαράντα) – διακρίνεται από τη μεγαλύτερη μεταδοτικότητά της, αλλά και από την ανοσολογική της διαφυγή.

Η μελέτη δείχνει συγκεκριμένα πώς η Omicron παρακάμπτει εν μέρει την προστασία του εμβολίου.

Οι επιστήμονες δείχνουν εδώ, σε μια ομάδα άνω των 700 εμβολιασμένων εργαζομένων στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, πώς η Omicron παρακάμπτει εν μέρει την προστασία του εμβολίου, πώς το αποτύπωμα που άφησε η προηγούμενη μόλυνση με άλλη παραλλαγή αποτελεί μειονέκτημα για την εξουδετέρωσή της και πώς η μόλυνση από την Omicron δεν προσφέρει καμία (ή μικρή) προστατευτική απόκριση για επαναλοίμωξη.

Μια λοίμωξη Omicron δεν αξίζει μια υπενθυμιστική δόση

Θεωρήθηκε αρχικά ότι η μόλυνση Omicron θα μπορούσε σχεδόν «να είναι ευεργετική, σαν ένα είδος φυσικού αναμνηστικού», εξηγεί η Rosemary Boyton, συν-συγγραφέας της μελέτης.

«Αυτό που βρήκαμε είναι ότι ενισχύει ελάχιστα την ανοσία ενάντια στον εαυτό της ή καθόλου σε ορισμένες περιπτώσεις.

Αυτό, μαζί με την πτώση του ανοσοποιητικού μετά τον εμβολιασμό, μπορεί να εξηγήσει τη μαζική αύξηση που βλέπουμε ξανά στις λοιμώξεις, με πολλούς ανθρώπους να επαναμολύνονται σε μικρά χρονικά διαστήματα».

Στη βρετανική μελέτη, οι ερευνητές δείχνουν επίσης πώς η Omicron καταρρίπτει τον ισχυρισμό ότι η ανοσία υβριδικής μόλυνσης και εμβολιασμού προσφέρει καλύτερη προστασία.

Οι εμβολιασμένοι επαγγελματίες που είχαν ήδη νοσήσει με Covid, με το προγονικό στέλεχος της Wuhan ή την παραλλαγή Alpha, αμύνθηκαν λιγότερο καλά κατά της Omicron από εκείνους που είχαν μόνο εμβολιαστεί.

Ένα φαινόμενο που οι συγγραφείς αποκαλούν «υβριδική – ανοσοαπόσβεση», λόγω ενός επιβλαβούς αντιγονικού αποτυπώματος που άφησε μια προηγούμενη μόλυνση.

Προηγούμενη μόλυνση στο προγονικό στέλεχος της Wuhan «καταργεί την αναγνώριση των Τ-κυττάρων και κάθε ενισχυμένη διασταυρούμενη εξουδετερωτική ανοσία στην Omicron».

Μια μόλυνση με την Omicron δεν προστατεύει από την επαναλοίμωξη

Επιπλέον, η μελέτη δείχνει επίσης ότι σε μη εμβολιασμένους επαγγελματίες υγείας, η μόλυνση με την Omicron ενισχύει την ανοσο-ανταπόκριση στις πρώτες παραλλαγές… αλλά όχι στην ίδια την Omicron.

«Αυτή η σχετικά χαμηλή ανοσογονικότητα ενάντια στον εαυτό της θα μπορούσε να εξηγήσει γιατί οι συχνές επαναμολύνσεις Omicron σε μικρά χρονικά διαστήματα μεταξύ των λοιμώξεων, είναι χαρακτηριστικό γνώρισμα αυτού του κύματος», επισημαίνουν οι συγγραφείς.

«Είμαστε αντιμέτωποι με εξαιρετικά μεταδοτικές παραλλαγές, οι οποίες μοιάζουν λίγο με μυστικούς πράκτορες που παρακάμπτουν την άμυνα του ανοσοποιητικού.

Είναι μια πραγματική πολυπλοκότητα της σειράς Omicron», υπογραμμίζουν.

Οφέλη από τον εμβολιασμό κατά των σοβαρών μορφών

Ευτυχώς, τα εμβόλια παραμένουν αποτελεσματικά κατά των σοβαρών μορφών της νόσου, γεγονός που δικαιολογεί την αύξηση του επιπέδου προστασίας για τους πιο ευάλωτους.

Και είναι η προτεραιότητα των περισσότερων ευρωπαϊκών χωρών που συνιστούν μια δεύτερη αναμνηστική δόση για ανοσοκατεσταλμένους ανθρώπους και ηλικιωμένους.

Αυτή τη στιγμή, το επίπεδο ανοσίας του πληθυσμού είναι καλό, αλλά όχι τέλειο.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο μία ενισχυτική εμβολιαστική δόση θα πρέπει να συνιστάται για άτομα άνω των 60 ετών και για εύθραυστα άτομα, των οποίων το ανοσοποιητικό σύστημα και η απόκριση είναι λιγότερο ισχυρό.

Επιπλέον, οι Βρετανοί συγγραφείς γράφουν ότι τα αποτελέσματά τους συγκλίνουν με την παρατήρηση ότι ο εμβολιασμός mRNA που στοχεύει μόνο στην Omicron «δεν προσφέρει προστατευτικό πλεονέκτημα».

«Τα εμβόλια υπό ανάπτυξη που στοχεύουν μόνο στην παραλλαγή Omicron δεν θα είναι η καλύτερη στρατηγική» λένε οι ειδικοί.

«Ποντάρουμε κυρίως σε δισθενή εμβόλια, όπως αυτά που στοχεύουν, τόσο το ιστορικό στέλεχος της Wuhan όσο και την Omicron.
Ελπίζουμε να τα έχουμε το φθινόπωρο
».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων