Home Επικαιρότητα Το Tirzepatide Εγκαινιάζει Μία Νέα Κατηγορία Αντιδιαβητικών
Το Tirzepatide Εγκαινιάζει Μία Νέα Κατηγορία Αντιδιαβητικών.

Το Tirzepatide Εγκαινιάζει Μία Νέα Κατηγορία Αντιδιαβητικών

Το Tirzepatide, το οποίο μόλις εγκρίθηκε στις Ηνωμένες Πολιτείες, εγκαινιάζει μια νέα κατηγορία αντιδιαβητικών:

Τους ανταγωνιστές των υποδοχέων GIP και GLP-1.

Σε κλινικές δοκιμές, έχει αποδειχθεί ότι είναι πιο αποτελεσματικό από άλλα αντιδιαβητικά.

Στις 13 Μαΐου, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA) των Ηνωμένων Πολιτειών, ενέκρινε το Mounjaro (τιρζεπατίδη) από το Εργαστήριο Eli Lilly, για τη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, ως θεραπεία, εκτός από τη δίαιτα και την άσκηση.

Το Mounjaro είναι ο πρώτος ανταγωνιστής των υποδοχέων GIP (εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πολυπεπτίδιο) και του GLP-1 (πεπτίδιο τύπου γλυκαγόνου-1).

Το Mounjaro χορηγείται ως εβδομαδιαία υποδόρια ένεση και έχει αποδειχθεί πιο αποτελεσματικό από άλλες θεραπείες για τον διαβήτη, με τις οποίες έχει συγκριθεί σε κλινικές μελέτες.

Για τον Patrick Archdeacon, του Κέντρου Αξιολόγησης και Έρευνας Φαρμάκων του FDA,
«Η έγκριση του Mounjaro είναι ένα σημαντικό βήμα προόδου στη θεραπεία του διαβήτη τύπου 2, δεδομένων των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς στην επίτευξη των στόχων τους: του σακχάρου στο αίμα».

Διπλός ανταγωνιστής

Το Tirzepatide εγκαινιάζει έτσι μια νέα κατηγορία φαρμάκων κατά του διαβήτη.

Είναι ένας ανταγωνιστής υποδοχέα για δύο ινκρετίνες – GLP1 (γλυκαγονοειδές πεπτίδιο-1) και GIP (εξαρτώμενο από τη γλυκόζη ινσουλινοτροπικό πεπτίδιο) – οι οποίες είναι δύο γαστρεντερικές ορμόνες που διεγείρουν την έκκριση ινσουλίνης μετά τα γεύματα.

Όσον αφορά την τιρζεπατίδη, θα είναι διαθέσιμη στις Ηνωμένες Πολιτείες σε έξι δόσεις (2,5 mg, 5 mg, 7,5 mg, 10 mg, 12,5 mg, 15 mg) και θα διατίθεται με τη μορφή αυτόματης έγχυσης πένας.

Η έγκριση του FDA βασίστηκε στα αποτελέσματα των κλινικών δοκιμών Phase 3 Surpass, οι οποίες συνέκριναν την τιρζεπατίδη με την ένεση σεμαγλουτίδης 1 mg, την ινσουλίνη glargine και την ινσουλίνη degludec.

Η αποτελεσματικότητα εκτιμήθηκε για το Mounjaro 5 mg, 10 mg και 15 mg που χρησιμοποιείται μόνο του ή σε συνδυασμό με τα συνήθως συνταγογραφούμενα φάρμακα για τον διαβήτη, συμπεριλαμβανομένων μετφορμίνης, αναστολέων SGLT2, σουλφονυλουριών και ινσουλίνης glargine.

Οι συμμετέχοντες στο πρόγραμμα Surpass, πέτυχαν μέσες μειώσεις της HbA1C μεταξύ 1,8% και 2,1% για το Mounjaro 5 mg και μεταξύ 1,7% και 2,4% για το Mounjaro 10 mg και το Mounjaro 15 mg.

Αναλυτικά για τη δόση Mounjaro 15 mg, οι ασθενείς παρουσίασαν μείωση των επιπέδων HbA1c, τόσο στη μονοθεραπεία (κατά 1,6% περισσότερο από το εικονικό φάρμακο), όσο και σε συνδυασμό με ινσουλίνη μακράς δράσης (μείωση κατά 1,5% περισσότερο από το εικονικό φάρμακο).

Σε σύγκριση με τα άλλα φάρμακα, παρείχε 0,5% μεγαλύτερη μείωση από τη σεμαγλουτίδη, 0,9% περισσότερο από την ινσουλίνη degludec και 1% περισσότερο από την ινσουλίνη glargine.

Απώλεια βάρους

Αν και το Mounjaro δεν ενδείκνυται για απώλεια βάρους, η μέση αλλαγή στο σωματικό βάρος ήταν ένα βασικό δευτερεύον τελικό σημείο σε όλες τις μελέτες Surpass.

Και το φάρμακο επέτρεψε σημαντική μείωση βάρους, γνωρίζοντας ότι η πλειονότητα των συμμετεχόντων στη μελέτη ήταν παχύσαρκοι τη στιγμή της εισαγωγής τους στη μελέτη, με μέσο ΔΜΣ από 32 έως 34.

Στη δόση των 15 mg, το Mounjaro επέτρεψε απώλεια 6,8 κιλά περισσότερα από το εικονικό φάρμακο στη μονοθεραπεία και 10,4 kg περισσότερα από το εικονικό φάρμακο σε διπλή θεραπεία με ινσουλίνη.

Η μέση απώλεια βάρους ήταν 5,4 kg μεγαλύτερη από τη σεμαγλουτίδη, 13,1 kg μεγαλύτερη από την ινσουλίνη degludec και 12,2 kg μεγαλύτερη από την ινσουλίνη glargine.

Αντίθετα, οι ασθενείς που λάμβαναν ινσουλίνη χωρίς Mounjaro, έτειναν να παίρνουν βάρος κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Όσον αφορά τις παρενέργειες, το Mounjaro μπορεί να προκαλέσει – όπως και άλλα ινκρετινομιμητικά – ναυτία, έμετο, διάρροια, μειωμένη όρεξη, δυσκοιλιότητα, ενόχληση στην άνω κοιλιακή χώρα και κοιλιακό άλγος.

Επιπλέον, σε δοκιμές που έγιναν σε αρουραίους, το Mounjaro προκάλεσε όγκους του θυρεοειδούς, χωρίς να έχει παρατηρηθεί τέτοιο αποτέλεσμα στους ανθρώπους.

Ωστόσο, το Mounjaro δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ασθενείς με προσωπικό ή οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του θυρεοειδούς.

Το Mounjaro δεν έχει μελετηθεί σε ασθενείς με ιστορικό φλεγμονής του παγκρέατος (παγκρεατίτιδα) και δεν ενδείκνυται σε ασθενείς με διαβήτη τύπου 1.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων