Home Επικαιρότητα Ο Υγιεινός Τρόπος Ζωής Σχετίζεται με Περισσότερα Χρόνια Ζωής Χωρίς Αλτσχάιμερ
Ο Υγιεινός Τρόπος Ζωής Σχετίζεται με Περισσότερα Χρόνια Ζωής Χωρίς Αλτσχάιμερ.

Ο Υγιεινός Τρόπος Ζωής Σχετίζεται με Περισσότερα Χρόνια Ζωής Χωρίς Αλτσχάιμερ

Ο υγιεινός τρόπος ζωής – σωστή διατροφή, σωματική και νοητική άσκηση κ.ά.- σχετίζεται με μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής αλλά και με περισσότερα χρόνια ζωής χωρίς Αλτσχάιμερ τόσο για τους άνδρες όσο και για τις γυναίκες, δείχνει μια νέα αμερικανική επιστημονική μελέτη.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επίκουρο καθηγητή Κλόντιαν Ντάνα του Τμήματος Ιατρικής του Πανεπιστημίου Ρας του Σικάγο, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό “British Medical Journal” (BMJ), ανέλυσαν στοιχεία για 2.449 ανθρώπους άνω των 65 ετών (μέση ηλικία 76 έτη) χωρίς ιστορικό άνοιας.

Για καθέναν υπολογίστηκε μια βαθμολογία υγιεινής ζωής με βάση αναλυτικά ερωτηματολόγια για τη διατροφή τους, τη σωματική δραστηριότητά τους, το κάπνισμα, την κατανάλωση αλκοόλ, καθώς και άλλες δραστηριότητες που ενεργοποιούν το νου (διάβασμα, σταυρόλεξα, επισκέψεις σε μουσεία κ.ά.).

Διαπιστώθηκε ότι στην ηλικία των 65 ετών το προσδόκιμο υπόλοιπης ζωής ήταν κατά μέσο όρο 24,2 έτη για τις γυναίκες και 23,1 για τους άνδρες που έκαναν την πιο υγιεινή ζωή και είχαν συγκεντρώσει το υψηλότερο «σκορ».

Αντίθετα για τις γυναίκες και τους άνδρες με τη χειρότερη βαθμολογία λόγω του πιο ανθυγιεινού τρόπου ζωής τους το προσδόκιμο υπολειπόμενης ζωής ήταν αρκετά μικρότερο, τα 21,1 και 17,4 έτη αντίστοιχα.

Για τις γυναίκες και τους άνδρες με πολύ υγιεινό τρόπο ζωής, από τον υπόλοιπο χρόνο της ζωής τους κατά μέσο όρο το 10,8% (2,6 έτη) και το 6,1% (1,4 έτη) αντίστοιχα έπρεπε να τα ζήσουν με νόσο Αλτσχάιμερ, σε σύγκριση με μεγαλύτερο διάστημα 19,3% (4,1 έτη) και 12% (2,1 έτη) των ανθρώπων με ανθυγιεινή ζωή.

Στην ηλικία των 85 ετών η «ψαλίδα» ανάμεσα σε όσους έκαναν υγιεινή και ανθυγιεινή ζωή, ήταν ακόμη μεγαλύτερη, όσον αφορά πόσο χρόνο από την υπόλοιπη ζωή τους θα έπρεπε να ζήσουν με Αλτσχάιμερ.

Ο αριθμός των ανθρώπων με νόσο Αλτσχάιμερ και άλλες μορφές άνοιας αναμένεται να τριπλασιαστεί παγκοσμίως μέχρι το 2050, από περίπου 57 εκατομμύρια το 2019 σε 152 εκατομμύρια.

Όσο πιο προχωρημένη είναι η ηλικία, τόσο αυξάνει ο κίνδυνος Αλτσχάιμερ.

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να επιβραδύνει την εμφάνιση της άνοιας, αλλά από την άλλη θα μπορούσε να αυξήσει και τα χρόνια ζωής με Αλτσχάιμερ.

Φαίνεται πάντως, σύμφωνα με τους ερευνητές, πως «η προσδοκία μιας μακροβιότερης ζωής, χάρη σε έναν υγιεινό τρόπο ζωής, δεν συνοδεύεται από αυξημένο αριθμό ετών ζωής με Αλτσχάιμερ».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων