Home Επικαιρότητα Τα Νεότερα Δεδομένα στον Τομέα της Υγείας από το Οικονομικό Forum των Δελφών
Τα Νεότερα Δεδομένα στον Τομέα της Υγείας από το Οικονομικό Forum των Δελφών.

Τα Νεότερα Δεδομένα στον Τομέα της Υγείας από το Οικονομικό Forum των Δελφών

«Αν και ο ιός θα υπάρχει μαζί μας τα επόμενα χρόνια, μέχρι το τέλος του χρόνου θα έχουμε καταφέρει να πάρουμε τη ζωή μας πίσω», δήλωσε ο δρ. Albert Bourla, πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Pfizer, στο πλαίσιο του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών.

Συνέχισε λέγοντας πως «έχουμε τα όπλα, όπως είναι τα καινούρια εμβόλια» και πρόσθεσε πως «στόχος να έχουμε ένα εμβόλιο που θα κρατάει για έναν χρόνο, ενώ τα μέτρα θα χαλαρώσουν, γιατί η κοινωνία τα ζητάει επιτακτικά, καθώς έχουμε θεραπείες, που προκαλούν την αλλαγή του παιχνιδιού.

«Όλα αυτά θα μας δώσουν τη ζωή μας πίσω αυτή τη χρονιά», δήλωσε.

Παράλληλα τόνισε πως «τα επόμενα 1-2 χρόνια είναι πιθανόν να βρούμε εμβόλια για άλλες αρρώστιες με τη χρήση της τεχνολογίας mRNA.

Μέσα στα επόμενα 3 χρόνια μπορούμε να αναμένουμε εμβόλια για τον καρκίνο και στα επόμενα 2 χρόνια εμβόλια για άλλες ασθένειες.

«Μόνο στην τεχνολογία mRNA σε δύο χρόνια αποκτήσαμε εμπειρία δεκαετίας, γεγονός που θα αποτελέσει εφαλτήριο για νέες εφαρμογές» τόνισε, επισημαίνοντας τις «αλλαγές που σημειώθηκαν στον τρόπο που πραγματοποιούνται οι κλινικές έρευνες».

«Στον επιστημονικό τομέα έχουμε προχωρήσει με μεγάλους ρυθμούς μπροστά» ανέφερε ο κ. Bourla, ωστόσο, όπως επεσήμανε, κατά στη διαχείριση της κρίσης «έγιναν πολλά λάθη και κυρίως το ότι πολιτικοποιήθηκε η κρίση, ενώ πολλοί έβγαλαν συμπεράσματα με βάση τις θρησκευτικές τους αντιλήψεις».

Όσον αφορά τη συνεργασία μεταξύ των εταιρειών για την ανακάλυψη του εμβολίου ο κ. Bourla σημείωσε ότι:

«Στην περίπτωση της πανδημίας κάναμε τα πράγματα πολύ διαφορετικά, καθώς οι εταιρείες συνεργαστήκαμε, αφενός επειδή ήταν πολύ μεγάλη η ανάγκη, αλλά και λόγω του ότι η κρίση είχε πολιτικοποιηθεί έντονα.

Η διαφάνεια και η άμεση δημοσίευση των αποτελεσμάτων της έρευνας ήταν αυτά που βοήθησαν πολύ στο να δημιουργηθεί ένα πνεύμα άμιλλας».

Όσον αφορά την επένδυση της Pfizer στη Θεσσαλονίκη, ανέφερε ότι «έχουμε χιλιάδες επιστήμονες με τεράστιο δυναμικό αλλά δεν έχουν την ευκαιρία.

Ήμουν σίγουρος ότι αν δημιουργήσουμε στη Θεσσαλονίκη ένα κέντρο θα είχαμε πολύ σημαντικά αποτελέσματα, όπως και έγινε.

Το κέντρο της Pfizer στη Θεσσαλονίκη επιδεικνύει φανταστικά αποτελέσματα, ενώ πολλοί CEO άλλων εταιρειών έχουν ήδη πάρει την απόφαση να έρθουν στην Αθήνα ή τη Θεσσαλονίκη».

Ο ΨΗΦΙΑΚΟΣ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΣ ΤΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

Η προσωποποιημένη φροντίδα υγείας βρέθηκε στο επίκεντρο της συζήτησης που συντόνισε ο Δημήτρης Αθανασίου, European Medicines Agency και μέλος της PDCO.

Στην εμπειρία της πανδημίας και στον τρόπο με τον οποίο μέσω της ανταλλαγής πληροφοριών μπορούσαν οι γιατροί από όλον τον κόσμο να επικοινωνούν με στόχο την καταπολέμηση του ιού, αναφέρθηκε η Αναπληρώτρια Υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα.

Σημείωσε ότι είναι σημαντικό για την ιατρική επιστήμη να εργάζεται με βάση την τεκμηρίωση αλλά σε περιπτώσεις που αυτή δεν υπάρχει, η ανταλλαγή απόψεων είναι το πιο χρήσιμο εργαλείο.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην έννοια της ποιοτικής φροντίδας και στην συνεργασία γιατρού – ασθενούς, καθώς είναι σημαντικό να υπάρχει μια ολιστική προσέγγιση στο θέμα της υγείας.

Η υπουργός μίλησε για την ανάγκη να συνδεθεί η πρωτοβάθμια με τη δευτεροβάθμια φροντίδα, κάτι που σήμερα δεν συμβαίνει όσο θα έπρεπε.

Σχετικά με τον ψηφιακό μετασχηματισμό της υγείας, η κ. Γκάγκα τόνισε ότι πηγαίνει καλά και σε έναν περίπου χρόνο θα έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία, ώστε όλες οι εξετάσεις και το ιστορικό των ασθενών να βρίσκεται συγκεντρωμένο και να είναι προσβάσιμο.

Από την πλευρά του, ο Καθηγητής Δημόσιας Υγείας στο Leiden University Medical Center Nick Guldemond επέμεινε στην ανάγκη να υπάρξει μία ουσιαστική αλλαγή για μία νέα συνεκτική στρατηγική στον τομέα της υγείας που θα συνδυάζει τα δεδομένα, τις υπηρεσίες, τις ευθύνες των παρόχων και άλλα στοιχεία.

Αυτό, όπως σημείωσε, δεν θα έχει θετικό αποτέλεσμα μόνο στην πορεία των ασθενών, αλλά θα έχει παράλληλα και οικονομικό όφελος ενώ θα βοηθήσει και τους ίδιους τους γιατρούς.

Σημειώνοντας ότι κάθε χώρα έχει το δικό της σύστημα, υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε τα καλά στοιχεία κάθε χώρας που έχουν δοκιμαστεί και έχουν πετύχει και να προχωρήσουμε στην ανταλλαγή τεχνογνωσίας.

Μιλώντας για την Ολλανδία, τόνισε ότι ενώ υπάρχει ένα πολύ προωθημένο σύστημα δεδομένων και πληροφοριών, δεν έχει ακόμα επιτευχθεί η σύνδεση τους με αποτελεσματικό τρόπο.

Ο Καθηγητής Πολιτικής Υγείας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Κυριάκος Σουλιώτης υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρξει μία νέα προσέγγιση στη χρηματοδότηση της υγείας όπου θα μετράει η ποιότητα της υγείας και της φροντίδας.

Στο πλαίσιο αυτό, αναφέρθηκε στη σημασία τα δεδομένα που υπάρχουν να αξιοποιούνται και να αξιοποιούνται σωστά, αλλιώς, όπως τόνισε «είναι σαν να μην έχουμε».

Έκανε λόγο για κατακερματισμό των πληροφοριών που αφορούν τους ασθενείς που βρίσκονται σε νοσοκομεία, ασφαλιστικά ταμεία, ασφαλιστικές εταιρίες και αλλού και πρέπει να συγκεντρωθούν όλες μαζί.

Στη συνέχεια, αναφέρθηκε στη θέση που κατέχει η Ελλάδα σε μία σειρά από δείκτες όπως η προσωποποιημένη περίθαλψη ή η συνέχεια των πολιτικών και η συνεργασία και τόνισε ότι πρέπει να αναπτυχθούν πολιτικές που να βασίζονται στην τεκμηρίωση.

Τέλος, επισήμανε την αξία της πρωτοβάθμιας φροντίδας που είναι ελλιπής στη χώρα μας και ανέφερε ότι οι ασθενείς πρέπει να έχουν ακόμα μεγαλύτερο ρόλο στη διαδικασία λήψης αποφάσεων.

ΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ ΑΝΤΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑΣ ή ΕΞΑΡΤΗΣΗ ΑΠΟ ΕΦΟΔΙΑΣΤΙΚΕΣ ΑΛΥΣΙΔΕΣ ΑΛΛΩΝ;

«Ή τώρα θα οικοδομήσουμε ανταγωνιστική βιομηχανία στην Ευρώπη ή θα αποφασίσουμε ότι είναι μικρής σημασίας για εμάς και θα βασιζόμαστε σε εφοδιαστικές αλυσίδες άλλων τμημάτων του κόσμου.

Εγώ και η κυβέρνηση είμαστε υπέρ της πρότασης αυτής και μιας ισχυρής συμμαχίας» ανέφερε ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης σε πάνελ για τη βιομηχανία φαρμάκου στο πλαίσιο του 7ου Delphi Economic Forum που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ακόμα ο Michele Uda πρόεδρος της Egualia, ο Adrian Van den Hoven, Γενικός Διεθυντής του Οργανισμού «Φάρμακα για την Ευρώπη», ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας, ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και συντόνισε ο Θεόδωρος Τρύφων, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας.

Ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων επαίνεσε την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου, δηλώνοντας υπερήφανος γι’ αυτήν που όπως ανέφερε: «κατάφερε να ξεπεράσει την κρίση.

Κάτι που σημαίνει ότι έχουμε ανθεκτική βιομηχανία».

Παράλληλα σημείωσε ότι υπάρχουν δομικά προβλήματα στην ΕΕ σχετικά με την εφοδιαστική αλυσίδα φαρμάκων:

«Αγαπώ την ΕΕ αλλά υπάρχουν θετικά και αρνητικά. Όλα γίνονται πολύ αργά.

Δεν θέλουν πολλές αλλαγές στις αποφάσεις, αλλά ο κορονοϊός ήταν ένα μεγάλο σοκ.

Ξαφνικά η ΕΕ κατάλαβε ότι δεν έχει φάρμακα και μάσκες.

Ήταν θετικό σοκ γιατί για πρώτη φορά κάναμε μια συζήτηση για το πως θα διορθώσουμε την εφοδιαστική μας αλυσίδα. Ήταν κάτι που συζητήθηκε».

Ο υπουργός θέτοντας και την παράμετρο της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, ανέφερε πως «μας έδωσε έναν ακόμα λόγο να εξασφαλίσουμε την εφοδιαστική αλυσίδα και νομίζω ότι θα δούμε αλλαγές».

Από την πλευρά του ο Michele Uda πρόεδρος της Egualia, ανέφερε πως «Το πιο σημαντικό είναι να κινηθούμε πραγματικά γρήγορα, γιατί ζούμε μια παγκόσμια πρόκληση.

Κίνα και Ινδία επενδύουν πάρα πολλά στις τοπικές βιομηχανίες φαρμάκων τους, όπως και οι ΗΠΑ.

Επομένως πρέπει να ανταποκριθούμε στην πρόκληση αυτή.

Είναι μεγάλη ευκαιρία αλλά πρέπει να ανταποκριθούμε γρήγορα».

Ο Γενικός διευθυντής του οργανισμού «Φάρμακα για την Ευρώπη» Adrian Van den Hoven, σημείωσε ότι ο κλάδος «έχει αναγνωρίσει τη σημασία της επένδυσης στην παραγωγή φαρμάκων στην Ευρώπη για να εξασφαλιστεί η εφοδιαστική επάρκεια.

Πάρα πολλές εταιρείες έχουν αυξήσει τις επενδύσεις σε πανευρωπαϊκό επίπεδο».

Απευθυνόμενος στον υπουργό Επενδύσεων και Ανάπτυξης, εξήρε τις προσπάθειές του αλλά τόνισε χαρακτηριστικά:

«Τα καλά νέα είναι ότι κάνεις πολύ καλή δουλειά.

Τα κακά νέα είναι ότι πρέπει να συνεχίσεις να την κάνεις.

Πρέπει να φέρουμε τις κατασκευάστριες εταιρείες μαζί για να δημιουργήσουμε ασφάλεια εφοδιασμού στην Ευρώπη».

Στην ανάγκη να αυξηθεί η χρήση γενόσημων φαρμάκων στην Ελλάδα αναφέρθηκε μεταξύ άλλων, ο Νίκος Δέδες, πρόεδρος της Ένωσης Ασθενών Ελλάδας.

«Οι ασθενείς ενδιαφέρονται για πρόσβαση αλλά και για βιωσιμότητα του συστήματος υγείας.

Ότι δεν παρέχει αξία θα πρέπει να επενδύεται με πολύ αυστηρούς κανόνες.

Θέλουμε να έχουμε καινοτόμα φάρμακα, αλλά γιατί να είναι πιο ακριβά;

Πρέπει να αυξήσουμε τη χρήση των γενόσημων φαρμάκων που στην Ελλάδα είναι μόνο 30%. Πρέπει να βελτιώσουμε αυτό το ποσοστό».

Τη βεβαιότητά του ότι η ευρωπαϊκή στρατηγική στη βιομηχανία φαρμάκου θα αλλάξει αργά ή γρήγορα εξέφρασε ο Δημήτρης Δέμος, αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας και CEO της DEMO.

«Δεν μπορούμε να έχουμε έναν νικητή για κάθε προκήρυξη.

Θέλουμε συστήματα διαγωνισμών με περισσότερους του ενός νικητές.

Κάποια στιγμή θα ξαναντιμετωπίσουμε ελλείψεις.

Αυτοσυγχαίρονταν για την κατασκευή μασκών πριν μερικά χρόνια.

Όταν φύγει η πανδημία θα αναζητούμε πάλι φθηνές μάσκες από Κίνα και Ινδία».

Κλείνοντας την κουβέντα, ο συντονιστής αυτής, πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβημιοχανίας, Θεόδωρος Τρύφων, ανέφερε;

«Εξερχόμαστε από μια κρίση πανδημίας και τώρα έχουμε και τις συνέπειες του πολέμου.

Υπάρχει μεγάλη διαταραχή στους προϋπολογισμούς νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Ενόψει όλων αυτών έχουμε ένα σχέδιο συνεχών επενδύσεων 1,5 δισ. ευρώ από τις φαρμακευτικές εταιρείες που θα οδηγήσουν σε ίδρυση 12 παραγωγικών μονάδων.

Δεν θέλουμε παρεμβατισμό, θέλουμε να αρθούν κάποια αντικίνητρα».

ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΛΛΟΝ ΤΗΣ ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗΣ ΠΕΡΙΘΑΛΨΗΣ

Για τα παραγματικά δεδομένα για το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης είχαν την ευκαιρία να μιλήσουν στο πάνελ του 7ου Οικονομικού Φόρουμ Δελφών που πραγματοποιείται στους Δελφούς μεταξύ 6 – 9 Απριλίου υπό την Αιγίδα της Α.Ε της προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου.

Στη συζήτηση συμμετείχαν η Agata Jakoncic πρόεδρος του PhRMA Innovation Forum, ο Πασχάλης Αποστολίδης Διευθύνων Σύμβουλος της βιοφαρμακευτικής εταιρείας AbbVie, ο Γιώργος Καλαμίτσης γγ της Ένωσης Ασθενών και ο Άγγελος Τσακανίκας αναπληρωτής καθηγητής Οικονομικής Αξιολόγησης Συστημάτων Τεχνολογίας Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας στο ΕΜΠ. Τη συζήτηση συντόνισε η Βίκυ Καρατζαφέρη, δημοσιογράφος .

Η Agata Jakoncic ανοίγοντας τη συζήτηση, τόνισε πως «το μέλλον της υγειονομικής περίθαλψης αφορά την ψηφιοποίηση.

Ή θα υπάρξει ψηφιοποίηση ή δεν θα υπάρχει υγειονομική περίθαλψη.

Τα δεδομένα είναι ότι το καύσιμο για ένα μηχάνημα» και συμπλήρωσε «Στην Ελλάδα υπάρχει πληθώρα στοιχείων.

Υπάρχει καλό ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης.

Στο υπουργείο Υγείας, στα νοσοκομεία, στον ΕΟΠΥΥ υπάρχουν δεδομένα. 11 εκατ. πολίτες και πάνω από 40.000 επαγγελματίες υγείας, 12.000 φαρμακεία. 5,5 εκατ. συνταγές την ημέρα.

Τα δεδομένα υπάρχουν, αλλά πως θα μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν;

Το ταμείο ανάκαμψης ενισχύει την ψηφιοποίηση.

Για να υπάρξει η ψηφιοποίηση κρίσιμο στοιχείο είναι η διαλειτουργικότητά των δεδομένων.

Δεν είναι μόνο αυτά που έχουμε αλλά το μέλλον και οι δυνατότητες που δίνουν».

Ο Πασχάλης Αποστολίδης από την πλευρά του ανέφερε ότι η βιομηχανία μπορεί να δώσει λύσεις μέσω της κλινικής έρευνας.

«Αυτή η έρευνα στην Ευρώπη αντιστοιχεί σε 36 δισ. ευρώ κάθε χρόνο.

Η Ελλάδα υποεκπροσωπείται σ’ αυτό.

Προσελκύει λιγότερα από 100 εκατ. ευρώ.

Αν προσελκύαμε 500 εκατ. ευρώ τον χρόνο θα σήμαινε πάνω από 1 δισ. ανάπτυξη, χιλιάδες θέσεις εργασίας υψηλών δεξιοτήτων, την ώρα που παλεύουμε να γυρίσουν πίσω τα παιδιά μας από το εξωτερικό.

Αυτή είναι η βάση και θα πρέπει να ανυπομονούμε για την ανάτπυξη αυτού του πλαισίου», τόνισε ο κ. Αποστολίδης.

Απαντώντας στο ερώτημα που προκύπτει σχετικά με τα ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα ο γγ της Ένωσης Ασθενών, Γιώργος Καλαμίτσης, ανέφερε:

«Τα προσωπικά δεδομένα δεν είναι εμπόδιο.

Είναι το πλαίσιο μέσα στο οποίο πρέπει να δραστηριοποιηθούμε.

Όμως μόνο αυτός θα είναι ο τρόπος να νιώσει ο κόσμος ασφαλής για να δώσει πληροφορίες.

Δεν υπάρχει άλλος τρόπος, είναι μονόδρομος.

Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε να παρέχουμε υπηρεσίες υγείας όπως το κάναμε το ’80.

Πρέπει να γίνουμε πιο γρήγοροι και αποτελεσματικοί».

Ο αναπληρωτής καθηγητής του ΕΜΠ, Άγγελος Τσακανίκας, τόνισε πως από τη στιγμή που πρόκειται για μια μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος, χρειάζεται μόνο η βούληση.

Ανέφερε συγκεκριμένα: «Ας μην ανακαλύψουμε τον τροχό, υπάρχουν αυτά τα συστήματα, έχουν λύσει τα προβλήματα.

Είναι κρίμα να υπάρχουν τα δεδομένα και να μην χρησιμοποιούνται.

Προσπαθούμε όχι μόνο να πείσουμε το κοινό, αλλά να ποσοτικοποιήσουμε.

Ενημερώνουμε για τα ποσοστικά στοιχεία, πώς θα επηρεαστεί η οικονομία.

Ένα εκατ. ευρώ σ’ αυτόν τον τομέα θα αποδόσει θέσεις εργασίας υψηλού επιπέδου.

Τα οφέλη μπορούν να διαχυθούν εντός του συστήματος με καλύτερες υπηρεσίες προς τους πολίτες.

Οι μελέτες δείχνουν ότι τέτοια κέντρα μπορούν να υπάρξουν, αλλά το θέμα αφορά μια μεταρρύθμιση χωρίς δημοσιονομικό κόστος.

Συνήθως λέμε ότι δεν έχουμε τους πόρους. Τώρα τους έχουμε από το Ταμείο Ανάκαμψης».

Οι επενδύσεις της Ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας θωρακίζουν το σύστημα υγείας και εξασφαλίζουν επάρκεια φαρμάκων προς όφελος των ασθενών

Την Πέμπτη, 7 Απριλίου, στο πλαίσιο των εργασιών του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, διεξήχθη συζήτηση στρογγυλής τραπέζης με θέμα «EU pharmaceutical Industry:

Unlocking investments that safeguard patients’s access».

Η συζήτηση αφορούσε στο νέο περιβάλλον της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και στις ευκαιρίες που διαμορφώνουν οι επενδύσεις της ευρωπαϊκής φαρμακοβιομηχανίας με στόχο την διασφάλιση της πρόσβασης των Ευρωπαίων ασθενών στις φαρμακευτικές θεραπείες.

Στη συζήτηση συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων κ. Άδωνις Γεωργιάδης, ο γενικός διευθυντής της ένωσης ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών -Medicines for Europe, κ. Adrian Van den Hoven, ο γενικός διευθυντής της ένωσης ιταλικών φαρμακοβιομηχανιών – EGUALIA κ. Μichele Uda, ο αντιπρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Δημήτρης Δέμος και ο πρόεδρος της ένωσης ασθενών Ελλάδας κ. Νίκος Δέδες.

Συντονιστής της συζήτησης ήταν ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας κ. Θεόδωρος Τρύφων.

Στην τοποθέτησή του ο κ. Α. Γεωργιάδης αναφέρθηκε στην υλοποίηση του Εθνικού Σχέδιου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας Ελλάδα 2.0 και επεσήμανε πως η Ελλάδα χρειάζεται να οικοδομήσει ισχυρές συμμαχίες με Ευρωπαϊκές χώρες.

Τόνισε την επενδυτική δυναμική που σημειώνει η ελληνική φαρμακοβιομηχανία τα τελευταία τρία χρόνια αναφέροντας ταυτόχρονα την ανάγκη ύπαρξης ευέλικτων κανόνων κρατικών ενισχύσεων που θα καταστήσουν τη φαρμακευτική βιομηχανία της Ευρώπης ανταγωνιστική σε παγκόσμιο επίπεδο.

Στο πλαίσιο της ομιλίας του ανακοίνωσε, επίσης, ότι στο προσεχές διάστημα θα δημοσιευθεί η πρόσκληση για την υποβολή προτάσεων στο Ελληνικό Σημαντικό Έργο Κοινού Ευρωπαϊκού Ενδιαφέροντος – ΣΕΚΕΕ (Important Project of Common European Interest – IPCEI) για τον τομέα της Υγείας.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στην Ευρωπαϊκή πρωτοβουλία ΣΕΚΕΕ για την Υγεία θα ξεκλειδώσει επιπλέον επενδύσεις για τις ελληνικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις.

Ο κ. A. Van den Hoven αναφέρθηκε στα διαθέσιμα ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά εργαλεία, τα οποία μπορούν να κινητοποιήσουν σημαντικές επενδύσεις στον κλάδο, ενώ παρουσίασε τις συνολικές επενδύσεις των ευρωπαϊκών φαρμακοβιομηχανιών-μελών της Medicines for Europe.

Ανέφερε, επίσης, την ανάγκη επαναπατρισμού της παραγωγής στην Ευρωπαϊκή Ένωση τονίζοντας ότι έχει ανοίξει ένας διάλογος σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ενίσχυση και διασφάλιση των φαρμακευτικών αλυσίδων εφοδιασμού, με αποτέλεσμα την επάρκεια των φαρμάκων.

Τέλος, τόνισε τις δυσκολίες που προκύπτουν από την ενεργειακή κρίση που δημιούργησε ο πόλεμος στην Ουκρανία για τα οικονομικά φάρμακα που παράγονται στην ΕΕ λόγω της δραματικής αύξησης του κόστους παραγωγής αυτών.

Εκ μέρους της ΕGUALIA, ο κ. M. Uda αναφέρθηκε στις επενδύσεις της ιταλικής φαρμακοβιομηχανίας που αναμένεται να κατατεθούν στο προσεχές IPCEI ύψους €2δις.

Ο κ. Uda έκανε ιδιαίτερη μνεία στους περιορισμούς που θέτουν οι ευρωπαϊκοί κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων σε σχέση με τη νέα Ευρωπαϊκή Φαρμακευτική Στρατηγική και τις προτεραιότητες της βιομηχανίας γενοσήμων, βιοομοειδών και φαρμάκων προστιθέμενης αξίας στης χώρα του.

O κ. Δ. Δέμος από την πλευρά της Πανελλήνιας Ένωσης Φαρμακοβιομηχανίας αναφέρθηκε στην ανάγκη ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας της ευρωπαϊκής παραγωγικής βάσης φαρμάκων μέσω της υιοθέτησης κεντρικών πολιτικών σε ευρωπαϊκό επίπεδο όπως π.χ. το κριτήριο της οικονομικά συμφερότερης προσφοράς (MEAT criteria) στην περίπτωση των κεντρικών προμηθειών φαρμάκων.

Ο κ. Δέμος τόνισε ιδιαίτερα τη σημασία του κριτηρίου των επενδύσεων του κλάδου οι οποίες δημιουργούν προστιθέμενη αξία για την ευρωπαϊκή οικονομία, διασφαλίζουν την επάρκεια της ευρωπαϊκής φαρμακευτικής αγοράς και εγγυώνται την απρόσκοπτη πρόσβαση των Ευρωπαίων ασθενών σε κάθε απαραίτητη θεραπεία.

Στο πλαίσιο αυτό θα μπορούσαν π.χ. να αξιολογούνται ευνοϊκότερα οι παραγωγοί που είναι σε θέση να παράγουν τόσο την πρώτη ύλη όσο και τελικό φαρμακευτικό προϊόν εντός του εδάφους της ΕΕ.

Εκ μέρους της Ένωσης Ελλήνων Ασθενών, ο κ. Δέδες, υπογράμμισε τη σημασία της συμμετοχής των ασθενών στη διαδικασία λήψης αποφάσεων σε τοπικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, ενώ αναφέρθηκε στα αναμενόμενα οφέλη για τους ασθενείς, τα οποία θα προκύψουν από τις επενδύσεις στον κλάδο του φαρμάκου.

Κλείνοντας, τη συζήτηση, ο κ. Θ. Τρύφων αναφέρθηκε στο μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα ύψους 1.2 έως 1,5δις ευρώ που υλοποιεί η ελληνική φαρμακοβιομηχανία, καθώς και στο ελληνικό φάρμακο.

Στόχος του προγράμματος είναι η κάλυψη των αναγκών των ελλήνων ασθενών με τις απαραίτητες φαρμακευτικές θεραπείες, η διατήρηση των τεχνολογικών επιτευγμάτων από την ελληνική βιομηχανία φαρμάκου και η αύξηση της απασχόλησης.

Ο κ. Τρύφων τόνισε ότι είναι σημαντικό να υπάρξουν κίνητρα ώστε να διασφαλιστεί η συνέχιση της παραγωγής σε ευρωπαϊκό έδαφος αποτελώντας τον βασικό παράγοντα για την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και την αύξηση της ανθεκτικότητας των συστημάτων της Ευρώπης.

Οι επενδύσεις του κλάδου θα συμβάλλουν αποφασιστικά στην επίτευξη των στόχων της φαρμακευτικής στρατηγικής της Ε.Ε. για την κάλυψη και προσβασιμότητα σε ποιοτικά και οικονομικά φάρμακα για Έλληνες και Ευρωπαίους ασθενείς.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων