Home Επικαιρότητα Οι Δράσεις της ΕΕ ως Απάντηση στη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία
Οι Δράσεις της ΕΕ ως Απάντηση στη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία.

Οι Δράσεις της ΕΕ ως Απάντηση στη Ρωσική Εισβολή στην Ουκρανία

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη δημιουργία αποθέματος φαρμάκων και εξοπλισμού για την αντιμετώπιση χημικών, βιολογικών, ραδιολογικών και πυρηνικών καταστάσεων έκτακτης ανάγκης, ως απάντηση στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Αυτό το απόθεμα, που ιδρύθηκε με την Ευρωπαϊκή Αρχή Ετοιμότητας και Αντιμετώπισης Έκτακτης Ανάγκης Υγείας (HERA), έχει προϋπολογισμό 540,5 εκατ. ευρώ.

Σχεδιασμένο με τα κράτη μέλη, θα περιλαμβάνει ατομικό προστατευτικό εξοπλισμό και συσκευές ανίχνευσης, αναγνώρισης και παρακολούθησης, καθώς και φάρμακα, εμβόλια και άλλες θεραπείες.

Προβλέπεται επίσης ενίσχυση του συστήματος, που θα αποτελείται από εξοπλισμό απορρύπανσης και την ένταξη εξειδικευμένων ομάδων επέμβασης.

Ως άμεσο πρώτο βήμα, η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) κινητοποίησε το ιατρικό της απόθεμα rescEU για την παροχή δισκίων ιωδιούχου καλίου που παρέχουν προστασία από τις βλαβερές συνέπειες της ακτινοβολίας.

“3 εκατομμύρια δισκία ιωδίου έχουν ήδη παραδοθεί στην Ουκρανία μέσω του Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας της Ένωσης, με τη βοήθεια της Γαλλίας και της Ισπανίας”, ανέφερε η ΕΕ.

«Λαμβάνουμε συγκεκριμένα μέτρα για να προετοιμάσουμε καλύτερα την Ευρώπη για πιθανές απειλές», με «εξοπλισμό που προορίζεται για χημικές, βιολογικές ή πυρηνικές καταστάσεις έκτακτης ανάγκης», δήλωσε ο Ευρωπαίος επίτροπος, αρμόδιος για τη διαχείριση κρίσεων, Γιάνεζ Λέναρτσιτς.

Από την έναρξη της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία στις 24 Φεβρουαρίου, πολλοί παρατηρητές έχουν εγείρει τον κίνδυνο χρήσης πυρηνικών ή χημικών όπλων στη σύγκρουση, σκόπιμη ή τυχαία, δεδομένου ότι η ασφάλεια πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως το Τσερνόμπιλ, δεν είναι εγγυημένη.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων