Home Επικαιρότητα Επιβεβαιώνονται οι Επιπτώσεις της Covid-19 στον Εγκέφαλο
Επιβεβαιώνονται οι Επιπτώσεις της Covid-19 στον Εγκέφαλο.

Επιβεβαιώνονται οι Επιπτώσεις της Covid-19 στον Εγκέφαλο

Σύμφωνα με μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό “Nature”, η Covid-19 μπορεί να προκαλέσει μείωση στο μέγεθος του εγκεφάλου και στο πάχος της φαιάς ουσίας σε περιοχές που διέπουν τα συναισθήματα και τη μνήμη, καθώς και βλάβη σε περιοχές που ελέγχουν την αίσθηση της οσμής.

Οι ερευνητές εξέτασαν τις εγκεφαλικές αλλαγές σε 785 συμμετέχοντες ηλικίας μεταξύ 51 και 81 ετών.

Οι ασθενείς υποβλήθηκαν σε αξονική τομογραφία δύο φορές, με διαφορά 141 ημερών κατά μέσο όρο, και 401 μολύνθηκαν με SARS-CoV-2 μεταξύ των δύο σαρώσεων.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, στα άτομα που είχαν Covid-19 παρατηρείται μείωση στο μέγεθος του εγκεφάλου, με απώλεια ή βλάβη 0,2 έως 2% του εγκεφαλικού ιστού.

Αυτές οι επιδράσεις έχουν επίσης αναφερθεί σε άτομα που δεν νοσηλεύτηκαν για Covid.

«Για να έχουμε μια ιδέα για το μέγεθος αυτών των επιπτώσεων, μπορούμε να τις συγκρίνουμε με αυτό που συμβαίνει κατά τη διάρκεια της φυσιολογικής γήρανσης: γνωρίζουμε ότι οι άνθρωποι χάνουν μεταξύ 0,2% και 0,3% της φαιάς ουσίας κάθε χρόνο σε περιοχές που συνδέονται με τη μνήμη», εξηγεί η Gwenaëlle Douaud, επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Οι ερευνητές παρατήρησαν επίσης ότι οι περιοχές του εγκεφάλου που επηρεάζονται περισσότερο είναι αυτές που σχετίζονται με την αντίληψη των οσμών.

Ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της Covid-19 είναι η απώλεια όσφρησης.

Σύμφωνα με μια υπόθεση, ο εγκέφαλος θα μπορούσε να χτυπηθεί από φλεγμονή, η οποία θα μεταδιδόταν από το οσφρητικό κανάλι και θα μπορούσε να προκληθεί από τον ίδιο τον ιό ή από την αντίδραση του οργανισμού σε αυτόν.

«Γνωρίζουμε ότι η διαρκής απώλεια όσφρησης προκαλεί μείωση της φαιάς ουσίας στις περιοχές του εγκεφάλου που συνδέονται με την όσφρηση», παρατηρεί η κ. Douaud.

Αυτές οι απώλειες και βλάβες του εγκεφαλικού ιστού οδηγούν σε διαταραχές της προσοχής, της συγκέντρωσης, της ταχύτητας επεξεργασίας πληροφοριών και της μνήμης.

Επιπλέον, δεν είναι ακόμη γνωστό εάν αυτές οι επιπτώσεις είναι αναστρέψιμες ή εάν επιμένουν μακροπρόθεσμα.

Τέλος, η μελέτη πραγματοποιήθηκε όταν η παραλλαγή Alpha ήταν κυρίαρχη στη Βρετανία και ως εκ τούτου δεν περιλαμβάνει άτομα που έχουν μολυνθεί από την Omicron και πιθανώς πολύ λίγα από τη Delta.

Οι ερευνητές δεν διευκρίνισαν εάν ο εμβολιασμός κατά της Covid είχε αντίκτυπο στη σοβαρότητα αυτών των επιπτώσεων.

Ωστόσο, σύμφωνα με 5 μελέτες που αναθεωρήθηκαν από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου, τα εμβολιασμένα άτομα έχουν τις μισές πιθανότητες να αναπτύξουν συμπτώματα μακράς διάρκειας Covid συγκριτικά με τα μη εμβολιασμένα άτομα.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων