Home Επικαιρότητα Παρακεταμόλη: Οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Αρτηριακή Πίεση
Παρακεταμόλη και οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Αρτηριακή Πίεση.

Παρακεταμόλη: Οι Πιθανές Επιπτώσεις της στην Αρτηριακή Πίεση

Σκωτσέζοι ερευνητές, δημοσίευσαν τα αποτελέσματα μελέτης, η οποία δείχνει τις επιπτώσεις της μακροχρόνιας θεραπείας με παρακεταμόλη, στην αρτηριακή πίεση.  

Το έργο τους οδηγεί σε ένα εκπληκτικό, αλλά και αποθαρρυντικό συμπέρασμα.

Ερευνητές στο Πανεπιστήμιο του Εδιμβούργου (Ηνωμένο Βασίλειο), διεξήγαγαν μια ελεγχόμενη, διασταυρούμενη, διπλή-τυφλή δοκιμή με 110 υπερτασικούς εθελοντές για να αξιολογήσουν εάν η παρακεταμόλη είχε επίδραση στην αρτηριακή πίεση. 

Η μελέτη αυτή, δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο περιοδικό “Circulation”. Στην πράξη, οι συμμετέχοντες τυχαιοποιήθηκαν: η μία ομάδα έλαβε 1g παρακεταμόλης τέσσερις φορές την ημέρα, η άλλη ένα εικονικό φάρμακο, για δύο εβδομάδες, ακολουθούμενη από μια περίοδο wash-out δύο εβδομάδων, πριν προχωρήσουν σε αλλαγή με άλλη θεραπεία. 

Οι ερευνητές, μέτρησαν στη συνέχεια την αρτηριακή πίεση (ΑΠ) για 24 ώρες στην αρχή και στο τέλος κάθε περιόδου θεραπείας. Το πρωτεύον κριτήριο αφορούσε τη μεταβολή της συστολικής ΑΠ, μεταξύ της έναρξης και του τέλους της θεραπείας. 

Τα αποτελέσματα 

Σε σύγκριση με εκείνους που έλαβαν εικονικό φάρμακο, οι συμμετέχοντες που έλαβαν παρακεταμόλη είχαν σημαντικά αυξημένη συστολική πίεση ΑΠ κατά περίπου 5 mmHg. 

«Η αύξηση της αρτηριακής πίεσης είναι παρόμοια με αυτή που παρατηρείται με τα ΜΣΑΦ, τα οποία θα αύξαναν τον κίνδυνο καρδιακής νόσου ή εγκεφαλικού κατά περίπου 20%», σχολίασαν οι συγγραφείς της μελέτης.

Το αποτέλεσμα αυτό, έχει σχολιαστεί ευρέως από τους ειδικούς και τους συντάκτες της μελέτης. Αν και όλοι συμφωνούν στην ανάγκη συνέχισης της εργασίας σε αυτό το θέμα, κάνουν επίσης αρκετές συστάσεις:

ότι οι γιατροί, όταν ξεκινούν μακροχρόνια θεραπεία με παρακεταμόλη, να ξεκινούν τη θεραπεία με χαμηλή δόση και να αυξάνουν τη δόση σταδιακά, χωρίς να υπερβαίνουν την απαραίτητη δόση για τον έλεγχο του πόνου.

{module title=”Adsence article”}

Επίσης μαζί, ασθενείς και γιατροί πρέπει να σταθμίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα μιας μακροχρόνιας λήψης παρακεταμόλης, ιδιαίτερα για ασθενείς με καρδιαγγειακό κίνδυνο και της παρακολούθησης της αρτηριακής πίεσης σε ασθενείς με υψηλή ΑΠ που ξεκινούν θεραπεία με παρακεταμόλη για χρόνιο πόνο.

Οι ειδικοί ωστόσο, επισημαίνουν: «η δοκιμή αυτή, δεν μας επιτρέπει να καταλήξουμε στο συμπέρασμα ότι η παρακεταμόλη σε αυτή τη δόση αυξάνει την αρτηριακή πίεση, σε άτομα που δεν είναι ήδη υπερτασικά».

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων