Home Επικαιρότητα Paxlovid: Η Πρώτη Θεραπεία κατά της Covid που θα Διατίθεται στα Φαρμακεία
Paxlovid: Η Πρώτη Θεραπεία κατά της Covid που θα Διατίθεται στα Φαρμακεία.

Paxlovid: Η Πρώτη Θεραπεία κατά της Covid που θα Διατίθεται στα Φαρμακεία

O EMA έχει συστίσει άδεια κυκλοφορίας για το Paxlovid, το αντιικό της Pfizer κατά της Covid-19. Η απλότητα χορήγησης του, του επιτρέπει να είναι η πρώτη θεραπεία κατά της Covid, η οποία θα μπορεί να διατίθεται στα φαρμακεία.

Οι πρώτες δόσεις του φαρμάκου αναμένονται και στην Ελλάδα σύντομα.

Όλες οι υλικοτεχνικές λεπτομέρειες αναμένονται να επιλυθούν σύντομα από το αρμόδιο υπουργείο, ώστε να έχουμε νέα για τη διάθεση του Paxlovid, της πρώτης θεραπείας κατά της Covid που θα είναι διαθέσιμη στα φαρμακεία.

Το Paxlovid (nirmaltrevir και ritonavir) επωφελείται από αυτήν την έγκαιρη πρόσβαση που του χορηγείται από τις Ευρωπαϊκές Αρχές Υγείας, για τη θεραπεία της Covid σε ενήλικες που δεν χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο, αλλά παρουσιάζουν υψηλό κίνδυνο σοβαρής νόσησης.  

Η δοσολογία του θα είναι η εξής: 2 ταμπλέτες nirmaltrevir και 1 δισκίο ritonavir από το στόμα, δύο φορές την ημέρα για πέντε ημέρες.

Θα πρέπει να χορηγείται το συντομότερο δυνατό μετά τη διάγνωση, με συνταγή γιατρού και το πολύ εντός πέντε ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων. 

Σύμφωνα με την εταιρεία, η αποτελεσματικότητα του Paxlovid έχει αξιολογηθεί σε 85,2% στη μείωση του κινδύνου εξέλιξης σε σοβαρή Covid και ότι ο μηχανισμός δράσης του δίνει ελπίδα διατήρησης της αποτελεσματικότητας στις διάφορες παραλλαγές, συμπεριλαμβανομένης της Omicron. 

Αυτή η θεραπεία στοχεύει το ένζυμο που είναι απαραίτητο για την αντιγραφή του ιού, την πρωτεάση που μοιάζει με 3C και αναστέλλοντας τη δράση της, εμποδίζει την αναπαραγωγή του SARS-CoV-2 στον οργανισμό.

Επισημαίνει επίσης ότι το Paxlovid δεν συνιστάται κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και αντενδείκνυται σε σοβαρή ηπατική ή νεφρική δυσλειτουργία.

Η δοσολογία του μπορεί να προσαρμοστεί σε περίπτωση μέτριας νεφρικής ανεπάρκειας.

{module title=”Adsence article”}

Η θεραπεία αυτή, μπορεί επίσης να αντενδείκνυται λόγω του κινδύνου αλληλεπιδράσεων με άλλα φάρμακα. 

Εναπόκειται λοιπόν στον γιατρό να καθορίσει εάν η άλλη θεραπεία μπορεί να διακοπεί ή να προσαρμοστεί κατά τη λήψη του Paxlovid.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων