Home Επικαιρότητα Ασφαλή και Αποτελεσματικά τα Εμβόλια Κατά της Covid για τις Έγκυες Γυναίκες
Εμβόλια mRNA Κατά της Covid: Αποτελεσματικά και Ασφαλή στην Εγκυμοσύνη.

Ασφαλή και Αποτελεσματικά τα Εμβόλια Κατά της Covid για τις Έγκυες Γυναίκες

Ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), δημοσίευσε τα καθησυχαστικά αποτελέσματα μιας μετα-ανάλυσης, σχετικά με τη χορήγηση των mRNA εμβολίων κατά της Covid, σε έγκυες γυναίκες. 

Η παρακολούθηση 65.000 κυήσεων, επιβεβαιώνει την αποτελεσματικότητα των εμβολίων αυτών, καθώς και την απουσία οποιουδήποτε ιδιαίτερου κινδύνου, για τον πληθυσμό αυτό. Ο εμβολιασμός κατά της Covid-19, συνίσταται για έγκυες γυναίκες και δεν προκαλεί επιπλοκές, ούτε στη μητέρα ούτε στο παιδί, ενώ είναι τόσο αποτελεσματικός όσο και στον υπόλοιπο πληθυσμό. 

Αυτό είναι το συμπέρασμα της ανασκόπησης που διεξήγαγε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA), ύστερα από τη διενέργεια πολλών μελετών, που παρακολούθησαν συνολικά 65.000 εγκύους σε όλα τα στάδια της κύησης, εμβολιασμένες με ένα από τα δύο εμβόλια mRNA, Pfizer ή Moderna. 

Ο οργανισμός υπογραμμίζει ότι ο εμβολιασμός έχει προσφέρει αυξημένη προστασία έναντι σοβαρών μορφών Covid, νοσηλειών και θανάτων, ιδίως στο τέλος της εγκυμοσύνης.

«Η αξιολόγηση αυτή, δεν ανέδειξε στοιχεία για αυξημένο κίνδυνο επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, είτε όσον αφορά τις αποβολές, τους πρόωρους τοκετούς ή τις δυσμενείς επιπτώσεις στα αγέννητα παιδιά μετά τον εμβολιασμό», ανέφερε η έκθεση του EMA. 

Ομοίως, οι πιο συχνές ανεπιθύμητες ενέργειες, είναι ίδιες με αυτές του γενικού πληθυσμού, δηλαδή πόνος και ερυθρότητα στο σημείο της ένεσης, κόπωση, πονοκέφαλος, μυϊκός πόνος και ρίγη. 

Ήπιες έως μέτριες επιδράσεις που συνήθως εξαφανίζονται μέσα σε λίγες ημέρες.

{module title=”Adsence article”}

Καθώς η εγκυμοσύνη σχετίζεται με αυξημένο κίνδυνο σοβαρής νόσησης από Covid, ιδιαίτερα στο 2ο και 3ο τρίμηνο, ο EMA ανανεώνει τη σύστασή του για εμβολιασμό, κατά προτεραιότητα εγκύων ή γυναικών που επιθυμούν να τεκνοποιήσουν. 

Συνεχίζει να παρακολουθεί όλα τα εμβόλια που έχουν εγκριθεί στην Ευρώπη και εξετάζει τα δεδομένα «όταν γίνονται διαθέσιμα»

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων