Home Επικαιρότητα Πόσο Διαρκεί η Προστασία Μετά τον Εμβολιασμό Έναντι της COVID-19;
Πόσο Διαρκεί η Προστασία Μετά τον Εμβολιασμό Έναντι της COVID-19;

Πόσο Διαρκεί η Προστασία Μετά τον Εμβολιασμό Έναντι της COVID-19;

Η προστασία που προσφέρουν τα εμβόλια έναντι της COVID-19 φθίνει με την πάροδο του χρόνου μετά τον εμβολιασμό με τη δεύτερη δόση του AZD1222 (AstraZeneca) ή του BNT162b2 (Pfizer/BioNTech).

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ) Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Γιάννης Ντάνασης, Πάνος Μαλανδράκης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα της πρόσφατης δημοσίευσης των Nick Andrews και συνεργατών στην έγκριτη επιστημονική επιθεώρηση “The New England Journal of Medicine”.

Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 λόγω του στελέχους δέλτα κορυφώθηκε στις πρώτες εβδομάδες μετά τη λήψη της δεύτερης δόσης του εμβολίου και ακολούθως εμφάνισε μείωση.

Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από συμπτωματική νόσο COVID-19 έφτασε στο 44.3% για το AZD1222 και στο 66.3% για το BNT162b2.

Η φθίση της αποτελεσματικότητας του εμβολίου ήταν πιο εκσεσημασμένη για τους ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω συγκριτικά με όσους είχαν ηλικία 40 με 64 έτη.

Στις 20 εβδομάδες μετά τη δεύτερη δόση του εμβολίου η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ως προς την προστασία από τη νοσηλεία ήταν 80% για το AZD1222 και 91.7% για το BNT162b2.

Επιπλέον, η αποτελεσματικότητα ως προς την προστασία από θάνατο ήταν 84.8% για το AZD1222 και 91.9% για το BNT162b2.

Η φθίση της αποτελεσματικότητας ως προς τη νοσηλεία ήταν εντονότερη στα άτομα 65 ετών και άνω και σε άτομα 40 με 64 ετών με συννοσηρότητες συγκριτικά με υγιή άτομα.

Συμπερασματικά, η προστασία που προσφέρει ο εμβολιασμός έναντι της συμπτωματικής COVID-19 φθίνει σημαντικά με την πάροδο του χρόνου.

{module title=”Adsence article”}

Ωστόσο, η προστασία του εμβολίου έναντι της νοσηλείας και του θανάτου παραμένει ισχυρή ακόμα και μετά τις 20 εβδομάδες από τη δεύτερη δόση του εμβολίου.

Οι πιο ηλικιωμένοι και όσοι έχουν συμπαραμαρτούντα νοσήματα εμφανίζουν μεγαλύτερη πτώση του επιπέδου προστασίας και επομένως αξίζει να προτεραιοποιηθούν στη χορήγηση αναμνηστικών δόσεων.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων