Home Επικαιρότητα Ποιες είναι οι Νέες, Πολλά Υποσχόμενες Θεραπείες Κατά της Covid-19;
Ποιες είναι οι Νέες, Πολλά Υποσχόμενες Θεραπείες Κατά της Covid-19;

Ποιες είναι οι Νέες, Πολλά Υποσχόμενες Θεραπείες Κατά της Covid-19;

Εκτός από τον εμβολιασμό κατά της COVID-19, η αναζήτηση θεραπευτικών θεραπειών δεν σταματά. 

Μονοκλωνικά αντισώματα, αναστολείς της ιικής ενδοπεπτιδάσης ακόμη και ορισμένα αντικαταθλιπτικά, συναγωνίζονται για να αντιμετωπίσουν την πανδημία και να αποτρέψουν, ειδικά σε ευάλωτα άτομα, την εξέλιξη της νόσου. 

Στα πλαίσια της ανησυχητικής αύξησης των κρουσμάτων της Covid-19 στην Ευρώπη, είναι καθησυχαστικό να βλέπουμε, εκτός από το molnupiravir, πολλές νέες θεραπείες να αναπτύσσονται, με επιβεβαιωμένη αποτελεσματικότητα, διαθέσιμες ή σε φάση διαδικασίας κυκλοφορίας. 

Χωρίς να παρακάμπτονται τα εμβόλια προφύλαξης (εκτός εάν υπάρχει επίσημη αντένδειξη), τα από του στόματος ή ενέσιμα φάρμακα αναμένεται να βοηθήσουν ακόμη περισσότερο στην καταπολέμηση της νόσου.

Τα φάρμακα αυτά θα προορίζονται κυρίως για ευάλωτα άτομα – ηλικιωμένους, ανοσοκατεσταλμένους, παχύσαρκους – τα οποία είναι πολύ πιο πιθανό να παρουσιάζουν μειωμένη ανοσολογική απόκριση.Μία σύντομη παράθεση των φαρμάκων που φαίνεται να είναι περισσότερο υποσχόμενα..

PF-07321332 – Ριτοναβίρη (Paxlovid)

Ο μηχανισμός δράσης του αντιικού φαρμάκου αυτού, που αναπτύχθηκε από τη Pfizer, είναι η αναστολή της ιικής ενδοπεπτιδάσης. 

Το γεγονός αυτό, οδηγεί στην αναστολή της αντιγραφής του ιού, σε ένα στάδιο που είναι γνωστό ως πρωτεόλυση.

Η ριτοναβίρη που περιλαμβάνεται επίσης, όπως και στις θεραπείες για τον HIV, επιβραδύνει τον μεταβολισμό του αναστολέα, ώστε να διατηρήσει τα επίπεδα του αρκετά υψηλά. 

Το φάρμακο αυτό, αναπτύχθηκε κατά τη διάρκεια της επιδημίας SARS-CoV-1 το 2002. Για τον SARS-CoV-2, ο οποίος προκαλεί την Covid 19, η Pfizer προχώρησε σε δοκιμές και διαπίστωσε ότι ήταν αποτελεσματικό και για αυτόν τον ιό. 

Χορηγούμενο από το στόμα, μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο σε μη νοσηλευόμενους ενήλικες με Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μιας δοκιμής που διεξήχθη σε περισσότερα από 1.200 άτομα.

Η δοσολογία περιλαμβάνει τη χορήγηση δύο φορές την ημέρα για 5 ημέρες (αυτό το σχήμα μπορεί να μειωθεί στην ημερήσια πρόσληψη για 5 ημέρες δύο καψουλών PF-07321332 και μίας κάψουλας ριτοναβίρης). 

Σύμφωνα με την πρώτη ανάλυση των δοκιμών, το φάρμακο φαίνεται να είναι καλά ανεκτό. Το Paxlovid αναμένεται να εγκριθεί έως τα τέλη Νοεμβρίου ή Δεκεμβρίου’21 στις Ηνωμένες Πολιτείες. 

Η Pfizer έχει υπογράψει μια εθελοντική συμφωνία άδειας που θα επιτρέψει την ευρεία διανομή του.

Μάλιστα, εταιρείες που μπορούν να παράγουν γενόσημα φάρμακα, θα μπορούν να το προμηθευτούν σε 95 χώρες που καλύπτουν σχεδόν το 55% του παγκόσμιου πληθυσμού.

Φλουβοξαμίνη

Η φλουβοξαμίνη είναι ένας αναστολέας επαναπρόσληψης σεροτονίνης (SSRI) που ενδείκνυται για τη θεραπεία μείζονων καταθλιπτικών επεισοδίων όπως επίσης και διαφόρων αγχωδών διαταραχών. 

Ωστόσο, παρουσιάζει αντιφλεγμονώδεις, αντισυσσωματωτικές και αντιιικές ιδιότητες, που θα εξηγούσαν τις δυνατότητές του για χορήγηση στη θεραπεία της Covid-19.

Αποτέλεσμα συνεργασίας μεταξύ των Ηνωμένων Πολιτειών, του Καναδά και της Βραζιλίας, η δοκιμή Together, στοχεύει να προσδιορίσει εάν παλιά φάρμακα θα μπορούσαν να είναι αποτελεσματικά για τη θεραπεία της Covid. 

Η μελέτη για τη φλουβοξαμίνη διεξήχθη στη Βραζιλία σε περίπου 1.500 μη εμβολιασμένα άτομα, με τουλάχιστον μία συννοσηρότητα που τα έθετε σε αυξημένο κίνδυνο σοβαρής μορφής Covid, ηλικίας 50 ετών κατά μέσο όρο που δεν είχαν λάβει προηγουμένως θεραπεία με φλουβοξαμίνη ή άλλο IRS. 

Το κάθε άτομο τυχαιοποιήθηκε στην ομάδα της φλουβοξαμίνης ή στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου. Οι εθελοντές έλαβαν εντός επτά ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων 100 mg φλουβοξαμίνης, δύο φορές την ημέρα για δέκα ημέρες. 

Ο κύριος στόχος της μελέτης ήταν να εκτιμηθούν τα οφέλη της φλουβοξαμίνης σε νοσηλεία και, πιο συγκεκριμένα, με την παραμονή των ασθενών σε μονάδα Covid για περισσότερες από έξι ώρες ή τη μεταφορά τους σε άλλο νοσοκομείο μετά από 28 ημέρες.

Τα αποτελέσματα ήταν ικανοποιητικά, με εξαιρετική ανοχή στη θεραπεία, που δεν παρουσιάζει ιδιαίτερες ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός από τον κίνδυνο εμφάνισης του συνδρόμου υπερσεροτονινεργίας.

Αυτή η δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας μένει να επιβεβαιωθούν, ανοίγει το δρόμο για μελέτη σχετικά με τη συνάφεια άλλων IRS στη διαχείριση της λοίμωξης, ειδικά σε ασθενείς με «μακροχρόνια» Covid, που είναι γνωστό ότι παρουσιάζουν ανοσολογικές και φλεγμονώδεις διαταραχές.

Tixagevimab / cilgavimab (AZD7442)

Σχεδιασμένος από το Ιατρικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Vanderbilt (Nashville, Tennessee), αυτός ο συνδυασμός δύο μονοκλωνικών αντισωμάτων που στοχεύουν την πρωτεΐνη S, αναστέλλει τη σύνδεση του SARS-Cov-2 στα ανθρώπινα κύτταρα, ενώ αποτρέπει τον κίνδυνο διαφυγής, χάρη σε αυτό το ενεργό δίδυμο. 

Ο χρόνος ημιζωής τους παρατείνεται με την εισαγωγή αμινοξέων, εξ ου και η προφυλακτική τους δράση. Το φάρμακο χορηγείται ενδομυϊκά. 

Η AstraZeneca απέκτησε την άδεια το 2020 και διεξάγει αρκετές μελέτες φάσης ΙΙΙ για τη θεραπεία και την πρόληψη της Covid-19. 

Σύμφωνα με τα προκαταρκτικά αποτελέσματα, είναι η μόνη θεραπεία με μονοκλωνικά αντισώματα (Ab) που έχει αποδειχθεί αποτελεσματική, τόσο στην πρόληψη όσο και στη θεραπεία της λοίμωξης.

Οι ασθενείς που δεν νοσηλεύτηκαν και είχαν συμπτώματα για επτά ημέρες ή λιγότερο, είδαν μείωση 50% στον κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή Covid ή θανάτου, με προστασία για περισσότερο από έξι μήνες. 

Το AZD7442 είναι ιδιαίτερα χρήσιμο σε ανοσοκατεσταλμένους ασθενείς, των οποίων το σώμα δεν αντιδρά στο εμβόλιο.

Casirivimab / indevimab (Ronaprev)

Σχεδιασμένη από το εργαστήριο της Roche, αυτή η διπλή θεραπεία με δύο μονοκλωνικά αντισώματα, όπως το AZD7442, προορίζεται για τη θεραπεία και την πρόληψη της Covid-19.

Το Ronaprev χορηγείται σε πρώιμη πρόσβαση για μη νοσηλευόμενους ασθενείς με Covid ηλικίας 12 ετών και άνω και με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής, καθώς και για νοσηλευόμενο ασθενή που χρειάζεται μη επεμβατική οξυγονοθεραπεία και δεν έχει αναπτύξει δικά του αντισώματα.  

Η συνιστώμενη δόση είναι 4000 mg casirivimab και 4000 mg imdevimab, χορηγούμενα ως ενδοφλέβια έγχυση 250 ml σε διάστημα περίπου μίας ώρας.

Σύμφωνα με μελέτες, μόνο το 0,9% των ασθενών που έλαβαν θεραπεία με Ronaprev νοσηλεύτηκαν ή πέθαναν σε ένα μήνα, έναντι 3,4% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Ως προφύλαξη πριν από την έκθεση ή μετά την έκθεση, αυτό το φάρμακο μπορεί να χορηγείται μία φορά το μήνα σε ασθενείς ηλικίας 12 ετών και άνω που δεν ανταποκρίνονται ικανοποιητικά στον εμβολιασμό λόγω ανοσοκαταστολής και που θεωρείται ότι διατρέχουν πολύ υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής Covid. 

Για παράδειγμα, έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στην πρόληψη της ενδοοικογενειακής  μόλυνσης: μόνο το 29% των ατόμων σε στενή επαφή με έναν ασθενή θετικό στην Covid εμφάνισε συμπτώματα εντός 14 ημερών, έναντι 42% των ασθενών που έλαβαν εικονικό φάρμακο.

Regdanvimab (Regkirona)

Είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που παράγεται από την εταιρεία Celltrion. Το φάρμακο αυτό, που είναι ήδη διαθέσιμο στη Νότια Κορέα, εγκρίθηκε πρόσφατα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. 

Αυτή η θετική γνώμη βασίζεται σε δεδομένα από τη διεθνή κλινική δοκιμή φάσης ΙΙΙ στην οποία η Celltrion στρατολόγησε περισσότερα από 1.315 άτομα για να αξιολογήσει την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του regdanvimab σε δεκατρείς χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ισπανίας και της Ρουμανίας. 

Σύμφωνα με τα δεδομένα που ελήφθησαν, το regdanvimab μειώνει κατά 72% τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου που σχετίζεται με την Covid σε ασθενείς με υψηλό κίνδυνο εξέλιξης σε σοβαρή μορφή. 

Ο Οργανισμός συνιστά να χρησιμοποιείται στην ίδια κλινική κατάσταση με το Ronapreve – ωστόσο, δεν έχει προφυλακτική ένδειξη.

XAV19

Αυτή η θεραπεία που παράγεται από το εργαστήριο Xenothera, μια εταιρεία βιοτεχνολογίας της Νάντης στη Γαλλία, βασίζεται σε μια πρωτότυπη τεχνική για την παραγωγή πολυκλωνικών αντισωμάτων εξανθρωπισμένης ζωικής προέλευσης, που στρέφονται κατά της πρωτεΐνης S (ακίδα) του ιού, χάρη στην οποία η τελευταία συνδέεται με κύτταρα που  μολύνει. 

Διαθέτοντας μια ισχυρή αντιϊκή εξουδετερωτική δύναμη, αλλά και μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα συμπληρωματική αντιφλεγμονώδη δράση, αυτό το δραστικό φάρμακο έχει δοκιμαστεί από το 2020 σε όλες τις κυκλοφορούσες παραλλαγές του ιού.

{module title=”Adsence article”}

Χορηγούμενο με τη μορφή ενδοφλέβιας έγχυσης τριάντα λεπτών, απευθύνεται σε ασθενείς που πάσχουν από μια κλινικά μέτρια λοίμωξη και περιορίζει την εξέλιξή της σε σοβαρή μορφή που απαιτεί νοσηλεία στην εντατική θεραπεία.

Οι ενδείξεις για μονοκλωνικά αντισώματα που εξετάστηκαν προηγουμένως περιορίζονται σε ασθενείς σε σχετικά πρώιμο στάδιο της νόσου, πριν από την εμφάνιση αναπνευστικών σημείων: από την άλλη πλευρά, το XAV19 παρουσιάζει ενδιαφέρον ακόμη και σε ασθενείς που έχουν εισέλθει στην αναπνευστική φάση της λοίμωξης (η γαλλική δοκιμή πραγματοποιήθηκε σε άτομα υπο χορήγηση οξυγόνου).

Η εταιρεία περιμένει τώρα να λάβει άδεια πρώιμης πρόσβασης, αφού κατέθεσε φάκελο στις γαλλικές αρχές στα τέλη Σεπτεμβρίου’21 και θα πρέπει να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το αργότερο στις αρχές του 2022.

Επιπλέον, ο EMA αναμένει τα αποτελέσματα της δοκιμής φάσης 2 που πραγματοποιήθηκε στη Γαλλία, καθώς και της δοκιμής φάσης 3, που πραγματοποιείται σε πολλές χώρες και θα πρέπει να ολοκληρωθούν στο τέλος του έτους στην καλύτερη περίπτωση.

Η υποβολή του ευρωπαϊκού φακέλου θα πραγματοποιηθεί κατά πάσα πιθανότητα το δεύτερο τρίμηνο του 2022.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων