Home Επικαιρότητα Paxlovid: Νέα από του Στόματος Αντιική Θεραπεία κατά της Covid από την Pfizer
Paxlovid: Νέα από του Στόματος Αντιική Θεραπεία κατά της Covid από την Pfizer.

Paxlovid: Νέα από του Στόματος Αντιική Θεραπεία κατά της Covid από την Pfizer

Το Paxlovid, η από του στόματος αντιική θεραπεία της Pfizer που δοκιμάζεται στην Covid, έχει μειώσει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο, όταν λαμβάνεται εντός τριών ημερών από τη μόλυνση.Μετά τη Merck και τη μολνουπιραβίρη, είναι η σειρά της Pfizer να παρουσιάσει τα καλά αποτελέσματα ενός από του στόματος αντιικού φαρμάκου κατά της Covid, του Paxlovid. 

Αυτή η θεραπεία έχει δοκιμαστεί σε 1.219 ενήλικες με Covid, με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης σοβαρών μορφών της, που δεν νοσηλεύονται και με ήπια έως μέτρια συμπτώματα. 

Έλαβαν είτε Paxlovid είτε εικονικό φάρμακο, ένα δισκίο per os κάθε 12 ώρες για 5 ημέρες.

Το αποτέλεσμα μετά από 28 ημέρες παρακολούθησης: Εάν ληφθεί εντός 3 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων, η θεραπεία μειώνει τον κίνδυνο νοσηλείας ή θανάτου κατά 89% σε σύγκριση με το εικονικό φάρμακο. 

Πράγματι, μόνο το 0,8% των ασθενών νοσηλεύτηκαν, ενώ κανένας ασθενής από την ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία δεν πέθανε, έναντι 7% νοσηλειών και 7 θανάτων στην ομάδα ελέγχου. 

Τα καλά αποτελέσματα διατηρούνται ακόμη και εάν το φάρμακο ληφθεί εντός 5 ημερών: παρατηρήθηκε 1% νοσηλευόμενων ασθενών και κανένας θάνατος στην ομάδα που υποβλήθηκε σε θεραπεία, έναντι 6,7% νοσηλευόμενων ασθενών και 10 θανάτων στην ομάδα ελέγχου.

Αν και η δοκιμή θα έπρεπε να περιλαμβάνει τελικά 3.000 άτομα, οι προσλήψεις ατόμων για συμμετοχή στη μελέτη, έχουν πλέον σταματήσει λόγω της αποτελεσματικότητας της θεραπείας, λέει η Pfizer. 

«Αυτά τα δεδομένα υποδηλώνουν ότι το υποψήφιο από του στόματος αντιικό μας φάρμακο, έχει τη δυνατότητα να σώσει ζωές ασθενών, να μειώσει τη σοβαρότητα των λοιμώξεων από την Covid-19 και να αποτρέψει έως και εννέα στις δέκα νοσηλείες», δήλωσε ο Albert Bourla, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος της Pfizer.

{module title=”Adsence article”} 

Η εταιρεία σκοπεύει να καταθέσει αυτά τα αποτελέσματα «το συντομότερο δυνατό» στον οργανισμό φαρμάκων των ΗΠΑ (FDA) για επείγουσα αίτηση άδειας κυκλοφορίας.

Το Paxlovid συνδυάζει έναν αναστολέα πρωτεάσης (PF-07321332), που αναπτύχθηκε ειδικά κατά του SARS-CoV-2, με χαμηλές δόσεις ριτοναβίρης. 

Ο PF-07321332 μπλοκάρει την ιική πρωτεάση SARS-CoV-2-3CL, ένα ένζυμο που χρειάζεται ο κορωνοϊός για να αναπαραχθεί. 

Η προσθήκη χαμηλών δόσεων ριτοναβίρης επιβραδύνει την αποικοδόμηση του PF-07321332, προκειμένου να το κάνει περισσότερο ενεργό στον οργανισμό.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων