Home Επικαιρότητα Κορωνοϊός – Τα Αντισώματα και η Πιθανότητα Επαναλοίμωξης
Κορωνοϊός - Τα Αντισώματα και η Πιθανότητα Επαναλοίμωξης.

Κορωνοϊός – Τα Αντισώματα και η Πιθανότητα Επαναλοίμωξης

Μια πρώτη λοίμωξη με SARS-CoV-2 και η παρουσία αντισωμάτων δεν εγγυάται προστασία έναντι μιας νέας λοίμωξης, σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet Respiratory Medicine”.

Η μελέτη διεξήχθη σε περισσότερους από 2.000 νέους νεοσύλλεκτους στο Ναυτικό των Ηνωμένων Πολιτειών (κυρίως άνδρες), ηλικίας 18 έως 20 ετών, και συνέκρινε τα ποσοστά μόλυνσης σε μια ομάδα ορο-θετική και σε μια άλλη ορο-αρνητική.

Μετά από αξιολόγηση της οροθετικότητας, όλοι απομονώθηκαν για δύο εβδομάδες κατά την άφιξή τους σε στρατιωτική βάση, πριν ξεκινήσουν την εκπαίδευσή τους και υποβλήθηκαν σε τρεις εξετάσεις PCR κατά τη διάρκεια της περιόδου καραντίνας.

Η παρακολούθηση συνεχίστηκε για 6 εβδομάδες μετά την απομόνωση.

Συνολικά, σχεδόν οι μισοί από τους νεοσύλλεκτους (45%) μολύνθηκαν κατά τη διάρκεια της μελέτης.

Από τους 189 συμμετέχοντες που βρέθηκαν ορο-θετικοί πριν από την καραντίνα, 19 (10%) είχαν τουλάχιστον ένα θετικό τεστ PCR κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης των 6 εβδομάδων.

Μεταξύ εκείνων που ήταν ορο-αρνητικοί, 1.079 (48%) από 2.247 συμμετέχοντες βρέθηκαν θετικοί στον ιό.

«Η παρουσία αντισωμάτων κατά του SARS-CoV-2 προσέφερε μειωμένο ποσοστό εμφάνισης μόλυνσης στο 82%», τονίζουν οι συγγραφείς.

Έτσι, ο κίνδυνος μόλυνσης ήταν πέντε φορές υψηλότερος σε άτομα ορο-αρνητικά.

Οι περισσότερες περιπτώσεις Covid-19 ήταν ασυμπτωματικές: 84% (16 από 19) στην οροθετική ομάδα έναντι 68% (732 από 1,079) στην ορο-αρνητική ομάδα.

«Το ποσοστό των συμπτωματικών λοιμώξεων σε ορο-θετικούς συμμετέχοντες ήταν το μισό από εκείνους που ήταν ορο-αρνητικοί, αλλά η διαφορά δεν ήταν στατιστικά σημαντική», σημειώνουν οι συγγραφείς, υποδεικνύοντας ότι η διάρκεια της μόλυνσης ήταν μεγαλύτερη μεταξύ εκείνων που ήταν ορο-αρνητικοί.

Αναλύθηκαν επίσης τα επίπεδα αντισωμάτων των οροθετικών συμμετεχόντων, που μολύνθηκαν ή όχι.

Μεταξύ αυτών, τα εξουδετερωτικά αντισώματα ήταν λιγότερο συχνά στα άτομα που επαναμολύνθηκαν: ανιχνεύθηκαν στο 83% των μη επανα-μολυσμένων αλλά στο 32% των επανα-μολυσμένων κατά τη διάρκεια των έξι εβδομάδων παρατήρησης.

Ένα μέσο ιικό φορτίο 10 φορές χαμηλότερο

Επιπλέον, το ιικό φορτίο των μολυσμένων περιπτώσεων ήταν κατά μέσο όρο 10 φορές χαμηλότερο από ό, τι στους συμμετέχοντες ορο-αρνητικούς που μολύνθηκαν.

Ωστόσο, «αυτό το εύρημα υποδηλώνει ότι ορισμένα άτομα που έχουν μολυνθεί ξανά μπορεί να έχουν παρόμοια ικανότητα να μεταδίδουν λοίμωξη με εκείνα που έχουν μολυνθεί για πρώτη φορά», προειδοποιούν οι συγγραφείς.

«Παρά την προηγούμενη λοίμωξη με την Covid-19, οι νέοι μπορούν να μολυνθούν με τον ιό ξανά και μπορούν να τον μεταδώσουν σε άλλους.

Αυτό είναι ένα σημαντικό σημείο που πρέπει να γνωρίζετε και να θυμάστε καθώς συνεχίζεται η διάθεση του εμβολίου.

Οι νέοι πρέπει να εμβολιάζονται όποτε είναι δυνατόν, καθώς ο εμβολιασμός είναι απαραίτητος για την τόνωση της ανοσολογικής αντίδρασης, την πρόληψη της επαναμόλυνσης και τη μείωση της μετάδοσης», προειδοποιεί ο καθηγητής Stuart Sealfon, νευρολόγος στη Σχολή Ιατρικής του Mount Sinai και επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης.

Απαιτούνται περαιτέρω μελέτες, σύμφωνα με τους συγγραφείς. Η εκτίμηση του κινδύνου επαναμόλυνσης είναι πράγματι απαραίτητη για την εκτίμηση του επιπέδου της συλλογικής ανοσίας που απαιτείται και για την καθοδήγηση των στρατηγικών εμβολιασμού.

Για την τεκμηρίωση των περιπτώσεων επαναμόλυνσης, το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ξεκίνησε μια δοκιμασία «πρόκλησης» στις 19 Απριλίου, όπου εθελοντές που είχαν ήδη Covid-19 θα μολυνθούν ξανά.

{module title=”Adsence article”}

Ο στόχος είναι διπλός: να εξεταστεί ο τύπος της ανοσολογικής απόκρισης που αποτρέπει την επαναμόλυνση και τις αντιδράσεις του ανοσοποιητικού συστήματος σε μια δεύτερη μόλυνση.

{module title=”Υπογραφή”}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων