Home Επικαιρότητα Μπορούμε Ακόμα να Εμπιστευτούμε τη Φαρμακευτική Βιομηχανία;
Μπορούμε Ακόμα να Εμπιστευτούμε τη Φαρμακευτική Βιομηχανία;

Μπορούμε Ακόμα να Εμπιστευτούμε τη Φαρμακευτική Βιομηχανία;

Η κρίση στην υγεία που συνδέεται με την Covid-19 και οι ανεπιθύμητες ενέργειες που σχετίζονται με τα εμβόλια, φαίνεται να επιδεινώνουν τη δυσπιστία του κόσμου έναντι των φαρμακευτικών εταιρειών.

Μπορούμε ακόμα να εμπιστευτούμε τη Φαρμακευτική Βιομηχανία;

Για να απαντήσουμε σε αυτήν την ερώτηση, πρέπει να παρατηρήσουμε όλο το οικοσύστημα των φαρμάκων.

Εάν η εμπιστοσύνη στηρίζεται στην ποιότητα και την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων που διατίθενται στα φαρμακεία, η απάντηση είναι ναι, επειδή η φαρμακευτική βιομηχανία διακρίνεται από εξαιρετικά αυστηρές διαδικασίες αξιολόγησης, πιστοποίησης και παρακολούθησης.

Αλλά αυτή η εμπιστοσύνη πρέπει να παραμείνει υπό την επίβλεψη των ρυθμιστικών οργανισμών.

Πριν από μερικές εβδομάδες για παράδειγμα, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) επιθεώρησε τα εργοστάσια της Pfizer και διαπίστωσε ότι η ποιότητα του εμβολίου anti-Covid-19, ήταν διαφορετική από τη μία παρτίδα στην άλλη.

Επιβλήθηκαν εργασίες στα εργοστάσιά της, ιδίως στο Βέλγιο, για να ευθυγραμμίσουν την παραγωγή με τα πρότυπα του αρχείου άδειας κυκλοφορίας.

Όλα αυτά για να πούμε ότι, ναι, μπορούμε να εμπιστευτούμε τη φαρμακευτική βιομηχανία, αλλά μόνο εάν οι υπηρεσίες υγείας συνεχίσουν να κάνουν την ελεγκτική δουλειά τους καλά.

Ωστόσο, σε αυτό το σημείο, τα επίπεδα εμπιστοσύνης παραμένουν υψηλά.

Παρόλα αυτά, η δυσπιστία για αυτόν τον κλάδο φαίνεται τώρα να φτάνει σε νέα υψηλά επίπεδα.

Το φαινόμενο δεν περιορίζεται μόνο στον φαρμακευτικό τομέα. Σήμερα υπάρχει μια γενική αμφισβήτηση της εξουσίας, είτε σε πολιτικό, νομικό, είτε επιστημονικό επίπεδο.

Στην υπερ-εξατομικευμένη κοινωνία μας, η οποία έχει φτάσει σε πολύ αρκετά υψηλό επίπεδο οικονομικής, πολιτιστικής και κοινωνικής ανάπτυξης, η ασφάλεια και η ευημερία θεωρούνται ως περιουσιακά στοιχεία τα οποία θα πρέπει να τα προασπίσουμε.

Χωρίς να το συνειδητοποιήσουμε όμως αυτό -πυροβολούμαστε.

Εάν παρατηρούσαμε έναν θάνατο σε 10.000 άτομα στον πληθυσμό που εμβολιάστηκαν κατά της Covid-19, κανείς δεν θα ήθελε να εμβολιαστεί μέχρι τώρα, και ξαφνικά, η ασθένεια θα συνέχιζε να καταστρέφει το σύμπαν.

Οι δημοσιογράφοι που βλέπουμε να παρελαύνουν σαν ζογκλέρ στις τηλεοράσεις και ορισμένοι γιατροί που μας μίλησαν για μόρια-θαύματα, πιθανότατα έχουν καταστρέψει αυτή την εμπιστοσύνη και τροφοδότησαν τις αμφιβολίες για την αποτελεσματικότητα των φαρμάκων και των εμβολίων.

Το φάρμακο απαιτεί μια σταθερή ισορροπία μεταξύ οφέλους και κινδύνου.

Ωστόσο, αυτή η ισορροπία αλλάζει μερικές φορές, επειδή ανεπιθύμητες ενέργειες που δεν ανιχνεύονται κατά τη διάρκεια κλινικών δοκιμών αποκαλύπτονται όταν το φάρμακο συνταγογραφείται στην πραγματική ζωή.

Μόλις αυτή η ισορροπία εξελίσσεται δυσμενώς, φωνάζουμε αμέσως για σκάνδαλο, ενώ είναι ένα κοινό φαινόμενο στην ίδια τη ζωή των φαρμάκων.

Πραγματικά σκάνδαλα, με την κυριολεκτική έννοια του όρου, υπάρχουν εξαιρετικά λίγα στη βιομηχανία των φαρμάκων, ευτυχώς!

  • Ισορροπία μεταξύ κερδοφορίας και υγείας

Ο οικονομικός παράγων αναφέρεται επίσης συχνά ως ένας από τους μοχλούς που γεννούν υποψίες.

Ο τομέας του φαρμάκου στην παγκόσμια αγορά, είναι ένας από τους λίγους που καταγράφουν διψήφια κέρδη, που δεν έχουν τίποτα να ζηλέψουν από αυτά της βιομηχανίας πολυτελείας.

Ωστόσο, το φάρμακο παραμένει στα μάτια των ατόμων ως ο παράγων που σχετίζεται με την υγεία, τη γήρανση, τον θάνατο και ταυτόχρονα με μια μορφή εξάρτησης.

Ο ασθενής δεν επιλέγει τη θεραπεία του, ο γιατρός του το συνταγογραφεί.

Υπάρχει συνεπώς μια μορφή αναντιστοιχίας μεταξύ, αφενός, του δημόσιου αγαθού και, αφετέρου, μιας βιομηχανίας που επιτυγχάνει σημαντικά κέρδη.

Αυτά τα οικονομικά οφέλη δημιουργούν επίσης το ζήτημα της διαφάνειας των τιμών και της δεοντολογίας.

Οι υπερβολικές τιμές ορισμένων καινοτόμων φαρμάκων, καθορίζονται χωρίς να γνωρίζουμε ακριβώς το πραγματικό κόστος παραγωγής, από τις επενδύσεις που έγιναν για την ανάπτυξή τους ή την αποτελεσματικότητα των θεραπειών στην πραγματική ζωή.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι χωρίς τη χρηματοδότηση και τις κρατικές προ-παραγγελίες, η ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο.

Αυτή η έλλειψη διαφάνειας, με τιμές που δεν φαίνεται πλέον να συσχετίζονται με την πραγματικότητα του κόστους, αμφισβητεί επίσης την ικανότητα διατήρησης της πρόσβασης στην υγειονομική περίθαλψη για όλους.

Λογικά σκεπτόμενοι δεν υπάρχει αντίφαση μεταξύ, αφενός, των φαρμακευτικών εταιρειών που στοχεύουν στο κέρδος και, αφετέρου, της κοινωνίας, με μοναδικό στόχο τη δημόσια υγεία.

Αυτές οι δύο λογικές συγκλίνουν προς το ίδιο κοινό συμφέρον.

Αν δεχθούμε ότι οι ρυθμιστικοί οργανισμοί κάνουν τη δουλειά τους σωστά για οτιδήποτε σχετίζεται με τις άδειες κυκλοφορίας που είναι αυστηρές και σεβαστές, θα πρέπει να δεχθούμε και ότι ενδέχεται να υπάρξουν βελτιώσεις στην παρακολούθηση της άδειας κυκλοφορίας μετά την κυκλοφορία των φαρμάκων.

Σήμερα, όταν μια φαρμακευτική εταιρεία κάνει μια ανακάλυψη, και εκτιμάται σαν μια εταιρεία start-up, αρχικά χρηματοδοτείται σε μεγάλο βαθμό από δημόσια χρήματα.

Εάν είναι επιτυχής η ανακάλυψη, εισάγει επιχειρηματικό κεφάλαιο για να επιταχύνει την ανάπτυξή του.

Στη συνέχεια αγοράζεται από μια φαρμακευτική εταιρεία που πουλά το φάρμακο όσο το δυνατόν ακριβότερο για την αποζημίωση του επιχειρηματικού κεφαλαίου.

Σε αυτήν την αλυσίδα αξίας, ο φορολογούμενος πληρώνει δύο φορές στην τιμή του φαρμάκου: στο στάδιο της έρευνας και στην κυκλοφορία, με τους φόρους του και με τις κοινωνικές του εισφορές.

Είναι βέβαια αλήθεια ότι χωρίς τη χρηματοδότηση και τις κρατικές προ-παραγγελίες, η ανάπτυξη του εμβολίου κατά της Covid-19 θα απαιτούσε περισσότερο χρόνο.

Αλλά είναι επίσης αλήθεια ότι οι φαρμακευτικές χρηματοδοτούν σε μεγάλο βαθμό δημόσια ερευνητικά ιδρύματα.

Και ότι είναι επίσης αυτές που επιτρέπουν στα προϊόντα να μεταβούν από το στάδιο της έρευνας στην ανάπτυξη, ένα επάγγελμα που οι δημόσιες αρχές δεν ξέρουν να κάνουν.

Κατά συνέπεια, φαίνεται ότι, σε αυτό το οικοσύστημα, όλοι παίζουν τον ρόλο τους.

Επίσης πρέπει να αντιμετωπιστεί και το ζήτημα της τιμής των καινοτόμων φαρμάκων.

Αυτό το θέμα θα περάσει από διαπραγματεύσεις που είναι καλά κατανοητές. Τα φάρμακα είναι οι καλύτερα ελεγχόμενες δαπάνες του εθνικού στόχου για δαπάνες ασφάλισης υγείας.

Η συντριπτική πλειονότητα των φαρμάκων στην Ελλάδα έχει ήδη πολύ χαμηλές τιμές. Τα καινοτόμα φάρμακα, τα οποία είναι πολύ πιο ακριβά, αντιπροσωπεύουν μόνο το 1% της φαρμακοποιίας.

Σήμερα, ο καθένας αφήνεται να παρασυρθεί από μια σημασιολογία που μετατρέπει τα πάντα σε σκάνδαλο, σύγκρουση συμφερόντων ή συνωμοσία…

Ενώ πρέπει μάλλον να αμφισβητήσουμε την έννοια που σκοπεύουμε να δώσουμε στη διαφάνεια, τα συμφέροντα ή την πολιτική τιμολόγησης φαρμάκων.

{module title=”Adsence article”}

  • Συμπεράσματα

Η κρίση υγείας που συνδέεται με την Covid-19 φαίνεται να αποκρυσταλλώνει την εμπιστοσύνη του κοινού στη φαρμακευτική βιομηχανία.

Η κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης για ανεπιθύμητα συμβάντα φαρμάκων ή εμβολίων και η έλλειψη διαφάνειας στις τιμές βλάπτουν την εικόνα της φαρμακευτικής βιομηχανίας.

Ωστόσο, η φαρμακευτική βιομηχανία αποδεικνύει την ικανότητά της να αναλαμβάνει κινδύνους.

Αν και παραμένουν διαφωνίες σχετικά με τα οικονομικά δεδομένα των φαρμάκων, η εμπιστοσύνη διατηρείται κυρίως χάρη στην εποπτεία των υγειονομικών αρχών.

{module title=”Υπογραφή”}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων