Home Επικαιρότητα Κορωνοϊός – Ο Συνδυασμός Δύο Συνθετικών Αντισωμάτων Μειώνει τις Νοσηλείες και τους Θανάτους Κατά 87%
Κορωνοϊός - Ο Συνδυασμός Δύο Συνθετικών Αντισωμάτων Μειώνει τις Νοσηλείες και τους Θανάτους Κατά 87%

Κορωνοϊός – Ο Συνδυασμός Δύο Συνθετικών Αντισωμάτων Μειώνει τις Νοσηλείες και τους Θανάτους Κατά 87%

Το Bamlanivimab είναι ένα μονοκλωνικό αντίσωμα που εγκρίθηκε πρόσφατα στην Ευρώπη, για τη θεραπεία ήπιας έως μέτριας Covid-19.

Σε συνδυασμό με το etesevimab, μπορεί να μειώσει τους θανάτους και τη νοσηλεία κατά 87%, σύμφωνα με νέα μελέτη.

Βρέθηκε τελικά η λύση για τη θεραπεία της Covid-19;

Σε κάθε περίπτωση, αυτό προτείνει μια νέα κλινική μελέτη που πραγματοποιήθηκε από τη Φαρμακευτική Εταιρεία Eli Lilly.

Η τελευταία δείχνει ότι ο συνδυασμός δύο συνθετικών αντισωμάτων, bamlanivimab και etesevimab, μειώνει τις νοσηλείες και τους θανάτους κατά 87%.

Δεν είναι η πρώτη φορά που αυτά τα μόρια ξεχωρίζουν. Στα τέλη Ιανουαρίου ’21, η εταιρεία είχε ήδη αναφέρει ότι ο συνδυασμός τους μείωσε τον κίνδυνο νοσηλείας και θανάτου κατά 70%.

Η δόση ήταν τότε 2,8 γραμμάρια το καθένα. Αυτή τη φορά, το bamlanivimab δόθηκε στα 700 mg και το etesevimab στα 1,4 γραμμάρια.

Η κλινική δοκιμή διεξήχθη σε 769 άτομα ηλικίας άνω των 12 ετών, που ήταν θετικά για Covid-19 και παρουσίαζαν παράγοντες κινδύνου που τους έκαναν πιο πιθανούς να επηρεαστούν από σοβαρές μορφές Covid-19.

Από αυτά, 511 έλαβαν τη θεραπεία και 258 έλαβαν εικονικό φάρμακο. Μεταξύ εκείνων που έλαβαν θεραπεία με συνδυασμό αντισωμάτων, 4 άτομα νοσηλεύτηκαν και κανένας δεν πέθανε.

Στην ομάδα του εικονικού φαρμάκου, 11 άτομα νοσηλεύτηκαν και 4 άτομα πέθαναν από Covid-19.

Στις ΗΠΑ

Αυτή η θεραπεία έχει εγκριθεί επειγόντως στις Ηνωμένες Πολιτείες από τις αρχές Φεβρουαρίου (σε δόση 700 mg bamlanivimab και 1,4 γραμμάρια etesevimab).

Από την άλλη πλευρά, το bamlanivimab μόνο, από τις 26 Φεβρουαρίου, αποτελεί μέρος μιας προσωρινής άδειας χρήσης (ATU), για άτομα με ήπια έως σοβαρή Covid-19, που δεν νοσηλεύονται, αλλά με παράγοντες κινδύνου σοβαρών μορφών (ηλικία άνω των 80 ετών, συνδεδεμένη με ανοσοανεπάρκεια που συνδέεται με παθολογία ή θεραπεία).

Σε χώρες της Ευρώπης που ξεκίνησαν τη θεραπεία, αυτή πρέπει να χορηγείται ενδοφλεβίως στο νοσοκομείο (εφάπαξ έγχυση 700 mg σε διάστημα 60 λεπτών) και το αργότερο πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων.

Απαιτείται θετικό διαγνωστικό τεστ πριν από τη χορήγηση της θεραπείας.

Το bamlanivimab και το etesevimab ενδέχεται να χρησιμοποιούνται όλο και περισσότερο στην Ευρώπη. Πράγματι, στις 5 Μαρτίου, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων (EMA) ψήφισε υπέρ της χρήσης τους σε συνδυασμό, σε ασθενείς που δεν χρειάζονται θεραπεία με οξυγόνο και οι οποίοι παρουσιάζουν κίνδυνο σοβαρής Covid-19.

Ο οργανισμός εξέτασε επίσης μόνο τη χρήση του bamlanivimab και κατέληξε στο συμπέρασμα, παρά τις αβεβαιότητες σχετικά με τη μονοθεραπεία (λίγες μελέτες διεξήχθησαν), ότι θα μπορούσε να θεωρηθεί θεραπευτική επιλογή.

«Αυτές οι ευρωπαϊκές συστάσεις μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη εθνικών γνωμοδοτήσεων σχετικά με την πιθανή χρήση αυτών των αντισωμάτων πριν από την έκδοση άδειας κυκλοφορίας», διευκρινίζει ο EMA.

Άλλα κοκτέιλ

Η νέα μελέτη της Eli Lilly υποστηρίζει τη χρήση μονοκλωνικών αντισωμάτων στη θεραπεία της Covid-19.

Άλλα μόρια βρίσκονται υπό χορήγηση, όπως το imdevimab και το casirivimab από την εταιρεία Regeneron, τα οποία είναι επίσης εξουσιοδοτημένα, σε συνδυασμό, σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης στις Ηνωμένες Πολιτείες για άτομα με Covid-19 και που κινδυνεύουν να αναπτύξουν σοβαρή μορφή ασθένειας.

{module title=”Adsence article”}

Αυτή είναι και η θεραπεία που έλαβε ο πρώην Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ στις αρχές Οκτωβρίου ’20.

Εάν και δημιουργούν μεγάλες ελπίδες, αυτές οι θεραπείες δεν είναι ωστόσο εύκολες στη χρήση, ιδίως επειδή πρέπει να χορηγούνται με ενδοφλέβια οδό.

{module title=”Υπογραφή”}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων