Home Επικαιρότητα Ο Ιατρικός Κόσμος Εξετάζει τις Μακροχρόνιες Μορφές της Covid-19
Ο Ιατρικός Κόσμος Εξετάζει τις Μακροχρόνιες Μορφές της Covid-19.

Ο Ιατρικός Κόσμος Εξετάζει τις Μακροχρόνιες Μορφές της Covid-19

Ο ιατρικός κόσμος εξετάζει τις μακροχρόνιες μορφές της Covid-19, εκείνες που ταλαιπωρούν τους ασθενείς για εβδομάδες, ακόμη και για μήνες.

Οι μακρόχρονες μορφές Covid δεν είναι ασυνήθιστες. Η εμμονή των συμπτωμάτων αρκετές εβδομάδες ή μήνες μετά τις πρώτες εκδηλώσεις έχει περιγραφεί σε αρκετούς ασθενείς.

Λοιπόν, πώς εξηγούνται αυτές οι μακρόχρονες μορφές Covid; Στην πραγματικότητα, είναι δύσκολο να πούμε… λένε οι ειδικοί.

Τα συμπτώματα για τα οποία διαμαρτύρονται οι ασθενείς που πάσχουν από αυτό είναι πολλαπλά, αλλά επίσης εξελίσσονται με διακυμάνσεις με την πάροδο του χρόνου.

Παραμένουν μετά από 3 εβδομάδες μετά τη μόλυνση με SARS-CoV-2 και μπορούν να διαρκέσουν για εβδομάδες ή ακόμα και μήνες.

Επιπλέον, μπορούν να επηρεάσουν μεγάλο αριθμό ασθενών και σε καμία περίπτωση δεν περιορίζονται μόνο σε άτομα που έχουν νοσηλευτεί ή πέρασαν μια οξεία μορφή της ίωσης με βαριά συμπτώματα.

Στην πράξη, τα πιο συχνά αναφερόμενα συμπτώματα είναι έντονη κόπωση, καρδιοθωρακικές διαταραχές (πόνος στο στήθος και σφίξιμο, ταχυκαρδία, δύσπνοια, βήχας), νευρολογικές διαταραχές (διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης, πονοκέφαλοι, παραισθησίες), απώλεια οσμής και γεύσης, πεπτικές διαταραχές, πόνος, αϋπνία ή δερματικές διαταραχές.

Διαταραχή της ποιότητας ζωής

Αυτά τα πολυμορφικά και κυμαινόμενα συμπτώματα περιγράφονται από ορισμένους ασθενείς, που ανησυχούν επειδή δεν βλέπουν το τέλος τους.

Μια κατάσταση που δημιουργεί όχι μόνο κατάθλιψη, αλλά και ερωτήσεις και άγχος.

Το σώμα τους είναι εξαντλημένο και η καθημερινή ζωή γίνεται πιο περίπλοκη.

Έτσι, εάν μερικοί άνθρωποι αγωνίζονται ενάντια στην επίμονη κόπωση, τον πόνο ή προσπαθούν να τρώνε σωστά παρά την απουσία γεύσης, άλλοι νοιώθουν εντελώς ανίκανοι να ακολουθήσουν όχι μόνο την εργασία ά τους αλλά και μια απλή καθημερινή ζωή.

Πολλοί έχουν διαμαρτυρηθεί για την αίσθηση ότι παραμελούνται, και για το ότι δεν ακούγονται από τους γιατρούς που ασχολούνται ήδη πολύ στην καταπολέμηση της Covid.

Κάποιοι στη συνέχεια στράφηκαν στα κοινωνικά δίκτυα για να αναφέρουν αυτήν τη δύσκολη δοκιμασία τους και να αναζητήσουν κάποια συμπαράσταση.

Οι στόχοι τους; Η αναγνώριση της μακρόχρονης Covid με βάση τα συμπτώματα, την πολυεπιστημονική περίθαλψη, την πραγματική επικοινωνία για το θέμα και την έρευνα που αφορά τους ασθενείς.

Μια «Προτεραιότητα» για τον ΠΟΥ

Η μακρόχρονη Covid πρέπει να είναι «ύψιστης σημασίας» για όλες τις υγειονομικές αρχές του κόσμου, τόνισε το Ευρωπαϊκό σκέλος του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας την προηγούμενη εβδομάδα.

«Αυτή είναι μια σαφής προτεραιότητα για τον ΠΟΥ, και έχει ύψιστη σημασία. Αυτό πρέπει να γίνει για όλες τις υγειονομικές αρχές», τόνισε ο Hans Kluge, διευθυντής του οργανισμού υγείας του ΟΗΕ, κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου.

Ήδη, στις 21 Αυγούστου 2020, ο Δρ Tedros Adhanom Ghebreyesus, Γενικός Διευθυντής του ΠΟΥ, είχε συζητήσει το θέμα των μακροχρόνιων μορφών Covid, μετά από συνάντηση με μέλη της ομάδας «Long COVID SOS», που ζήτησαν αναγνώριση, αποκατάσταση και έρευνα.

Είπε τότε: «Καταλάβαμε το μήνυμά σας και δεσμευόμαστε να συνεργαστούμε με τις χώρες, ώστε να μπορείτε να λάβετε τις υπηρεσίες που χρειάζεστε και να προωθήσετε την έρευνα προς όφελός σας».

{module title=”Adsence article”}

Από τότε, ο ΠΟΥ έχει επενδύσει για να βρει έναν ορισμό της νόσου και να προσπαθήσει να εναρμονίσει τις ερευνητικές μεθόδους.

Με αυτόν τον τρόπο ξεκίνησε το πρώτο διαδικτυακό σεμινάριο στις 9 Φεβρουαρίου ’21, συγκεντρώνοντας κλινικούς, ερευνητές και ειδικούς.

{module title=”Υπογραφή”}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων