Home Επικαιρότητα Ψευδάργυρος και Βιταμίνη C – Μικρή Επίδραση στην Covid-19
Ψευδάργυρος και Βιταμίνη C - Μικρή Επίδραση στην Covid-19.

Ψευδάργυρος και Βιταμίνη C – Μικρή Επίδραση στην Covid-19

Μια αμερικανική κλινική μελέτη που διεξήχθη σε 214 ασθενείς Covid-19 που υποβλήθηκαν σε θεραπεία σαν εξωτερικοί ασθενείς, δεν έδειξε σημαντικές διαφορές στη διάρκεια των συμπτωμάτων στις ομάδες που έλαβαν ψευδάργυρο ή βιταμίνη C, ή συνδυασμό των δύο ή τυπική φροντίδα.

Αυτή η τυχαιοποιημένη δοκιμή, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύθηκαν την περασμένη Παρασκευή στο “Journal of the American Medical Association” (JAMA) έλαβε χώρα στη Φλόριντα και το Οχάιο από τις 27 Απριλίου έως τις 14 Οκτωβρίου και συμμετείχαν 214 ασθενείς χωρίς συννοσηρότητες, των οποίων η διάγνωση της Covid-19 επιβεβαιώθηκε με PCR.

Ο πρώτος στόχος ήταν η σύγκριση του αριθμού των ημερών που απαιτούνται για την επίτευξη 50% μείωση των συμπτωμάτων (πυρετός, βήχας, δύσπνοια, κόπωση).

Ως αποτέλεσμα, οι ασθενείς που έλαβαν συνήθη φροντίδα είδαν μείωση των συμπτωμάτων τους κατά 50% μετά από 6,7 ημέρες, εκείνοι που έλαβαν βιταμίνη C υψηλής δόσης (8000 mg την ημέρα για 10 ημέρες) μετά από 5,5 ημέρες, εκείνοι που έλαβαν γλυκονικό ψευδάργυρο υψηλής δόσης (50 mg ανά ημέρα για 10 ημέρες) μετά από 5,9 ημέρες και όσοι έλαβαν ψευδάργυρο και βιταμίνη C μετά από 5,5 ημέρες.

Ο δεύτερος στόχος της μελέτης ήταν να συγκριθεί σε κάθε ομάδα η συνολική διάρκεια των συμπτωμάτων, η ανάγκη για νοσηλεία, οι θάνατοι, τα συνταγογραφούμενα πρόσθετα φάρμακα και οι παρενέργειες.

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές δεν βρήκαν καμία διαφορά μεταξύ των διαφόρων ομάδων.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς της μελέτης δείχνουν ότι αυτό το συμπλήρωμα δεν συνιστάται για τη μείωση των συμπτωμάτων της Covid-19.

Προσθέτουν ότι η συμπλήρωση χωρίς αποδεδειγμένο όφελος μπορεί να είναι επιβλαβής λόγω των ανεπιθύμητων ενεργειών που μπορεί να προκαλέσει, ιδίως στην περίπτωση χορήγησης υψηλής δόσης όπως στην παρούσα περίπτωση.

Αν και δεν έχουν αποδειχθεί σοβαρές παρενέργειες που συνδέονται με τη χορήγηση ψευδαργύρου ή βιταμίνης C σε αυτήν τη μελέτη, μας υπενθυμίζουν ότι σε υψηλές δόσεις, ο ψευδάργυρος μπορεί να δώσει μεταλλική γεύση, αίσθημα ξηροστομίας και γαστρεντερικής δυσανεξίας.

Ομοίως, η βιταμίνη C μπορεί να προκαλέσει γαστρεντερική δυσανεξία και ένα σημαντικό ποσοστό ασθενών στη μελέτη παραπονέθηκαν για ναυτία, διάρροια και κράμπες στο στομάχι.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων