Home Επικαιρότητα Τον Συνδυασμό Πολλών Εμβολίων θα Δοκιμάσουν οι Βρετανοί
Τον Συνδυασμό Πολλών Εμβολίων θα Δοκιμάσουν οι Βρετανοί.

Τον Συνδυασμό Πολλών Εμβολίων θα Δοκιμάσουν οι Βρετανοί

Το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης ανακοινώνει την έναρξη μιας κλινικής δοκιμής για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας ενός συνδυασμού δύο εμβολίων κατά της Covid-19 καθώς και του διαστήματος 12 εβδομάδων της 2ης δόσης του δικού τους εμβολίου.

Ονομαζόμενη “Com-Cov” (Comparing COVID-19 vaccine schedule combinations), αυτή η δοκιμή θα πρέπει επίσης να εξετάσει τον τρόπο βελτίωσης της προστασίας έναντι νέων παραλλαγών.

«Εάν δείξουμε ότι αυτά τα εμβόλια μπορούν να χρησιμοποιηθούν εναλλακτικά εντός του ίδιου προγράμματος εμβολιασμού, αυτό θα αυξήσει σημαντικά την ευελιξία της χορήγησης εμβολίων και μπορεί να παρέχει ενδείξεις για το πώς να αυξήσουμε την έκταση της προστασίας έναντι των νέων στελεχών», λέει ο καθηγητής Matthew Snape, παιδίατρος, ειδικός του εμβολίου του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης και επικεφαλής ερευνητής της δοκιμής.

Γι’ αυτήν τη δοκιμή, η οποία πρόκειται να διαρκέσει 13 μήνες, θα λάβουν μέρος 800 εθελοντές άνω των 50 ετών μέσω 8 κέντρων του ερευνητικού δικτύου υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου (National institute for health research, NIHR).

«Χρειαζόμαστε να συμμετάσχουν σε αυτή τη δοκιμή άτομα όλων των προφίλ, για να βεβαιωθούμε ότι έχουμε τις σωστές επιλογές εμβολιασμού για όλους», δήλωσε ο καθηγητής Andrew Ustianowski, επικεφαλής του ερευνητικού προγράμματος εμβολίων NIHR.

Θα δοκιμαστούν τέσσερις συνδυασμοί: μια πρώτη δόση του εμβολίου Oxford / AstraZeneca ακολουθούμενη από αναμνηστικό με το εμβόλιο Pfizer ή άλλη δόση του εμβολίου Oxford / AstraZeneca ή μια πρώτη δόση του εμβολίου Pfizer, ακολουθούμενη από αναμνηστικό με το εμβόλιο Oxford / AstraZeneca ή άλλη δόση εμβολίου Pfizer.

Αυτοί οι συνδυασμοί θα αξιολογηθούν σύμφωνα με δύο χρονοδιαγράμματα εμβολιασμού «σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων για μια πρώτη ανάγνωση των ενδιάμεσων δεδομένων και σε διάστημα δώδεκα εβδομάδων για σύγκριση με την τρέχουσα βρετανική πολιτική», καθορίζει το δελτίο τύπου της Οξφόρδης.

Αυτή η ανακοίνωση έρχεται την επόμενη ημέρα από την προδημοσίευση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης, που δείχνει αποτελεσματικότητα του εμβολίου που αναπτύχθηκε με την AstraZeneca, στο 76% από την πρώτη δόση και για τρεις μήνες.

Το πλαίσιο είναι επίσης αυτό της ενσωμάτωσης του εμβολίου Oxford / AstraZeneca στις ευρωπαϊκές στρατηγικές εμβολίων, μετά το πράσινο φως από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA) και την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Σε πολλές χώρες, λόγω έλλειψης δεδομένων για άτομα άνω των 65 ετών, το εμβόλιο αυτό χορηγείται σε άτομα κάτω των 65 ετών έως ότου αναμένουν σύντομα τη δημοσίευση νέων δεδομένων.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων