Home Επικαιρότητα Ασθενείς με Χρόνια Καρδιαγγειακά Νοσήματα Πρέπει να Εμβολιαστούν Κατά Προτεραιότητα για τον Ιό SARS-CoV-2
Ασθενείς με Χρόνια Καρδιαγγειακά Νοσήματα Πρέπει να Εμβολιαστούν Κατά Προτεραιότητα για τον Ιό SARS-CoV-2.

Ασθενείς με Χρόνια Καρδιαγγειακά Νοσήματα Πρέπει να Εμβολιαστούν Κατά Προτεραιότητα για τον Ιό SARS-CoV-2

Η παρουσία ακόμα και σοβαρού καρδιολογικού προβλήματος όχι μόνο δεν είναι αντένδειξη, αλλά αποτελεί ισχυρή ένδειξη εμβολιασμού για τον ιό SARS-CoV-2, τονίζει η Ελληνική Καρδιολογική Εταιρεία (ΕΚΕ).

Σημειώνει ότι οι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα πρέπει να έχουν υψηλή προτεραιότητα εμβολιασμού.

Με βάση τα τελευταία διεθνή επιστημονικά δεδομένα, η ΕΚΕ προτάσσει την αναγκαιότητα ανοσοποίησης του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων, τονίζοντας ότι όλοι οι ενήλικες οφείλουν να εμβολιαστούν.

Ειδικότερα η ΕΚΕ σημειώνει ότι τα άτομα που φαίνεται να κινδυνεύουν περισσότερο από δυσμενή έκβαση μετά από νόσηση και έχουν υψηλή προτεραιότητα εμβολιασμού είναι ασθενείς με χρόνια καρδιαγγειακά νοσήματα, καθώς και γενικότερα νοσήματα όπως:

Χρόνια καρδιαγγειακή νόσος (καρδιακή ανεπάρκεια, συγγενή καρδιοπάθεια, αρτηριακή υπέρταση με προσβολή οργάνων στόχου, ασθενείς με χρόνια ισχαιμική καρδιακή νόσο, κολπική μαρμαρυγή, περιφερική αγγειακή νόσο, φλεβική θρομβοεμβολική νόσο).

Χρόνια αναπνευστική νόσος, συμπεριλαμβανομένου του άσθματος, της χρόνιας η διαλειμματικής χρήσης στεροειδών, ανάγκης νοσηλειών, χρόνια βρογχίτιδα, εμφύσημα και κυστική ίνωση, διάμεση ίνωση και βρογχοπνευμονική δυσπλασία.

Χρόνια νεφρική νόσο σταδίου 3, 4, νεφρωσικό σύνδρομο, μεταμόσχευση νεφρού.

Χρόνια ηπατική νόσο, κίρρωση, χρόνια ηπατίτιδα.

Χρόνια νευρολογική νόσο, ΑΕΕ. Down’s Syndrome, πολλαπλή σκλήρυνση, επιληψία, άνοια, Parkinson’s disease, νόσο κινητικού νευρώνα.

Σακχαρώδης διαβήτης υπό φαρμακευτική ή απλά διαιτητική αγωγή.

Ανοσοκατασταλμένοι ασθενείς λόγω νόσου η χορηγούμενης θεραπείας (χημειοθεραπεία, μονοκλωνικά αντισώματα, θεραπεία ανοσοδιέγερσης, κορτικοειδή σε ισοδυναμία πρεδνιζόνης 20mg ή περισσότερο την ημέρα κατά τον τελευταίο μήνα).

Ασθενείς με ιστορικό αιματολογικής κακοήθειας (λέμφωμα, λευχαιμία, μυέλωμα, συστηματικό ερυθηματώδη λύκο, ρευματοειδή αρθρίτιδα και ψωρίαση που έχουν ανάγκη λήψης μακροχρόνιας θεραπείας).

Ασθενείς που θα λάβουν ανοσοκατασταλτική θεραπεία. Η χορηγούμενη ανοσοκατασταλτική θεραπεία μπορεί να επηρεάσει την ανταπόκριση στον εμβολιασμό.

Ασπληνία ή δυσλειτουργία σπληνός (συμπεριλαμβάνονται θαλασσαιμίες, δρεπανοκυτταρική αναιμία).

Νοσογόνος παχυσαρκία Body Mass Index ≥40 kg/m².

Σοβαρή ψυχική νόσος (σχιζοφρένεια, διπολικές διαταραχές).

Φροντιστές ατόμων υψηλού κινδύνου.

{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων