Home Επικαιρότητα Τα Παιδιά Μεταδίδουν την Covid-19 Περισσότερο… Αλλά Μολύνονται Λιγότερο
Τα Παιδιά Μεταδίδουν την Covid-19 Περισσότερο… Αλλά Μολύνονται Λιγότερο.

Τα Παιδιά Μεταδίδουν την Covid-19 Περισσότερο… Αλλά Μολύνονται Λιγότερο

Μια πρόσφατη κινεζική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο “The Lancet Infectious Disease” παρέχει νέες απαντήσεις, καθώς η κυβέρνηση επιβεβαιώνει την επιθυμία της να διατηρήσει τα σχολεία ανοιχτά, τόσο για κοινωνικούς όσο και για λόγους υγείας.

Σύμφωνα με επιδημιολόγους από το Ινστιντούτο Pasteur, τα παιδιά κινδυνεύουν περισσότερο να μεταδώσουν την Covid-19 ή να μολυνθούν στο οικογενειακό περιβάλλον από ό,τι στα σχολεία τους.

Πρώτα απ’ όλα, προκύπτει ότι σε ένα νοικοκυριό που πλήττεται από την Covid-19, τα παιδιά και οι έφηβοι είναι λιγότερο πιθανό από τους ηλικιωμένους να μολυνθούν με SARS-CoV-2.

Αυτό είναι επίσης το εύρημα που αντλήθηκε από μια γερμανική μελέτη που δημοσιεύθηκε στο ”Jama Pediatrics”, η οποία δείχνει οροεπιπολασμό τρεις φορές χαμηλότερο στα παιδιά και κίνδυνο τέσσερις φορές υψηλότερο, από τη θετική κατάσταση γονέα-αρνητικού παιδιού από εκείνη του αρνητικού γονέα-θετικού παιδιού.

Όμως, σύμφωνα με τη μεγάλη μελέτη που διεξήχθη στο λίκνο της επιδημίας στη Γουχάν, το γεγονός παραμένει ότι τα παιδιά που έχουν μολυνθεί είναι πιο πιθανό να μεταδώσουν τη μόλυνση στα αγαπημένα τους άτομα.

Αυτή η εργασία μοντελοποίησης πραγματοποιήθηκε από 27.101 σπίτια στη Γουχάν, όπου συγκεντρώθηκαν το 80% των περιπτώσεων της Covid-19 στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Οι συγγραφείς (Πανεπιστήμιο Χονγκ Κονγκ, Wuhan CDC, Σχολή Δημόσιας Υγείας Wuhan και Πανεπιστήμιο της Φλόριντα) προσπάθησαν να αξιολογήσουν τη δυνατότητα μετάδοσης για κάθε άτομο από ένα ξέσπασμα με μία ή περισσότερες περιπτώσεις που επιβεβαιώθηκαν από το εργαστήριο, μεταξύ 2 Δεκεμβρίου 2019 και 18 Απριλίου 2020.

Ένα νοικοκυριό ορίστηκε ως μια ομάδα ατόμων που ανήκουν στην ίδια οικογένεια, αλλά όχι απαραίτητα να μοιράζονται την ίδια στέγη.

Αυτό που ήταν σημαντικό για τους ερευνητές ήταν ότι υπήρχαν επαφές που θα μπορούσαν να αποτελέσουν επιδημικούς δεσμούς κατά την υπό εξέταση περίοδο.

Έφηβοι, λιγότερο σε κίνδυνο από τα μικρά παιδιά

Κινέζοι ερευνητές έχουν μετρήσει συνολικά 29.578 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις και 57.581 περιπτώσεις επαφής.

Το δευτερογενές ποσοστό επίθεσης σε ολόκληρη την κοινότητα και σε ολόκληρη την περίοδο εκτιμήθηκε στο 15,6%, υποθέτοντας μια μέση επώαση 5 ημερών και μια μέση μολυσματική περίοδος 22 ημερών ως βασική υπόθεση.

Αυτό το ποσοστό αναπαραγωγής μειώθηκε κατά 52% από τη στιγμή που εφαρμόστηκε μια πολύ αυστηρή πολιτική περιορισμού για να σπάσει τις αλυσίδες μετάδοσης εντός των σπιτιών.

Με βάση τη δουλειά τους στη χρονολογική σειρά έναρξης των συμπτωμάτων και στα θετικά τεστ, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω ήταν η ομάδα που κινδυνεύει περισσότερο για μόλυνση από SARS-CoV-2.

Σε παιδιά, αυτά κάτω του ενός έτους είναι πιο πιθανό να μολυνθούν από ό, τι αυτά ηλικίας 2 έως 5 ετών (σχετικός κίνδυνος 2.2) ή εκείνα των 6 έως 12 ετών (1.53).

Μέτρα που πρέπει να καθοριστούν όταν ένα παιδί μολυνθεί

Για τον ίδιο χρόνο έκθεσης, τα παιδιά και οι έφηβοι ήταν λιγότερο πιθανό να μολυνθούν από ένα μέλος του νοικοκυριού τους.

Αντίθετα, είχαν 58% μεγαλύτερο κίνδυνο να μολύνουν άλλα μέλη του ίδιου νοικοκυριού, από τους ενήλικες ηλικίας 60 ετών και άνω.

Επιπλέον, τα ασυμπτωματικά άτομα ήταν σχεδόν πέντε φορές λιγότερο μεταδοτικά από τα συμπτωματικά άτομα.

Σε συμπτωματικά άτομα, ο κίνδυνος μετάδοσης της νόσου είναι 42% υψηλότερος πριν εμφανιστούν τα συμπτώματα από ό,τι μετά.

«Αυτά τα δεδομένα έχουν σημαντικές επιπτώσεις στον σχεδιασμό και την εφαρμογή μέτρων για τον αποκλεισμό της μετάδοσης του SARS-CoV-2 σε σπίτια που πλήττονται από την ασθένεια», καταλήγουν οι συγγραφείς.

«Συγκεκριμένα, παρέχουν πολύτιμες πληροφορίες σχετικά με τα οφέλη του εμβολιασμού παιδιών», σε περίπτωση που τα εμβόλια εμποδίζουν τη μετάδοση.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων