Home Επικαιρότητα Ανασκόπηση Θεραπειών Κατά της Covid-19
Ανασκόπηση Θεραπειών Κατά της Covid-19.

Ανασκόπηση Θεραπειών Κατά της Covid-19

Η καταπολέμηση της πανδημίας Covid-19 δεν πραγματοποιείται μόνο με τα εμβόλια.

Οι στρατηγικές θεραπείας ή η πρόληψη με φάρμακα για σοβαρές μορφές μόλυνσης, εξελίσσονται από την αρχή της πανδημίας και οι προσεγγίσεις είναι άφθονες σήμερα.

Υπό την πίεση της κρίσης, η παγκόσμια έρευνα οδηγεί σε ένα βάθρο θεραπευτικών ανακαλύψεων με διαρκή ανανέωση.

Η πανδημία οδήγησε στην ταχεία υλοποίηση πολυάριθμων θεραπευτικών ερευνητικών έργων που βασίζονται είτε στην επαναχρησιμοποίηση παλαιών μορίων, είτε σε καινοτόμα μόρια.

Σε αυτό το πλαίσιο, πολυάριθμες κλινικές δοκιμές έχουν εγκριθεί και ξεκινήσει παγκόσμια. Μικρό πανόραμα ορισμένων μορίων που έχουν αναφερθεί στη διεθνή επιστημονική επικαιρότητα.

Αντιφλεγμονώδη και αντικυτοκίνες

Το tocilizumab είναι ένα αντίσωμα (Ab) που στρέφεται εναντίον ανασυνδυασμένων εξανθρωπισμένων μονοκλωνικών υποδοχέων της ιντερλευκίνης-6 (IL-6), μιας προ-φλεγμονώδους κυτοκίνης.

Ενδείκνυται για τη θεραπεία διαφόρων αυτοάνοσων φλεγμονωδών παθήσεων (αρθρίτιδα, κ.λπ.), δίνει αντίθετα αποτελέσματα για την «κυτοκίνη καταιγίδα» που χαρακτηρίζει σοβαρές μορφές Covid.

Συνήθως περιορίζεται η πιθανή χρήση του σε στοχευμένες καταστάσεις.

Η δοκιμή με το sarilumab ( που ενδείκνυται για τη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας), ένα ανάλογο της tocilizumab, διακόπηκε λόγω έλλειψης οριστικών αποτελεσμάτων.

Ομοίως, οι ελπίδες που βασίζονται στο anakinra, έναν ανταγωνιστή των υποδοχέων IL 1α και 1β, ήταν απογοητευτικές: η υπερβολική θνησιμότητα προκάλεσε την αναστολή του.

Δύο δοκιμές με σήμανση PNR προσελκύουν την προσοχή: εστιάζουν στο nangibotide και το ABX464.

Σε εξέλιξη διεξάγεται μελέτη φάσης IIa για το nangibotide σε ασθενείς με σοβαρές μορφές Covid. Αυτό το μόριο, το οποίο αρχικά δοκιμάστηκε έναντι σηπτικού σοκ, αναστέλλει την προ-φλεγμονώδη οδό σηματοδότησης TREM-1 και ενδείκνυται σε σοβαρές μορφές Covid-19.

Η εταιρεία Abivax διεξάγει μια δοκιμή (MiR-AGE) στο ABX464, ένα πολλά υποσχόμενο μόριο σε διάφορους θεραπευτικούς τομείς.

Χορηγείται από το στόμα για ένα μήνα, και αυτό το αντιφλεγμονώδες προλαμβάνει και θεραπεύει την «κυτοκίνη» και την υπερφλεγμονή που οδηγεί σε σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας και έχει επίσης δράση αναγέννησης ιστών. Τα αποτελέσματα αναμένονται εντός δύο μηνών.

Φυσικά, ας υπογραμμίσουμε το ενδιαφέρον της δοκιμής CoViTrial: με την ονομασία PNR, βασίζεται στη χορήγηση υψηλής δόσης βιταμίνης D, μιας στεροειδούς ορμόνης που ρυθμίζει την παραγωγή διαφόρων αντιφλεγμονωδών και αντιμικροβιακών πρωτεϊνών, παίζοντας ανασταλτικό ρόλο στο σύστημα ρενίνης-αγγειοτενσίνης (ο υποδοχέας ACE2 είναι το σημείο εισόδου του ιού στο σώμα).

Τέλος, οι εγχύσεις μεσεγχυματικών βλαστικών κυττάρων που προέρχονται από τον ομφάλιο λώρο, και στη συνέχεια καλλιεργήθηκαν, μειώνουν τον αριθμό των θανάτων, καθώς και τον χρόνο ανάρρωσης των ασθενών με σοβαρές μορφές, με περίπου 90% ανάρρωση από σοβαρές μορφές της λοίμωξης.

Αυτά τα κύτταρα ρυθμίζουν ανοσολογικές και φλεγμονώδεις αντιδράσεις. Η χορήγηση τους με ενδοφλέβια έγχυση δεν προκαλεί σημαντική ιατρογενή δράση.

Αντιιικά

Το remdésivir είναι ένα αντιικό που χρησιμοποιήθηκε για την επανατοποθέτηση του IV που αποκτήθηκε τον Ιούλιο του 2020 υπό όρους ευρωπαϊκής άδειας κυκλοφορίας για τη θεραπεία της Covid σε ασθενείς με πνευμονία και θεραπεία με οξυγόνο.

Στη Γαλλία, η χρήση αυτού του φαρμακευτικού προϊόντος για το post-ATU σταμάτησε τον Οκτώβριο, αφού ο ΠΟΥ δημοσίευσε τα αποτελέσματα μιας ενδιάμεσης ανάλυσης της διεθνούς δοκιμής SOLIDARITY σε τέσσερα επανατοποθετημένα αντιιικά: υδροξυχλωροκίνη, λοπιναβίρη / ριτοναβίρη, remdesivir, ιντερφερόνη-βήτα1α (πιθανώς σε συνδυασμό με λοπιναβίρη / ριτοναβίρη) έναντι φροντίδας ρουτίνας.

Κανένα από αυτά τα φάρμακα δεν μείωσε σημαντικά τη θνησιμότητα των σοβαρών μορφών του Covid-19, την έναρξη του αερισμού ή τη διάρκεια της νοσηλείας σε σύγκριση με την τυπική περίθαλψη.

Η ιβερμεκτίνη, που έχει συνταγογραφηθεί ως αντιπαρασιτικό για περισσότερα από τριάντα χρόνια, ήταν κάποτε ένας εξαιρετικός υποψήφιος για τον αντι-κορωνοϊό, αφού μια αυστραλιανή μελέτη που δημοσιεύθηκε τον περασμένο Απρίλιο ανέφερε ότι in vitro, το ιικό φορτίο των κυττάρων που είχαν μολυνθεί με το SARS-CoV-2 και αντιμετωπίστηκαν με αυτό το μόριο μειώθηκε κατά συντελεστή 5.000 φορές σε 48 ώρες!

Ο ενθουσιασμός ήταν σύντομος επειδή αυτά τα αποτελέσματα ελήφθησαν με επίπεδα ιβερμεκτίνης 35 φορές υψηλότερα από το αποδεκτό όριο στους ανθρώπους.

Μεταγενέστερες κλινικές μελέτες, με συνηθισμένες συγκεντρώσεις, ήταν ασαφείς, αλλά διεξάγονται περισσότερες δοκιμές.

Το molnupiravir (Laboratoire Merck), ενεργό παράγωγο νουκλεοσιδίου έναντι ιών RNA και αρχικά σχεδιασμένο για τη θεραπεία της γρίπης, μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης σοβαρής μορφής Covid, αποτρέπει τη μετάδοση του HIV και μειώνει τη διάρκεια του μολυσματικού σταδίου.

Οι κλινικές δοκιμές της Φάσης II / III βρίσκονται σε εξέλιξη σε νοσοκομειακά άτομα, με αναμενόμενα αποτελέσματα τον Μάιο ’21.

Ωστόσο, η χρήση αυτού του μορίου θα μπορούσε να έχει τα όριά του, επειδή είναι γνωστό ως μεταλλαξιογόνο.

Το Institut Pasteur εργάζεται για την κλοφοκτόλη, ένα από του στόματος αντιβιοτικό που κυκλοφορεί στη Γαλλία από το 2005 (Octofen) για τη θεραπεία καλοήθων αναπνευστικών λοιμώξεων.

Εάν επιβεβαιωθεί η κλινική αποτελεσματικότητα αυτού του ιοκτόνου που στοχεύει τα δύο σημεία εισόδου του ιού στα κύτταρα, θα μπορούσε να διατεθεί γρήγορα στην αγορά με διπλό αποτέλεσμα:

Λαμβανόμενο στα πρώτα σημάδια μόλυνσης, μειώνει το ιικό φορτίο και περιορίζει τη μετάδοση και αργότερα, μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης σοβαρής μορφής του Covid-19.

Πολυ- και μονοκλωνικά αντισώματα

Η παθητική ανοσοθεραπεία φέρνει γρήγορα στα μολυσμένα άτομα, αντισώματα που παραμένουν μερικές εβδομάδες στο σώμα του και περιορίζουν τη σοβαρότητα της λοίμωξης.

Σε αρκετές χώρες η χρήση πλάσματος από ασθενείς που ανέρρωσαν επιτρέπεται: αυτή η στρατηγική φαίνεται να έχει τη σημασία της σε άτομα με έμφυτη ή επίκτητη ανεπάρκεια σε Β λεμφοκύτταρα.

Τα οφέλη είναι ιδιαίτερα σημαντικά εάν η ασθένεια είναι ήπια και έχει περιορισμένη αποτελεσματικότητα μόνο όσον αφορά την πολύπλοκη εφαρμογή της.

Η Αργεντινή έχει εγκρίνει έναν ορό με βάση πολυκλωνικά αντισώματα ιπποειδών που παράγονται με ένεση αλόγων με πρωτεΐνη SARS-CoV-2, ακίνδυνη για αυτά, αλλά η οποία προκαλεί τη μαζική παραγωγή εξουδετερωτικών μονοκλωνικών αντισωμάτων.

Στη Γαλλία, το Xenothera Laboratory έχει σχεδιάσει μια θεραπεία με ένα προστατευτικό πολυκλωνικό κοκτέιλ αντισωμάτων που μιμείται την ανθρώπινη ανταπόκριση κατά των λοιμώξεων SARS-CoV-2: με ετικέτα PNR, το Xav-19 βρίσκεται στη φάση δοκιμής (δοκιμή Polycor).

Οι μονοκλωνικές θεραπείες που βασίζονται σε αντισώματα αποτελούνται από αντι-SARS-CoV-2 αντισώματα από ασθενείς που είχαν Covid, συντέθηκαν σε ποσότητα με γενετική μηχανική και στη συνέχεια εγχύθηκαν σε νεο μολυσμένα άτομα για να περιορίσουν την αντιγραφή του ιού.

Σχεδιασμένα από την αμερικανική εταιρεία βιοτεχνολογίας Regeneron, σε συνεργασία με τη Roche Laboratory, συνδυάζουν δύο μονοκλωνικά αντισώματα (casirivimab, imdevimab), ανασυνδυασμένο IgG1 που στοχεύει την πρωτεΐνη S του ιού.

Παρόμοια με προηγούμενα αντισώματα, το bamlanivimab(LY-CoV555) από την Lilly χορηγείται ως εφάπαξ έγχυση 700 mg IV το συντομότερο δυνατό μετά από θετικό ιικό τεστ και εντός 10 ημερών από την έναρξη των συμπτωμάτων.

Το FDA έχει χορηγήσει άδεια σε αυτά τα δύο φάρμακα υπό όρους, στη θεραπεία ήπιων έως μέτριων μορφών Covid με υψηλό κίνδυνο σοβαρής μορφής ή / και νοσηλείας.

Η αποτελεσματικότητά τους συνεχίζει να αξιολογείται (π.χ. δοκιμή ανάκτησης) πριν από την πιθανή τελική έγκριση.

Τα παραπάνω ήταν μια επισκόπηση των πολλών αντι-Covid φαρμάκων στη διαδικασία της επανατοποθέτησης ή της ανάπτυξης.

Υπάρχουν επίσης πολλές απογοητευτικές προσεγγίσεις. Επιπλέον, σε καθημερινή βάση ή σχεδόν, νέα στοιχεία δίνουν ελπίδα για καινοτόμες θεραπείες στην πανδημία.

Για να παραμείνουμε σε δύο παραδείγματα, η ανακάλυψη του ρόλου της χοληστερόλης στην ιική εισβολή και το ίσως προστατευτικό αποτέλεσμα των φαρμάκων που μειώνουν τα λιπίδια, θα μπορούσαν να οδηγήσουν στον σχεδιασμό φαρμάκων κατά του κορωνοϊού με βάση αυτό το απλό φαρμακολογικό σκεπτικό και η κολχικίνη, σύμφωνα με μια καναδική μελέτη, θα μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο προόδου σε μια σοβαρή μορφή Covid.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων