Home Επικαιρότητα Ανάπτυξη Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ταχεία Διάγνωση του Κορωνοϊού από Αξονικές Τομογραφίες
Ανάπτυξη Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ταχεία Διάγνωση του Κορωνοϊού από Αξονικές Τομογραφίες.

Ανάπτυξη Συστήματος Τεχνητής Νοημοσύνης για την Ταχεία Διάγνωση του Κορωνοϊού από Αξονικές Τομογραφίες

Το Εθνικό Δίκτυο Υποδομών Τεχνολογίας και Έρευνας (ΕΔΥΤΕ) υλοποιεί την ανάπτυξη μιας γρήγορης και αξιόπιστης διαγνωστικής μεθόδου για την ανίχνευση του κορωνοϊού και της Covid-19, βασισμένης στην Τεχνητή Νοημοσύνη/Βαθιά Μάθηση και στην ανάλυση αξονικών τομογραφιών θώρακα των εξεταζόμενων.

Η μέθοδος μπορεί να βελτιώσει την αποτελεσματικότητα της διάγνωσης, ειδικά στα πρώτα στάδια, αλλά και της αξιολόγησης της θεραπείας των ασθενών, και να αποτελέσει σημαντικό βοήθημα στις εργαστηριακές εξετάσεις αντίστροφης μεταγραφής αλυσιδωτής αντίδρασης πολυμεράσης (μοριακό τεστ RT-PCR).

Για την υλοποίηση του συστήματος χρησιμοποιούνται απεικονιστικές εξετάσεις, οι οποίες έχουν αποθηκευτεί στο Κέντρο Δεδομένων Υγείας της ΕΔΥΤΕ (έργο HARMONΙ), σύμφωνα με μνημόνιο συνεργασίας που έχει υπογραφεί με το υπουργείο Υγείας.

Στο πλαίσιο του έργου δημιουργείται ένα σύνολο δεδομένων εκπαίδευσης με ανωνυμοποιημένες αξονικές τομογραφίες, όπου η κάθε αξονική αποτελείται από μια ακολουθία δισδιάστατων ψηφιακών εικόνων.

Το σύνολο δεδομένων χρησιμοποιείται για την εκπαίδευση ενός συστήματος βαθιάς μάθησης, έτσι ώστε «διαβάζοντας» μια αξονική, το σύστημα να αποφαίνεται για την ύπαρξη Covid-19 ή όχι σε αυτήν, παρέχοντας παράλληλα πληροφορίες για τη δομή και τα στοιχεία που βασίστηκε για την εκάστοτε πρότασή του.

Το τωρινό σύνολο εκπαίδευσης περιλαμβάνει 1.500 αξονικές τομογραφίες, ενώ διαρκώς αυξάνεται, μιας και η ικανότητα ενός τέτοιου συστήματος βαθιάς μάθησης να παρέχει πολύ καλή διάγνωση, βασίζεται στην εκπαίδευσή του με όσο το δυνατόν μεγαλύτερο και αντιπροσωπευτικότερο δείγμα των περιπτώσεων Covid-19 στη χώρα μας.

{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων