Home Επικαιρότητα Νέα Μετάλλαξη του Κορωνοϊού Βρέθηκε στη Νότια Αφρική
Νέα Μετάλλαξη του Κορωνοϊού Βρέθηκε στη Νότια Αφρική

Νέα Μετάλλαξη του Κορωνοϊού Βρέθηκε στη Νότια Αφρική

Μια μετάλλαξη του κορωνοϊού που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική είναι πιο προβληματική από τη μετάλλαξη που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ο υπουργός Υγείας της Βρετανίας, καθώς και τα δύο στελέχη εξαπλώνονται γρήγορα.

Ο υπουργός Υγείας Matt Hancock είπε στο BBC ότι η μετάλλαξη που βρέθηκε στη Νότια Αφρική ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική.

«Ανησυχώ απίστευτα για τη νοτιοαφρικανική μετάλλαξη και γι’ αυτό αναλάβαμε δράση για να περιορίσουμε όλες τις πτήσεις από τη Νότια Αφρική», είπε στο πρόγραμμα «Σήμερα» του BBC.

«Αυτό είναι ένα πολύ, πολύ σημαντικό πρόβλημα … και είναι ακόμη σημαντικότερο από τη νέα μετάλλαξη που βρέθηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο.»

Και οι δύο χώρες αντιμετωπίζουν αύξηση των μολύνσεων Covid-19, οι οποίες έχουν αποδοθεί σε μεγάλο βαθμό σε μεταλλάξεις στον ιό.

Η νέα μετάλλαξη του Ηνωμένου Βασιλείου εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Κεντ, στη νοτιοανατολική Αγγλία, τον Δεκέμβριο.

Οι αρχές του Ηνωμένου Βασιλείου προειδοποίησαν τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας για την εμφάνισή της.

Οι ειδικοί σημειώνουν ότι ενώ η νέα μετάλλαξη εξαπλώνεται πιο εύκολα, αυτό δεν φαίνεται να την καθιστά θανατηφόρα.

Ωστόσο, τα νοσοκομεία του Ηνωμένου Βασιλείου βρίσκονται υπό πίεση από μια δραματική αύξηση των λοιμώξεων και των εισαγωγών.

Αποτελεσματικότητα εμβολίων

Έχουν τεθεί ερωτήματα σχετικά με το πώς θα λειτουργήσουν τα εμβόλια του κορωνοϊού ενάντια στις νέες μεταλλάξεις.

Αρκετοί ειδικοί δήλωσαν ότι περιμένουν τα εμβόλια – όπως αυτά της Pfizer και της BioNTech, και του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης / AstraZeneca – να προστατεύσουν από τα νέα στελέχη.

Νωρίτερα τον Δεκέμβριο, ο επικεφαλής επιστήμονας του ΠΟΥ, Δρ. Soumya Swaminathan προσπάθησε να μετριάσει τους φόβους για τις μεταλλάξεις, λέγοντας στο BBC ότι ήταν «πολύ απίθανο» οι τελευταίες μεταλλάξεις να προκαλέσουν τη μη λειτουργία των τρεχόντων εμβολίων.

Ο ΠΟΥ δήλωσε ότι απαιτούνται περαιτέρω έρευνες «για να κατανοήσουμε τον αντίκτυπο συγκεκριμένων μεταλλάξεων στις ιικές ιδιότητες και την αποτελεσματικότητα των διαγνωστικών, των θεραπευτικών και των εμβολίων».

Ο Δρ. John Bell του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης δήλωσε, ωστόσο, ότι η μετάλλαξη που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική ήταν ανησυχητική ως προς αυτό.

«Και τα δύο νέα στελέχη έχουν πολλαπλές, διαφορετικές μεταλλάξεις σε αυτά, οπότε δεν είναι μία μετάλλαξη», δήλωσε στο Times Radio.

«Και οι μεταλλάξεις που σχετίζονται με τη νοτιοαφρικανική μορφή είναι πραγματικά πολύ σημαντικές αλλαγές στη δομή της πρωτεΐνης του ιού».

Ανέφερε ότι υπήρχαν ερωτήσεις σχετικά με το εάν τα εμβόλια Pfizer / BioNTech και Oxford University / AstraZeneca θα «απενεργοποιηθούν» παρουσία τέτοιων μεταλλάξεων.

«Η ομάδα πίσω από τον εμβολιασμό του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης διερεύνησε την επίδραση των μεταλλάξεων στο εμβόλιο», δήλωσε, προσθέτοντας ότι εκείνος θεωρεί πως το εμβόλιο θα εξακολουθεί να είναι αποτελεσματικό ενάντια στο στέλεχος που εντοπίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο, αλλά ήταν πιο αβέβαιος για αυτό που εντοπίστηκε στη Νότια Αφρική.

Ωστόσο, δήλωσε στον ραδιοφωνικό σταθμό ότι εάν το εμβόλιο δεν λειτουργήσει σε αυτήν τη μετάλλαξη, τότε είναι πιθανό τα εμβόλια να μπορούν να προσαρμοστούν και αυτό δεν θα διαρκέσει ένα χρόνο.

Η παραλλαγή που εντοπίστηκε αρχικά στο Ηνωμένο Βασίλειο έχει επίσης ανακαλυφθεί σε ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, με αποτέλεσμα πολλά έθνη να απαγορεύουν πτήσεις από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Από την πλευρά του, το Ηνωμένο Βασίλειο έχει απαγορεύσει επισκέπτες από τη Νότια Αφρική.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων