Home Επικαιρότητα Διεξαγωγή Κλινικών Δοκιμών για Εμβόλιο της Γρίπης που Προέρχεται από Φυτό
Διεξαγωγή Κλινικών Δοκιμών για Εμβόλιο της Γρίπης που Προέρχεται από Φυτό

Διεξαγωγή Κλινικών Δοκιμών για Εμβόλιο της Γρίπης που Προέρχεται από Φυτό

Η καναδική εταιρεία Medicago διενήργησε δύο δοκιμές Φάσης 3 για ένα τετραδύναμο εμβόλιο γρίπης που προέρχεται από φυτό τύπου καπνού που ονομάζεται Nicotiana benthamiana.

Αυτό το υποψήφιο εμβόλιο έχει αποδειχθεί ότι είναι ανοσογονικό, ιδιαίτερα έναντι του στελέχους Η3Ν2 που είναι συνήθως δύσκολο να ελεγχθεί.

Η ομάδα του Κεμπέκ δημοσίευσε στο “The Lancet” δύο τυχαιοποιημένες δοκιμές φάσης 3 για αυτόν τον τύπο εμβολίου η πρώτη σε περισσότερους από 10.000 ενήλικες ηλικίας 18 έως 64 ετών και η δεύτερη σε σχεδόν 13.000 άτομα ηλικίας ≥ 65 ετών.

Τα αποτελέσματα είναι ενθαρρυντικά.

Η ιδέα της εταιρείας είναι η χρήση ζωντανών φυτών ως βιοαντιδραστήρων για την παραγωγή ενός μη μολυσματικού σωματιδίου που μιμείται τον ιό στόχο.

Εκτός από τη γρίπη, η Medicago αναπτύσσει διαφορετικούς τύπους εμβολίων χρησιμοποιώντας την αποκλειστική τεχνολογία Proficia, συμπεριλαμβανομένης της Covid-19.

Παρόλο που η πρώτη δοκιμή δεν πληρούσε το πρωταρχικό κριτήριο της αποτελεσματικότητας του 70%, το εμβόλιο κατά της γρίπης ωστόσο απέτρεψε το 35,1% των αναπνευστικών ασθενειών λόγω των στοχευμένων στελεχών.

«Συγκριτικά, η αποτελεσματικότητα του εμβολίου κατά της γρίπης για την περίοδο 2017-18 ήταν 15% στο Ηνωμένο Βασίλειο, με πολύ χαμηλή αποτελεσματικότητα έναντι του H3N2, του στελέχους που κυκλοφόρησε κατά πλειοψηφία», δήλωσε σε ένα άρθρο ο John Tregoning, ειδικός για τις μολυσματικές ασθένειες στο Imperial College στο Λονδίνο.

Το εμβόλιο αποδείχθηκε επίσης ανοσογονικό, αλλά μόνο το στέλεχος H3N2 τετραπλασίασε το επίπεδο του τίτλου αναστολής αιμοσυγκόλλησης.

Όσον αφορά τη δεύτερη δοκιμή σε ηλικιωμένα άτομα, αποκάλυψε ότι το εμβόλιο είναι εξίσου προστατευτικό με το συγκριτικό, με σχετική προληπτική αποτελεσματικότητα 8,8%, χωρίς να προσδιορίζεται η αποτελεσματικότητα σε απόλυτη τιμή του τελευταίου.

Τι όφελος μπορεί να αποφέρει ένα εμβόλιο γρίπης που παράγεται από φυτά;

Ενώ το εμβόλιο μπορεί να διαφέρει από τα κυκλοφορούντα στελέχη, ιδίως για ιούς H3N2, ο αρθρογράφος υπενθυμίζει ότι οι τελευταίοι έχουν γίνει πολύ εξανθρωπισμένοι, δηλαδή πολύ ικανοί να μολύνουν ανθρώπινα κύτταρα.

Ωστόσο, όταν καλλιεργείται σε αυγά κοτόπουλου, ο ιός μπορεί να προσαρμοστεί σε υποδοχείς σε ζωικά κύτταρα, γεγονός που μπορεί να οδηγήσει σε αλλαγή της αλληλουχίας της αντιγονικής αιμοσυγκολλητίνης που χρησιμοποιείται για να εισέλθει.

Έτσι, η αιμοσυγκολλητίνη που προέρχεται από το αυγό μπορεί να είναι διαφορετική από εκείνη του κυκλοφορούντος Η3Ν2, καθιστώντας τα αντισώματα που αναπτύσσονται έναντι του στελέχους εμβολίου λιγότερο ικανά να εξουδετερώσουν τον ιό.

Για να αντιμετωπιστεί αυτό το πρόβλημα, έχουν αναπτυχθεί δύο εναλλακτικές τεχνικές παραγωγής: από τα κύτταρα εντόμων έως τη δημιουργία ανασυνδυασμένης πρωτεΐνης (Flubock, Protein Sciences-Sanofi) και από κυτταρικές σειρές θηλαστικών για την καλλιέργεια του ιού (Flucelvax , Seqirus).

Ένα από τα προβλήματα με τη χρήση φυτών σε πανδημίες είναι η ταχύτητα με την οποία μπορεί να δημιουργηθεί υλικό, τόσο για τον φορέα Agrobacterium όσο και για τη διαμόλυνση των φυτών.

 

Αλλά αυτό δεν φαίνεται ανυπέρβλητο, καθώς η Medicago έχει ήδη ξεκινήσει μια δοκιμασία φάσης 1 εναντίον της Covid-19.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων