Home Επικαιρότητα Το Μεγάλο Επίτευγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν Μέσω Πανδημίας
Το Μεγάλο Επίτευγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν Μέσω Πανδημίας.

Το Μεγάλο Επίτευγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας εν Μέσω Πανδημίας

«Κανένας συμπολίτης μας δεν περιμένει για κρεβάτι ΜΕΘ και αυτό είναι ένα μεγάλο επίτευγμα του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ)», είπε ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την διάρκεια ενημέρωσης για την κατάσταση του ΕΣΥ και την παρουσίαση σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη Θεσσαλονίκη, η οποία δοκιμάζεται σκληρά από την πανδημία.

Σύμφωνα με στοιχεία του ΑΠΘ, η θετικότητα αγγίζει το 32%, υπάρχει μεγάλη διασπορά στην κοινότητα και το σύστημα υγείας βρίσκεται στο «κόκκινο».

«Η κατάσταση αυτή πρέπει να προβληματίσει όλους μας για τον τρόπο που συμπεριφερθήκαμε τον τελευταίο καιρό και πως επεκτάθηκε η νόσος», είπε ο υπουργός.

Δέκα μήνες τώρα αγωνιζόμαστε για την αντιμετώπιση της πανδημίας, όλοι μαζί σαν μια γροθιά, είπε ο κ. Κικίλιας, παρουσιάζοντας τις ενέργειες που έγιναν μέχρι τώρα, για τη θωράκιση του συστήματος υγείας.

«Ενώ κραταιά συστήματα υγείας σε όλο τον κόσμο έχουν καταρρεύσει και μεγάλες πλούσιες χώρες δεν άντεξαν τη δύναμη της πανδημίας, το ΕΣΥ είναι εδώ και προσφέρει υπηρεσίες σε όλους αυτούς που έχουν ανάγκη», είπε.

«Η δύναμή μας απέναντι στον κορωνοιό είναι να προσέξουμε γιατί έχει διασπαρεί στην κοινότητα, γιατί νοσούν οι συμπολίτες μας, και όχι ποιες είναι οι δυνατότητες στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, το οποίο αποδεικνύει περίτρανα ότι μπορεί να αντέξει και οι άνθρωποι του έχουν άλλο μέταλλο, άλλη προσωπικότητα, άλλη ψυχή και είναι εκεί για να στηρίξουν όλους τους ασθενείς.

Το ΕΣΥ αυτούς τους μήνες πέρασε εξετάσεις με πολύ μεγάλη επιτυχία», είπε ο κ. Κικίλιας.

Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στο προσωπικό του ΕΣΥ, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει με τη συμπεριφορά μας να τους προστατεύσουμε για να αντέξουν και παίρνοντας τον λόγο η καθηγήτρια Πνευμονολογίας – Εντατικής Θεραπείας του ΕΚΠΑ, Αναστασία Κοτανίδου διαβεβαίωσε ότι:

«Εμείς οι υγειονομικοί θα κάνουμε ότι είναι δυνατό για να μην υπάρχει ούτε ένας άνθρωπος ο οποίος θα μείνει χωρίς περίθαλψη».

Όπως είπε η κ. Κοτανίδου «για πρώτη φορά εν μέσω της πρωτοφανούς αυτής υγειονομικής κρίσης γίνονται βήματα τα οποία είναι όχι απλώς θετικά αλλά άριστα για τον τομέα της Εντατικής Θεραπείας», καθώς ένα διαχρονικό θέμα ήταν η έλλειψη κλινών ΜΕΘ και προσωπικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε ο υπουργός Υγείας:

Υγειονομικός χάρτης

Τον Σεπτέμβριο του 2019 το σύστημα υγείας είχε 88.690 εργαζόμενους και το Νοέμβριο του 2020, 100.984.

Κλίνες ΜΕΘ

Τον Ιούλιο 2019 λειτουργούσαν 557 και το Νοέμβριο 2020, λειτουργούν 1.082 και μέχρι τέλος έτους θα προστεθούν άλλες 234 κλίνες ΜΕΘ.

Οι κενές κλίνες ΜΕΘ ανέρχονται σε 297 σε όλη την επικράτεια, τι στιγμή που κάθε χρόνο τους μήνες Οκτώβριο – Νοέμβριο, όπως είπε ο υπουργός, οι αναμονές την ημέρα άγγιζαν τους 30 με 35 ασθενείς.

Ταυτόχρονα είπε ο υπουργός, αναπτύχθηκαν και απλές κλίνες Covid-19, συνολικά 4.590.

Επίσης στη μάχη αντιμετώπισης της πανδημίας μπήκε και η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) με 224 Κέντρα Υγείας και περιφερειακά ιατρεία.

Σημείωσε με έμφαση ότι το 30,03 % των τεστ Covid-19 γίνεται σε δομές της ΠΦΥ.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 2 εκατ. τεστ (PCR και rapid). Οι κινητές ομάδες του ΕΟΔΥ έχουν διενεργήσει 450.000 τεστ σε 13.500 αποστολές.

Στη μάχη θα μπουν και οι ιδιώτες γιατροί και είναι «εξαιρετικά σημαντικό να βοηθήσουν και εντός ΕΣΥ πλέον», είπε ο κ. Κικίλιας.

Εξήγησε ότι υπάρχει επιχειρησιακό σχέδιο το οποίο προβλέπει και μεταφορές ασθενών από την μία υγειονομική περιφέρεια στην άλλη.

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορωνοϊός

Το ΕΣΥ δεν είναι μόνο κορωνοϊός είπε ο υπουργός.

Τον προηγούμενο μήνα μέσα στην πανδημία πραγματοποιήθηκαν στα νοσοκομεία όλης της χώρας, 516.379 εξετάσεις ασθενών στα τακτικά εξωτερικά ιατρεία, 285.802 εξετάσεις στα τμήματα επειγόντων περιστατικών, 40.032 χειρουργεία και 50.114 εξετάσεις ασθενών στην ολοήμερη λειτουργία.

Ανάπτυξη σχεδίου στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη βρίσκεται σε εξέλιξη σχέδιο έκτακτης ανάγκης τριών φάσεων.

Τον Αύγουστο του 2020 αναπτύχτηκαν 43 κλίνες ΜΕΘ Covid-19, στην επόμενη φάση, Οκτώβριος 2020, αναπτύχτηκαν επιπλέον 75 κλίνες ΜΕΘ Covid-19 και στην τρίτη φάση, Νοέμβριος 2020, μετατρέπονται 50 κλίνες ειδικών μονάδων σε κλίνες ΜΕΘ με εξοπλισμό από το στρατηγικό απόθεμα του Yπουργείου Yγείας που είχε ετοιμαστεί τους τελευταίους μήνες. Σήμερα οι ΜΕΘ Covid-19 και non Covid-19 είναι 233.

«Το σύστημα υγείας στη Θεσσαλονίκη δέχεται πολύ μεγάλη πίεση, όπου κάποιοι έσπευσαν να πουν ότι θα αφήσουμε τον κόσμο αβοήθητο ή επιλέγουμε ποιους διασωληνώνουμε ή μπαίνουν στις ΜΕΘ.

Αφόρητα ντροπιαστικά fake news που παίζουν με την ανθρώπινη ζωή. Το Υπουργείο Υγείας εκπόνησε ειδικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης.

Δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτήν τη σκληρή μάχη να μείνουν όρθια τα νοσοκομεία και να αντέξουν την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις», είπε ο υπουργός.

Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού

Η κ. Κοτανίδου, ευχαρίστησε όλους τους εργαζόμενους στο ΕΣΥ που νυχθημερόν δίνουν μάχη για την ζωή των ανθρώπων.

«Σε αυτήν την πρωτοφανή υγειονομική κρίση το ΕΣΥ είναι ο πυλώνας του συστήματος υγείας στην Ελλάδα και βασικά η καρδιά του είναι οι ΜΕΘ, οι οποίες καλούνται 24 ώρες το 24ωρο, 7 ημέρες την εβδομάδα να αντιμετωπίζουν τα δύσκολα περιστατικά.

Οι ΜΕΘ δεν είναι ένας χώρος όπου ο ασθενής μπαίνει για να καταλήξει εν ηρεμία, είναι ένας χώρος στον οποίο ο άρρωστος μπαίνει για να βγει υγιής.

Έχουν ακουστεί πολλά, ότι στις ΜΕΘ η θνητότητα είναι τεράστια, αυτό είναι ένα τεράστιο ψέμα».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσίασε, από την αρχή της πανδημίας μέχρι τώρα έχουν νοσηλευτεί πάνω από 900 ασθενείς και ήδη πάνω από 330 έχουν βγει σε άριστη κατάσταση από τις ΜΕΘ.

«Δυστυχώς υπάρχει ένα ποσοστό ασθενών που δεν τα κατάφερε, αυτό όμως σε σχέση με τα διεθνή ποσοστά είναι εξαιρετικό.

Η θνητότητα στις ΜΕΘ στην Ελλάδα σε βαριά περιστατικά κυμαίνεται 35 με 37% και αυτό το ποσοστό οφείλεται στο εξαιρετικά εκπαιδευμένο προσωπικό.

Επίσης η θνητότητα στην Ελλάδα είναι περίπου 60 ασθενείς ανά εκατ. πληθυσμού, που είναι εξαιρετικά χαμηλή σε σχέση με τις υπόλοιπες προηγμένες χώρες της Βόρειας Ευρώπης και της Β. Αμερικής».

Εμβόλιο

Υποδέχθηκε όλος ο πλανήτης την είδηση για το εμβόλιο της Pfizer με πολύ μεγάλη αισιοδοξία, είπε ο υπουργός.

Τόνισε ότι η Ελλάδα συμμετέχει στην ευρωπαϊκή προσπάθεια για την προμήθεια εμβολίων. «Θα έχει το εμβόλιο όποτε θα το έχει και η υπόλοιπη Ευρώπη», είπε.

Εξήγησε ότι θα εμβολιαστούν, σύμφωνα με τις οδηγίες της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, πρώτα οι υγειονομικοί και οι ευπαθείς ομάδες και μετά ο υπόλοιπος πληθυσμός.

«Αυτό θα μας δώσει τη δυνατότητα να έρθουμε σε μια μερική κανονικότητα και φυσικά αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ρίξουμε τις άμυνες μας και να μην προσέχουμε τους επόμενους μήνες, αλλά αντίθετα πρέπει να πάρουμε κουράγιο και δύναμη για να κάνουμε ακόμα πιο ισχυρή προσπάθεια και να προφυλάξουμε τις ευπαθείς ομάδες μέχρις ότου έρθουν τα εμβόλια».

Ο υπουργός είπε ότι είναι το τέταρτο εμβόλιο, αυτό της Pfizer, που έρχεται σε συμφωνία η Ε.Ε. και βάση αλγόριθμου και ποσοστό πληθυσμιακό η κάθε χώρα της Ε.Ε. θα προμηθεύεται τον ανάλογο αριθμό δόσεων εμβολίου.

Εκπονείται ένα σημαντικό σχέδιο με κέντρα εμβολιασμού, που θα ανακοινωθεί την επόμενη εβδομάδα, είπε ο κ. Κικίλιας.

Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θα είναι απόλυτα ασφαλή

«Τα εμβόλια τα οποία θα έρθουν θεωρούνται ότι είναι απόλυτα ασφαλή και δεν υπάρχει κανένας λόγος για την διασπορά ψευδών ειδήσεων ότι το εμβόλιο είναι επικίνδυνο» τόνισε η κ. Κοτανίδου.

Κριτική στην αντιπολίτευση

Ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, άσκησε σκληρή κριτική στον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, λέγοντας ότι «απέναντι στην εθνική προσπάθεια υπάρχει δυστυχώς ο κ. Τσίπρας και όσοι σύντροφοι του ακολουθούν τη λαϊκίστικη αντιπολίτευση με ψέματα και fake news αυτήν τη δύσκολη ώρα.

Θέλω να ξέρουν ότι δεν χτυπούν εμάς. Χτυπούν τους πολίτες. Το έκαναν στην αρχή της πανδημίας το επαναλαμβάνουν αδίστακτα και τώρα».

Διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση έκανε και θα κάνει ότι χρειαστεί ώστε να ξεπεραστεί η κρίση.

Ευχαρίστησε τους «συγκλονιστικούς ανθρώπους», γιατρούς, νοσηλευτές, και λοιπό προσωπικό για την προσπάθειά τους, καταλήγοντας ότι «εάν ακολουθήσουμε τις οδηγίες των ειδικών και προσέξουμε θα τα καταφέρουμε. Ελάτε να βοηθήσουμε όλοι μαζί αυτούς τους ανθρώπους».

{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων