Home Επικαιρότητα Η Πανδημία στην Ευρώπη
Η Πανδημία στην Ευρώπη

Η Πανδημία στην Ευρώπη

Η επιδημία στην Ελλάδα διατηρεί την εικόνα δυναμικής εκθετικής αύξησης και κινείται σε επίπεδα υψηλότερα των 2.000 διαγνώσεων ανά ημέρα με μεγαλύτερη επιβάρυνση προς τα βόρεια της χώρας και ανάλογη πίεση και στο σύστημα υγείας, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την εξέλιξη της πανδημίας ο επίκουρος καθηγητής ΕΚΠΑ Γκίκας Μαγιορκίνης.

Πρόσθεσε ότι η ψαλίδα μεταξύ των ομάδων 19-39 και 40-65 έχει κλείσει και παρουσίασαν χθες την ίδια επίπτωση μετά από σχεδόν ένα μήνα, δηλαδή περίπου 400 νέες διαγνώσεις ανά εκ πληθυσμού.

Οι ηλικίες 1-18 παραμένουν σταθεροποιημένες, ενώ των πάνω των 65 παρουσιάζουν μικρή σχετική αύξηση.

Η πανδημία της Covid-19 επιδεινώνεται σε παγκόσμια κλίμακα, όπου καταγράφονται περισσότερες από 600.000 διαγνώσεις σε μια μέρα, είπε ο καθηγητής.

Στην Ευρώπη η επιδημία βρίσκεται στο υψηλότερο σημείο από την αρχή της πανδημίας έχοντας ξεπεράσει τις 12 εκατ. διαγνώσεις με τον αριθμό των νέων διαγνώσεων να διατηρείται σε υψηλοτέρα από 300.000 ανά ημέρα, ενώ οι άνθρωποι που καταλήγουν είναι περισσότεροι από 3.000 ανά ημέρα.

Οι περισσότερες καταγραφές των νέων διαγνώσεων γίνονται ενδεικτικά στη Γαλλία – 39 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Ιταλία – 33 χιλιάδες διαγνώσεις, στην Πολωνία – 25 χιλιάδες διαγνώσεις και στο Ηνωμένο Βασίλειο – 21 χιλιάδες διαγνώσεις, ανέφερε ο κ. Μαγιορκίνης.

Πολλές χώρες έχουν λάβει αυστηρά μέτρα περιορισμού και έχουν προχωρήσει σε lockdown ή απαγόρευσης της κυκλοφορίας.

Ενδεικτικά, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Ιταλία, η Ισπανία, το Βέλγιο, η Πορτογαλία, η Ολλανδία, η Τσεχία εφαρμόζουν τέτοια μέτρα.

Ενθαρρυντικά τα νέα για εμβόλιο

Ο κ. Μαγιορκίνης αναφέρθηκε στις ανακοινώσεις για το εμβόλιο κατά της Covid-19 που αναπτύσσεται από τις Pfizer και Biontech και το οποίο φαίνεται ότι είναι αποτελεσματικό κατά 90% στην προστασία από την Covid-19, σύμφωνα με τα αποτελέσματα μεγάλης κλίμακας κλινικών δοκιμών της Φάσης 3 που βρίσκεται σε εξέλιξη, η οποία είναι και η τελευταία φάση πριν από την αίτηση χορήγησης αδείας.

Όπως είπε, η εταιρία σκοπεύει να προχωρήσει σε αίτημα για επείγουσα έγκριση από τον FDA, μετά την τρίτη εβδομάδα του Νοεμβρίου.

«Τα νέα είναι πολύ ενθαρρυντικά, ωστόσο οι προκλήσεις που έχουμε να αντιμετωπίσουμε είναι ακόμα τεράστιες και έχουμε πάρα πολύ δρόμο να διανύσουμε», είπε.

Πρόσθεσε ότι οι ανακοινώσεις του εμβολίου «μας δίνουν ένα φως στο τούνελ της πανδημίας, ωστόσο δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι η επιδημία έχει εκρηκτικές δυνατότητες και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα μπορεί να αλλάξει δραματικά την επιδημιολογική κατάσταση».

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό να οπλιστούμε με υπομονή μέχρι τον εμβολιασμό».

«Η επάνοδος στην κανονικότητα δεν θα γίνει από τη μια μέρα στην άλλη.

Και ακόμα έχουμε αρκετό δρόμο να διανύσουμε» κατέληξε ο κ. Μαγιορκίνης.

{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων