Home Επικαιρότητα Ευάλωτοι στον Κορωνοϊό Φαίνεται να Είναι οι Στοματικοί Ιστοί
Ευάλωτοι στον Κορωνοϊό Φαίνεται να Είναι οι Στοματικοί Ιστοί

Ευάλωτοι στον Κορωνοϊό Φαίνεται να Είναι οι Στοματικοί Ιστοί

Σύμφωνα με μια νέα αμερικανική μελέτη, ο ιός SARS CoV-2 επηρεάζει τα κύτταρα στο στόμα.

Αυτό το εύρημα θα μπορούσε να εξηγήσει την απώλεια της γεύσης που παρατηρήθηκε σε ορισμένα άτομα με COVID-19.

Μάλιστα, ερευνητές από το Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Ένωσης και το Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, αποκαλύπτουν ότι το στόμα μας θα μπορούσε να είναι η νούμερο ένα πηγή μόλυνσης από COVID -19.

Εντοπίστηκε κορωνοϊός στα στοματικά κύτταρα

Στη μελέτη τους που δημοσιεύτηκε στο διαδίκτυο, οι ερευνητές προτείνουν ότι ορισμένοι στοματικοί ιστοί θα μπορούσαν να είναι οι πιο ευάλωτοι στον ιό SARS-CoV-2.

Σύμφωνα με τον Δρ. Kevin Byrd, διευθυντή στοματικής και κρανιοπροσωπικής έρευνας στο Ινστιτούτο Επιστήμης και Έρευνας της Αμερικανικής Οδοντιατρικής Εταιρείας, ένα από τα πράγματα που προέκυψε στις μελέτες περιπτώσεων COVID-19, ήταν ότι οι άνθρωποι παρουσίαζαν ασυνήθιστα συμπτώματα στο στόμα: απώλεια γεύσης, μερικές φορές απώλεια μυρωδιάς καθώς και ξηροστομία.

Έτσι, οι επιστήμονες αποφάσισαν να μελετήσουν τους σιελογόνους αδένες, καθώς και αυτούς της γεύσης, για να δουν αν αυτές οι τοποθεσίες μολύνθηκαν από τον ιό.

Οι επιστήμονες ανέλυσαν δείγματα από μερικές δεκάδες άτομα με COVID-19.

Αφού μελέτησαν το RNA σε κύτταρα στο στόμα τους, διαπίστωσαν ότι τα κύτταρα στους σιελογόνους αδένες, τη γλώσσα και τις αμυγδαλές μετέφεραν περισσότερο RNA δεσμευμένο σε πρωτεΐνες, τις οποίες ο κορωνοϊός χρειάζεται για να μολύνει κύτταρα, όπως τους υποδοχείς ACE2 και το ένζυμο TMPRSS2.

Συνεπώς, η μελέτη μας δείχνει ότι το στόμα είναι μια οδός μόλυνσης, καθώς και ένα σημείο επώασης για τον ιό SARS-CoV-2.

Επιπλέον, η ομάδα αυτή των επιστημόνων παρουσίασε ένα δεύτερο εύρημα αφού εξέτασε ασθενείς που πέθαναν από COVID-19.

Τα κύτταρα στους σιελογόνους αδένες, τις αμυγδαλές και τη γλώσσα έδειξαν περισσότερες ενδείξεις μολύνσεων.

Για τον Δρ. Kevin Byrd, είναι πιθανό οι δευτερεύοντες σιελογόνιοι αδένες – οι οποίοι είναι διασκορπισμένοι σε όλη τη στοματική κοιλότητα και είναι υπεύθυνοι για το 10% της παραγωγής σιέλου κατά μέσο όρο – να είναι η κύρια πηγή επώασης του ιού στο σάλιο.

Η απώλεια γεύσης τελικά εξηγείται

Ένα άλλο σημαντικό εύρημα είναι πως όσο περισσότερο υπάρχει ο ιός στα στοματικά κύτταρα, τόσο πιθανότερο είναι ο ασθενής να παρουσιάζει απώλεια γεύσης και μυρωδιάς.

Αυτό συμβαίνει επειδή η μόλυνση των κυττάρων του στόματος από τον SARS-CoV-2 θα μπορούσε να οδηγήσει σε αλλαγές στην παραγωγή ή στην ποιότητα του σάλιου, κάτι που θα εξηγούσε το σύμπτωμα της απώλειας γεύσης που αντιμετωπίζουν πολλοί ασθενείς με COVID-19.

Το στοματικό διάλυμα τελικά προστατεύει;

Με βάση τα παραπάνω ευρήματα, οι υποθέσεις ότι τα στοματικά διαλύματα θα μπορούσαν να προστατεύσουν από τον ιό SARS-CoV-2 έπρεπε να μελετηθούν.

Οι επιστήμονες πιστεύουν πως τα συστατικά ενός αντισηπτικού προϊόντος θα προσφέρουν ιοκτόνες ιδιότητες, καθιστώντας δυνατή τη μείωση του ιικού φορτίου στα σταγονίδια του σάλιου που εκπέμπονται από τους ασθενείς.

Για να προωθήσει τη θεωρία της, η ομάδα μελέτησε τις επιδράσεις στον κορωνοϊό των κύριων συστατικών των στοματικών διαλυμάτων : αιθανόλη, χλωρεξιδίνη, χλωριούχο κετυλοπυριδίνιο, υπεροξείδιο του υδρογόνου και ιώδιο ποβιδόνης.

Επιπλέον, σε ένα άρθρο που παρουσιάστηκε τον Οκτώβριο από την Ιατρική Σχολή της Πενσυλβανίας, διαπιστώθηκε πως ένα στοματικό διάλυμα 30 δευτερολέπτων θα μπορούσε να απενεργοποιήσει το 99,9% των ανθρώπινων κορωνοϊών.

Ωστόσο, οι ερευνητές δεν εγγυώνται ότι αυτό είναι μια θεραπεία, καθώς οι δοκιμές έγιναν σε κύτταρα και όχι σε ανθρώπους.

Επιπλέον, οι δοκιμές επικεντρώθηκαν μόνο στον κορωνοϊό HCoV-229E.

Απαιτούνται περαιτέρω δοκιμές για να προσδιοριστεί εάν το στοματικό διάλυμα έχει τη δυνατότητα να μειώσει το ιικό φορτίο ατόμων που έχουν θετική δοκιμή για την COVID-19.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων