Home Επικαιρότητα Tα ΜΣΑΦ και η Επίδρασή τους στην COVID-19
Tα ΜΣΑΦ και η Επίδρασή τους στην COVID-19

Tα ΜΣΑΦ και η Επίδρασή τους στην COVID-19

Στην αρχή της επιδημίας, τον Μάρτιο του 2020, οι ειδικοί εξέδωσαν τη σύσταση να μην χρησιμοποιούνται μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη φάρμακα (ΜΣΑΦ) για τη θεραπεία των συμπτωμάτων της Covid-19, εξηγώντας πως πρέπει να επανεκτιμηθούν οι αλληλεπιδράσεις τους.

«Τα ΜΣΑΦ θα μπορούσαν να επιδεινώσουν τη μόλυνση με τον ιό SARS-CoV-2.»

Αυτό το μήνυμα οδήγησε στην εικονική παύση της χρήσης των ΜΣΑΦ.

Ωστόσο, αυτές οι παρατηρήσεις με κανέναν τρόπο δεν αποδεικνύουν τη σχέση αιτίας και αποτελέσματος μεταξύ του φαρμάκου και της σοβαρότητας της νόσου.

Όπως και στη γρίπη, ασθενείς με πυρετό που δεν ανακουφίζονται από την παρακεταμόλη έχουν λάβει ΜΣΑΦ.

Άτομα με τα περισσότερα συμπτώματα, και συνεπώς μια πιθανώς πιο σοβαρή μορφή της λοίμωξης, έχουν χρησιμοποιήσει ΜΣΑΦ.

Μια άλλη υπόθεση που υποστηρίχθηκε σχετικά με την ύπαρξη πιθανής επιβλαβούς επίδρασης των ΜΣΑΦ στην Covid-19, αφορά τον ρόλο της νόσου στη διαμόρφωση του ACE2 (ένζυμο μετατροπής αγγειοτενσίνης 2) που αναγνωρίζεται ως θέση σύνδεσης του SARS-CoV-2.

Ο ρόλος της ιβουπροφαίνης στη μόλυνση και τον πολλαπλασιασμό του ιού έχει έκτοτε αμφισβητηθεί από διάφορες μελέτες, ειδικά σε ασθενείς που έλαβαν αναστολείς ΜΕΑ και ARBs2 για καρδιαγγειακές παθολογίες.

Η διαμόρφωση του ACE2 από τα ΜΣΑΦ μπορεί στην πραγματικότητα να έχει μάλλον ευνοϊκό αντίκτυπο.

Η θεραπεία με ΜΣΑΦ επίσης, δεν αυξάνει τη σοβαρότητα της Covid-19 ή τον κίνδυνο νοσηλείας.

Η Αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων (FDA), δηλώνει ότι δεν γνωρίζει επιστημονικά δεδομένα που θα συνδέουν τη χρήση των ΜΣΑΦ με την επιδείνωση των συμπτωμάτων της Covid-19.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) δεν συνιστά τη χρήση ΜΣΑΦ, ενώ σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (EMA), προς το παρόν δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη σχέση μεταξύ της λήψης ΜΣΑΦ και της επιδείνωσης της Covid-19.

Αυτά τα φάρμακα πρέπει να χρησιμοποιούνται στη χαμηλότερη αποτελεσματική δόση για το συντομότερο δυνατό χρονικό διάστημα.

Προς το παρόν, δεν υπάρχει λόγος για τους ασθενείς που λαμβάνουν ΜΣΑΦ να διακόψουν τη θεραπεία τους, κάτι που είναι ιδιαίτερα σημαντικό για τους ασθενείς που λαμβάνουν ΜΣΑΦ για χρόνιες παθήσεις.

Οι παραδοχές για αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης με SARS-CoV-2 και επιδείνωση της μόλυνσης με ΜΣΑΦ πρέπει να επανεκτιμηθούν.

Οι διεθνείς υγειονομικές αρχές και οι εθνικές υπηρεσίες υγείας σε διάφορες χώρες έχουν ήδη αρχίζουν να το εξετάζουν.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων