Home Επικαιρότητα Ο Κορωνοϊός Επιβιώνει σε Επιφάνειες έως 28 Μέρες
Ο Κορωνοϊός Επιβιώνει σε Επιφάνειες έως 28 Μέρες

Ο Κορωνοϊός Επιβιώνει σε Επιφάνειες έως 28 Μέρες

Ο κορωνοϊός μπορεί να επιβιώσει έως 28 μέρες πάνω σε κοινές επιφάνειες, όπως οι γυάλινες οθόνες των κινητών τηλεφώνων και ο ανοξείδωτος χάλυβας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα ερευνών από Αυστραλούς επιστήμονες.

Οι ερευνητές του εθνικού ερευνητικού κέντρου CSIRO, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό ιολογίας «Virology Journal», διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός επιβιώνει περισσότερο σε συνθήκες χαμηλότερων θερμοκρασιών, καθώς επίσης σε μη πορώδεις ή πολύ ομαλές επιφάνειες (σε σχέση με τις πορώδεις και ανώμαλες επιφάνειες όπως πχ το βαμβάκι, όπου διατηρείται λιγότερο).

Επιπλέον, αντέχει περισσότερο πάνω στα χάρτινα χαρτονομίσματα από ό,τι σε αντικείμενα από πλαστικό υλικό.

Σύμφωνα με τη Δρ. Ντέμπι Ίγκλς, αναπληρώτρια διευθύντρια του Αυστραλιανού Κέντρου Πρόληψης Νόσων (ACDP) του CSIRO, ο SARS-CoV-2 μπορεί να παραμείνει λοιμογόνος πάνω σε επιφάνειες για μεγάλες χρονικές περιόδους, κάτι που ενισχύει την ανάγκη για καλές πρακτικές όπως το τακτικό πλύσιμο των χεριών και ο καθαρισμός των επιφανειών.

Επιπλέον, πρόσθεσε πως σε θερμοκρασία 20 βαθμών Κελσίου, που είναι περίπου η θερμοκρασία δωματίου, βρέθηκε ότι ο ιός ήταν εξαιρετικά ανθεκτικός, επιβιώνοντας για 28 μέρες πάνω σε λείες επιφάνειες, όπως το γυαλί των οθονών των κινητών τηλεφώνων.

Συγκριτικά, παρόμοια πειράματα με τον ιό της γρίπης Α έχουν βρει ότι επιβιώνει πάνω στις επιφάνειες έως 17 μέρες, κάτι που δείχνει πόσο πιο ανθεκτικός είναι ο SARS-CoV-2.

Τα πειράματα σε θερμοκρασίες 30 και 40 βαθμών Κελσίου έδειξαν ότι όσο  αυξάνεται η θερμοκρασία, τόσο ο χρόνος επιβίωσης του κορωνοϊού μειώνεται.

Υπό διερεύνηση παραμένει, σύμφωνα με τους Αυστραλούς επιστήμονες, η ποσότητα του κορωνοϊού που απαιτείται (δηλαδή η λοιμογόνος δόση) για να μεταδοθεί η λοίμωξη COVID-19 από μια μολυσμένη επιφάνεια.

{module Υπογραφή ΑΠΕ – ΜΠΕ}

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων