Home Επικαιρότητα Νέα Στοιχεία για τους Τρόπους Μετάδοσης του Κορωνοϊού
Νέα Στοιχεία για τους Τρόπους Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Νέα Στοιχεία για τους Τρόπους Μετάδοσης του Κορωνοϊού

Αναθεώρηση των οδηγιών σχετικά με την COVID-19, από τα Κέντρα Ελέγχου Νόσων (CDC), για να συμπεριλάβουν ότι ο νέος κορωνοϊός μπορεί να εξαπλωθεί μέσω αερολυμάτων, τα οποία μπορούν να παραμείνουν στον αέρα για λεπτά έως ώρες και να ταξιδεύουν μακρύτερα από 1,5 μέτρο.

Μέχρι τώρα γνωρίζαμε ότι ο κορωνοϊός εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων που παράγονται όταν ένα μολυσμένο άτομο βήχει, φτερνίζεται, τραγουδάει, μιλάει ή αναπνέει, και οι ειδικοί εξακολουθούν να πιστεύουν ότι αυτός είναι ο κύριος τρόπος εξάπλωσής του.

Αλλά τώρα οι ειδικοί συμφωνούν επίσης ότι η αερομεταφερόμενη μετάδοση είναι ένας βασικός τρόπος εξάπλωσής του.

Δείτε λοιπόν, πώς μπορείτε να ερμηνεύσετε αυτές τις νέες οδηγίες και να παραμείνετε ασφαλείς:

Τι σημαίνει ότι ο κορωνοϊός είναι αερομεταφερόμενος

Ποια είναι η διαφορά μεταξύ ενός ιού που εξαπλώνεται μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων και ενός αερομεταφερόμενου;

Σχετίζεται με το μέγεθος των σταγονιδίων και με τον τρόπο με τον οποίο ταξιδεύουν.

Τα αναπνευστικά σταγονίδια είναι μεγαλύτερα από τα αερολύματα, τα οποία είναι μικροσκοπικά σταγονίδια ή σωματίδια.  

Λόγω του μεγέθους και του βάρους τους, τα μεγαλύτερα αναπνευστικά σταγονίδια εκτοξεύονται σαν μικροσκοπικές μπάλες σε άτομα που βρίσκονται κοντά και συνήθως πέφτουν στο έδαφος μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα, σε ακτίνα ενάμιση μέτρου από την πηγή, σύμφωνα με δημοσίευμα που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Science.

Οι ιοί στα αερολύματα, από την άλλη πλευρά, είναι μικρότεροι και δεν πέφτουν μόνο, αλλά αιωρούνται στον αέρα για λεπτά ή ώρες και μπορούν να εισπνευστούν.

Ένας εύκολος τρόπος να φανταστεί κανείς πώς ενεργούν αυτά τα αερομεταφερόμενα σωματίδια είναι να σκεφτούμε τον τρόπο με τον οποίο ο καπνός τσιγάρου παραμένει και μπορεί να εισπνευστεί.

Όπως ο καπνός, έτσι και τα αερολύματα μπορούν να συσσωρευτούν σε περιορισμένο χώρο, όπως ένα δωμάτιο με χαμηλό αερισμό ή περιοχές όπου οι άνθρωποι αναπνέουν έντονα.

Αν και τα σωματίδια αερολύματος είναι πολύ μικρότερα από τα σταγονίδια, μπορούν να συγκεντρωθούν αρκετά, με αποτέλεσμα τη μεγαλύτερη εξάπλωση του κορωνοϊού σε άλλους ανθρώπους.

Πώς να αποτρέψετε την αερομεταφερόμενη μετάδοση της COVID-19

Ο καλύτερος τρόπος για να αποτρέψετε την εξάπλωση του κορωνοϊού είναι να φοράτε μάσκα, να διατηρείτε την κοινωνική απόσταση και να αποφεύγετε τις μεγάλες συγκεντρώσεις σε εσωτερικούς χώρους.

Μην ξεχνάτε ότι ο ιός εξαπλώνεται κυρίως μέσω αναπνευστικών σταγονιδίων, όταν οι άνθρωποι έχουν στενή επαφή μεταξύ τους.

Η χρήση μίας τυπικής μάσκας προσώπου μπορεί να προσθέσει ένα στρώμα προστασίας, επειδή εμποδίζει την εξάπλωση των αναπνευστικών σταγονιδίων σας.  

Ωστόσο, αυτές οι μάσκες δεν παρέχουν αρκετή προστασία για να φιλτράρουν τα αερομεταφερόμενα ή αερολυμένα σωματίδια, μόνο ένας αναπνευστήρας N95 μπορεί να το κάνει.

Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό οι αναπνευστικές συσκευές N95 να αποθηκεύονται για τους εργαζόμενους στον τομέα της υγείας, καθώς εκείνοι εκτίθενται στον μεγαλύτερο κίνδυνο.

Δεδομένου ότι η αερομεταφερόμενη εξάπλωση είναι μια πιθανότητα, λάβετε υπόψη ότι οι εσωτερικές συγκεντρώσεις (ειδικά σε μέρη που δεν αερίζονται καλά) με άτομα εκτός του νοικοκυριού σας αυξάνουν τον κίνδυνο μόλυνσης.

Πέρα από τη χρήση μάσκας και τη διατήρηση της κοινωνικής απόστασης, η χρήση φορητών συσκευών καθαρισμού αέρα είναι ένας τρόπος για τη μείωση των ατμοσφαιρικών ρύπων σε ένα χώρο.

Το άνοιγμα των παραθύρων για την εισαγωγή καθαρού αέρα στο χώρο σας, είναι ένας άλλος σημαντικός τρόπος για να αυξήσετε τον αερισμό.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων