Home Επικαιρότητα Κορωνοϊός – Ο Ρόλος της Βιταμίνης D στην Άμυνα του Οργανισμού
Κορωνοϊός - Ο Ρόλος της Βιταμίνης D στην Άμυνα του Οργανισμού.

Κορωνοϊός – Ο Ρόλος της Βιταμίνης D στην Άμυνα του Οργανισμού

Όλο και περισσότερα δεδομένα που αναδεικνύουν τον σημαντικό ρόλο της βιταμίνης D στην άμυνα του οργανισμού έναντι των λοιμώξεων, και ειδικά έναντι της λοίμωξης COVID-19, συγκεντρώνονται στην επιστημονική βιβλιογραφία.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου, Ιωάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος (Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα δεδομένα μιας νέας σχετικής μελέτης που δημοσιεύτηκε πρόσφατα στο έγκριτο περιοδικό Plos One (Z. Maghbooli et al. Vitamin D sufficiency, a serum 25-hydroxyvitamin D at least 30 ng/mL reduced risk for adverse clinical outcomes in patients with COVID-19 infection. 25 September 2020. https://doi.org/10.1371/journal.pone.0239799).

Οι ερευνητές διερεύνησαν τη συσχέτιση μεταξύ των επιπέδων της 25-υδροξυ-βιταμίνης D και την επίδραση στην κλινική έκβαση των νοσηλευόμενων ασθενών με λοίμωξη COVID-19.

Στη μελέτη συμπεριελήφθησαν συνολικά 235 νοσηλευόμενοι ασθενείς. Σύμφωνα με τα κριτήρια του Κέντρου Ελέγχου Νοσημάτων των ΗΠΑ (CDC), 74% των ασθενών είχαν σοβαρή λοίμωξη COVID-19, ενώ μόλις το 32.8% είχαν επάρκεια σε βιταμίνη D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυβιταμίνης D στον ορό άνω των 30ng/mL.

Έχοντας λάβει υπόψη και άλλους γνωστούς προγνωστικούς παράγοντες, αναδείχθηκε μια σημαντική συσχέτιση μεταξύ της επάρκειας βιταμίνης D και της κλινικής βελτίωσης των ασθενών.

Επιπλέον, οι ασθενείς με επάρκεια βιταμίνης D εμφάνισαν μειωμένη θνητότητα, καθώς και μειωμένα επίπεδα C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP) και αύξηση στο ποσοστό των λεμφοκυττάρων στο αίμα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι μόνο το 9.7% των ασθενών με ηλικία άνω τα 40 έτη και επάρκεια βιταμίνης D κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19.

Αντίθετα, το 20 % των ασθενών με ανεπάρκεια βιταμίνης D, δηλαδή επίπεδα 25-υδροξυ-βιταμίνης D κάτω από 30ng/ml, κατέληξαν με λοίμωξη COVID-19.

Επιπλέον, η σημαντική μείωση στα επίπεδα της CRP του ορού, που είναι ένας φλεγμονώδης δείκτης, καθώς και η αύξηση του ποσοστού των λεμφοκυττάρων που παρατηρήθηκε σε ασθενείς με επαρκή επίπεδα βιταμίνης D μπορεί να ενισχύει την ανοσολογική απόκριση του οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, η επάρκεια βιταμίνης D μειώνει τον κίνδυνο για εμφάνιση του συνδρόμου «καταιγίδας κυτοκινών» σε ασθενείς με λοίμωξη COVID-19, που μπορεί να είναι δυνητικά θανατηφόρο.

Συμπερασματικά, οι συγγραφείς συστήνουν ότι η βελτίωση των επιπέδων βιταμίνης D τόσο στον γενικό πληθυσμό, όσο και στους νοσηλευόμενους ασθενείς με COVID-19, παρουσιάζει δυνητικό όφελος ως προς τη μείωση της νοσηρότητας και θνητότητας κατά τη λοίμωξη COVID-19.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χορήγηση βιταμίνης D συμπεριλαμβάνεται στη θεραπευτική αγωγή που λαμβάνει ο Πρόεδρος Trump.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων