Home Επικαιρότητα Οδοντιατρικά Θέματα στην Περίοδο της Πανδημίας
O υφυπουργός υγείας κ. Κοντοζαμάνης με τον πρόεδρο κ. Υφαντή, πλαισιούμενοι από τον κ. Τζούτζα και τον κ. Βάρδα.

Οδοντιατρικά Θέματα στην Περίοδο της Πανδημίας

Την ανάγκη διενέργειας τεστ ελέγχου για κορωνοιό σε όλους τους Οδοντιάτρους, τη συμμετοχή Οδοντιάτρου στην αρμόδια επιτροπή του ΕΟΔΥ, την αναμόρφωση του πλαισίου για την κατ΄ οίκον νοσηλεία και άλλα σημαντικά ζητήματα που αφορούν στην άσκηση του οδοντιατρικού επαγγέλματος στην τρέχουσα περίοδο της πανδημίας, έθεσε αντιπροσωπεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής στην πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, η αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Αθανάσιο Υφαντή, επισκέφτηκε εχθές τον Υφυπουργό Υγείας Βασίλειο Κοντοζαμάνη.

Κατά τη συνάντηση, αφού έγινε ιδιαίτερη μνεία στη συμβολή του οδοντιατρικού σώματος στην αντιμετώπιση της πανδημίας, δεδομένου της διαρκούς λειτουργίας των ιδιωτικών οδοντιατρείων και πολυοδοντιατρείων, που είχε ως αποτέλεσμα την αποσυμφόρηση των δημόσιων δομών υγείας από την αντιμετώπιση των αντίστοιχων περιστατικών, τέθηκαν τα ακόλουθα θέματα:

1. Η ανάγκη διενέργειας, δωρεάν, επαναλαμβανόμενων και κατά προτεραιότητα τεστ ελέγχου για κορωνοϊό σε όλους τους οδοντιάτρους από τις δημόσιες δομές υγείας, λαμβανομένου υπόψη ότι οι οδοντίατροι είναι από τους πλέον εκτεθειμένους κλάδους στον κίνδυνο του κορωνοϊού, αφού εργάζονται στη στοματική κοιλότητα των ασθενών και υπό συνθήκες συνεχούς έκλυσης αερολύματος.

2. Η κατά προτεραιότητα χορήγηση του εμβολίου της γρίπης σε όλους τους Οδοντιάτρους χωρίς ηλικιακά κριτήρια.

3. Η συμμετοχή οδοντιάτρου στην αρμόδια Επιτροπή του ΕΟΔΥ, λαμβανομένου υπόψη του τρόπου μετάδοσης του ιού και της σημασίας της στοματικής υγείας στη συνολική υγεία του ατόμου.

4. Η οικονομική στήριξη του κλάδου ο οποίος έχει πληγεί ιδιαίτερα από την πανδημία δεδομένης της μείωσης του κύκλου εργασιών αλλά και της ανάγκης λήψης πρόσθετων μέτρων πρόληψης και προστασίας που αυξάνουν το λειτουργικό κόστος των οδοντιατρείων.

5. Ο εκσυγχρονισμός του θεσμικού πλαισίου, που αφορά στη λειτουργία των Οδοντιατρικών Συλλόγων, στην άσκηση του επαγγέλματος και στη δεοντολογία δεδομένου ότι μετά την ισχύ του ν. 3919/2011 έχουν διαμορφωθεί νέα δεδομένα στην άσκηση του επαγγέλματος που δεν καλύπτονται από το ισχύον νομοθετικό πλαίσιο, και ιδίως όσον αφορά την παροχή οδοντιατρικών υπηρεσιών από νομικά πρόσωπα και δη εκείνων στα οποία μετέχουν οδοντίατροι.

Περαιτέρω, προτάθηκαν συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση επειγόντων ζητημάτων.

6. Η ανάγκη έκδοσης των προβλεπόμενων υπουργικών αποφάσεων, προκειμένου να είναι δυνατή η νόμιμη λειτουργία κινητών μονάδων και η κατ’ οίκον νοσηλεία, που καλύπτει ανάγκες ασθενών που δεν δύνανται να μετακινηθούν (υπερήλικες, ασθενείς με κινητικά προβλήματα κ.λπ.).

Στη συνέχεια, η αντιπροσωπεία του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής συναντήθηκε με την υφυπουργό Υγείας Ζωή Ράπτη με την οποία συζήτησε την επίδραση των επικρατουσών συνθηκών λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού στην ψυχική υγεία επαγγελματιών και πολιτών και τη μέριμνα που η πολιτεία έχει λάβει στον τομέα αυτό.

Στις άνω συναντήσεις παρευρέθησαν εκ μέρους του Οδοντιατρικού Συλλόγου Αττικής, πέραν του Προέδρου, οι Αντιπρόεδροι Ιωάννης Τζούτζας – Καθηγητής και Νικόλαος Μάλλιος, ο Γενικός Γραμματέας Εμμανουήλ Βάρδας – Επικ. Καθηγητής, ο Ταμίας Δημήτριος Ηλιόπουλος και ο Νομικός Σύμβουλος Λάμπρος Αντωνίου.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ
ΑΘΑΝΑΣΙΟΣ ΥΦΑΝΤΗΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΒΑΡΔΑΣ

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων