Home Επικαιρότητα Συν-Νοσηρότητα Γρίπης και COVID-19
Συν-Νοσηρότητα Γρίπης και COVID-19

Συν-Νοσηρότητα Γρίπης και COVID-19

Σύμφωνα με μια μελέτη που διεξήχθη από τον Βρετανικό Οργανισμό Υγείας, ο κίνδυνος θανάτου σε περίπτωση συννοσηρότητας γρίπης και COVID-19 είναι αυξημένος.

Αυτή η μελέτη βασίζεται σε δεδομένα από σχεδόν 20.000 άτομα που εξετάστηκαν τόσο για τη γρίπη όσο και για τον κορωνοϊό, μεταξύ 20 Ιανουαρίου και 25 Απριλίου 2020.

Οι ερευνητές από το «Public Ηealth England» συνέκριναν το ποσοστό των ασθενών που ήταν θετικοί στην COVID-19 ανάμεσα σε αυτούς που ήταν θετικοί στη γρίπη, σε σύγκριση με εκείνους που ήταν αρνητικοί στη γρίπη, προκειμένου να διαπιστώσουν εάν η μόλυνση από τη γρίπη θα μπορούσε να ευνοήσει την εμφάνιση του κορωνοϊού.

Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι ο κίνδυνος μόλυνσης από τον ιό SARS-CoV-2 μειώθηκε κατά 68% μεταξύ των περιπτώσεων θετικών για τη γρίπη, γεγονός που υποδηλώνει πιθανό ανταγωνισμό μεταξύ των δύο ιών.

Ωστόσο, σε περίπτωση αποδεδειγμένης συν-νοσηρότητας, ο κίνδυνος θανάτου ήταν σχεδόν έξι φορές υψηλότερος σε σύγκριση με άτομα που δεν είχαν ούτε γρίπη ούτε COVID-19, ενώ υπερδιπλασιάστηκε σε σύγκριση με άτομα προσβεβλημένα μόνο από τον ιό Sars-CoV-2.

Επομένως, οι ερευνητές υποστηρίζουν πως υπάρχει πιθανή συνεργιστική δράση (μεταξύ των δύο ιών) σε άτομα που έχουν προσβληθεί και από τους δύο.

Αυτό υποδεικνύει πως παρόλο που είναι λιγότερο συχνή η ταυτόχρονη μόλυνση και από τους δύο ιούς, η πρόγνωση είναι χειρότερη όταν αυτό συμβαίνει.

Συνεπώς, η συνύπαρξη αυτών των ιών θα μπορούσε να έχει σημαντικό αντίκτυπο στη θνησιμότητα και για αυτό οι ερευνητές προτείνουν να γίνεται τεστ γρίπης σε τομα που έχουν μολυνθεί από τον SARS-CoV-2 και πιστεύουν ότι η χρήση του εμβολίου της γρίπης πρέπει να αποτελεί προτεραιότητα για τον μετριασμό αυτών των κινδύνων.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων