Home Επικαιρότητα Κορωνοϊός και Εγκέφαλος: Πώς Επιβιώνει ο Ιός
Κορωνοϊός και Εγκέφαλος: Πώς Επιβιώνει ο Ιός

Κορωνοϊός και Εγκέφαλος: Πώς Επιβιώνει ο Ιός

Νέα ευρήματα σχετικά με τον κορωνοϊό, που υποστηρίζουν πως εισβάλλει στον εγκέφαλο για να επιβιώσει.

Αυτά τα ευρήματα φαίνονται να αιτιολογούν κάποια συμπτώματα που παρουσιάζουν ορισμένοι ασθενείς, όπως πονοκεφάλους, σύγχυση και άλλα εγκεφαλικά συμπτώματα, καθώς μπορεί να οφείλονται στην εισβολή του κορωνοϊού απ’ ευθείας στα κύτταρα του εγκεφάλου.

Παρ’ όλο που το συγκεκριμένο εύρημα θεωρείται ακόμα προκαταρκτικό, η θεωρία αυτή υποστηρίζει πως ο κορωνοϊός εισβάλλει στα κύτταρα του εγκεφάλου και τα χρησιμοποιεί για να πολλαπλασιαστεί και να επιβιώσει.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα που έχουν μολυνθεί από τον κορωνοϊό αντλούν οξυγόνο από τα κύτταρα που βρίσκονται δίπλα τους, καθώς ο κορωνοϊός χρειάζεται πολύ οξυγόνο για να επιβιώσει.

Ως αποτέλεσμα, εκτός από τα μολυσμένα κύτταρα, καταστρέφονται και εκείνα τα οποία βρίσκονται γύρω από αυτά.

Τα ευρήματα αυτά προέρχονται κυρίως από έρευνες σε πειραματόζωα που πραγματοποίησαν επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο Γέηλ, ωστόσο υπάρχουν σχετικές ενδείξεις και από αυτοψίες σε ανθρώπους που έχασαν τη ζωή τους από τον ιό.

Σύμφωνα με την επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Akiko Iwasaki, εξετάζονται τα πιθανά συμπτώματα που σχετίζονται με την εισβολή του κορωνοϊού σε διαφορετικά τμήματα του εγκεφάλου, ενώ παράλληλα, γίνονται μελέτες στους ιστούς των ασθενών, για να διαπιστώσουν πόσο συχνές είναι αυτού του είδους οι λοιμώξεις.

Οι επιστήμονες προσπαθούν επίσης να καταλάβουν με ποιον ακριβώς τρόπο εισβάλλει ο κορωνοϊός στον εγκέφαλο, προκειμένου να καταφέρουν να βρουν τρόπο να σταματούν αυτήν την εισολή.

Σχεδόν οι μισοί ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, παρουσιάζουν νευρολογικές εκδηλώσεις.

Οι γιατροί πίστευαν έως τώρα ότι αυτές οι εκδηλώσεις οφείλονται στην παθολογική αντίδραση του ανοσοποιητικού που είναι γνωστή ως καταιγίδα κυτταροκινών.

Η αντίδραση αυτή προκαλεί ακραία φλεγμονή στον οργανισμό, συμπεριλαμβανομένου του εγκεφάλου.

Για να διερευνήσουν το θέμα, η Dr Iwasaki και οι συνεργάτες της αποφάσισαν να εφαρμόσουν μια τριπλή προσέγγιση.

Αρχικά, μόλυναν με τον κορωνοϊό εγκεφαλικά οργανοειδή, έπειτα μόλυναν με τον κορωνοϊό γενετικά τροποποιημένα ποντίκια και στη συνέχεια, εξέτασαν δείγματα εγκεφαλικού ιστού από τρεις ασθενείς οι οποίοι κατέληξαν από τη λοίμωξη Covid-19.

Στα εγκεφαλικά οργανοειδή οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι ο κορωνοϊός μολύνει τους νευρώνες.

Ύστερα, χρησιμοποιεί τους εσωτερικούς μηχανισμούς τους για να αναπαράγεται, ενώ οι μολυσμένοι νευρώνες προκαλούν «ασφυξία» στους παρακείμενους υγιείς.

Η έρευνα έδειξε ακόμα ότι τα εγκεφαλικά οργανοειδή διαθέτουν αρκετή πρωτεΐνη ACE2.

Ο κορωνοϊός ενώνεται με αυτή την πρωτεΐνη για να εισβάλλει στο εσωτερικό των νευρώνων.

Η ίδια πρωτεΐνη εντοπίστηκε και στα εγκεφαλικά δείγματα των νεκρών ασθενών.

Στα ίδια δείγματα εντοπίστηκαν επίσης ενδείξεις μίνι-εγκεφαλικών, γεγονός που υποδηλώνει έλλειψη οξυγόνου σαν κι αυτή που παρατηρήθηκε στα οργανοειδή.

Αντιθέτως, στα δείγματα δεν βρέθηκαν ενδείξεις έντονης φλεγμονής, όπως αναμενόταν σε περίπτωση που η αιτία του θανάτου ήταν η καταιγίδα των κυτταροκινών.

Όσον αφορά τα ποντίκια, τα ζώα που ήταν γενετικά τροποποιημένα ώστε να παράγουν την πρωτεΐνη ACE2 μόνο στον εγκέφαλό τους, νόσησαν και πέθαναν πολύ γρήγορα όταν τα μόλυνε ο κορωνοϊός.

Αντιθέτως, μια άλλη ομάδα ποντικιών που είχαν ACE2 μόνο στα κύτταρα των πνευμόνων τους, αρρώστησαν μεν, αλλά επέζησαν.

Επομένως, σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά υποδηλώνουν αυξημένη θνησιμότητα, όταν ο κορωνοϊός εισβάλλει στον εγκέφαλο.

Οι επιστήμονες συνεχίζουν την έρευνά τους σε αυτοψίες θυμάτων του κορωνοϊού για να επαληθεύσουν τα ευρήματά τους, ενώ παράλληλα προσπαθούν να καταγράψουν πόσο συχνή είναι η εισβολή του στον εγκέφαλο.

Medical Management και ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑ

Εμείς και οι συνεργάτες μας αποθηκεύουμε ή/και έχουμε πρόσβαση σε πληροφορίες σε μια συσκευή, όπως cookies και επεξεργαζόμαστε προσωπικά δεδομένα, όπως μοναδικά αναγνωριστικά και τυπικές πληροφορίες, που αποστέλλονται από μια συσκευή για εξατομικευμένες διαφημίσεις και περιεχόμενο, μέτρηση διαφημίσεων και περιεχομένου, καθώς και απόψεις του κοινού για την ανάπτυξη και βελτίωση προϊόντων. Αποδοχή Cookies Όροι Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων